Още

  5 исторически врати

  Вратите и портите винаги са демонстрирали величие и социално положение през вековете. Колкото по заможно е семейството, толкова повече орнаменти са се изобразявали на входа на жилището. Дори сега, в наши дни, много хора харесват да изобразяват различни елементи на своите входни или интериорни врати. Но има едни по необичайни врати. С техните гигантски размери и историческо значение, те отстояват изпитанието на времето и вековете. Предоставяме Ви 5 от най-интересните исторически врати и порти в света.

  Бранденбургска врата

  Със своята история от над 200 години, Бранденбургската врата е един от най-значимите паметници в Берлин и цяла Германия. Символизираща един разделен град, вратата често привличала хора, желаещи да погледнат към света отвъд Желязната Завеса, разделяща източен от западен Берлин. Бранденбургската врата е поръчана от Пруския крал Фредерик Уилиям Втори. Вратата е богата на архитектурен и исторически символизъм. На покрива на вратата е изобразена колесница, теглена от 4 коня и управлявана от Виктория, римската богиня на победата.

  Портата на Индия

  IMAGE 5_Gateway of India_en.wikipedia.org

  Построена през ранния 20 век в град Мумбай. Целта й е била да увековечи пристигането на краля-император Джордж Пети и царицата-императрица Мари. Много хора виждат портата като символ на британската колониална амбиция и завоевание. Височината на арката на портата е 26 метра.

  Триумфалната арка

  IMAGE 7_Arc de Triomphe_en.wikipedia.org

  Един от символите на френската столица Париж заедно с Айфеловата кула. Арката е създадена като почитание на всички, които са се били и дали живота си за Франция по време на Френската революция и Наполеоновите войни. На нея са изписани имената на всички френски победи и генерали, взели участие. В подземията се намира паметника на незнайния войн от първата световна война. Всяка от четирите колони символизира огромна френска победа във войните, а самата Арка съдържа в себе си римска архитектура.

  Арката на Константин

  IMAGE 14_Arch of Constantine_en.wikipedia.org

  Арката на Константин в Рим, Италия е посветена на римския император Константин Велики. Паметникът е висок 21 метра и 25.6 метра широк. Състои се от 3 различни арки, като средната е централната и най-голяма, а страничните два са по-малки и тесни. Интересното е, че всичките 3 арки са с еднакви пропорции. Арката на Константин служи като един блестящ пример за напредъка на римската архитектура.

  Puerta De Alcala, Madrid

  IMAGE 16_Puerta alcala_en.wikipedia.org

  Puerta De Alcala е може би най-малко известната от всички. Тя се намира на Площада на Независимостта в Мадрид, Испания. Тя е построена на мястото на стар тухлен паметник от 16 век, който Цар Чарлс Трети унищожава. Портата е една от 5 царски порти, през които се е влизало в Мадрид в миналото.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link