Още

  5 известни учени, които са играли нечестно

  За съжаление, научният гений не върви задължително в комбинация със супер социални умения. Големите имена в този списък може да са допринесли много за науката, но дори стотици години по-късно, все още клатим глави заради непочтеното им и жестоко поведение.

  1. Томас Едисън – мъчител на животни

  5 известни учени, които са играли нечестно

  През 1884г, Никола Тесла отишъл в Ню Йорк Сити, за да се срещне с Томас Едисън, който по това време вече бил известен със своя нисковолтов постоянен ток. Тесла смятал, че променливият ток е по-добър и предложил създаването на мотор, захранван от такъв ток, но Едисън отказал, защото според него бил много опасен. Вместо това, той обещал на имигранта $50 000 (над $1 милион в днешни пари), за да подобри неговите генератори на постоянен ток.

  След като няколко месеца работил по задачата и направил значителни подобрения, Тесла отишъл да си потърси наградата, но Едисън му отговорил: „Когато станеш пълноправен американец, тогава ще можеш да разбереш американските майтапи.“ Тесла разбира се напуснал, но нещата не приключили до там.

  Джордж Уестингхаус закупил патентите на Тесла и се превърнал в движещата сила зад променливия ток и неговото широко приложение. Едисън, който изцяло инвестирал в своя ток, започнал кампания срещу конкуренцията. Той искал да докаже, че високият волтаж на променливия ток е прекалено опасен, за да бъде използван от хората. За целта, заедно със своите последователи започнал публично да убива животни с ток – улични кучета и котки, крави, коне, дори слона Топси.

  Нещата станали и по-зле. Едисън бил запитан дали убиването с ток е хуманен метод за екзекуция. Той отговорил, че с променливия ток на Уестингхаус, това наистина била хуманна и сигурна екзекуция. Уестингхаус се опитал да избегне тази асоциация, но Харолд Браун, един от служителите на Едисън, бил нает от щата Ню Йорк да създаде първия електрически стол (работещ с променлив ток).

  Екзекуцията – първата с електрически стол – се провела на 6 август 1890г. Променливият ток се доказал като ненадежден и нехуманен. Първият, 17-секунден заряд не успял да убие осъдения на смърт. След като изчакали генераторът да презареди, следващият заряд най-после сложил край на продължилите 8 минути мъки на нещастника. Уестингхаус с отвращение казал: „С брадва щяха да го направят по-добре.“

  Въпреки всичко, променливият ток успял да се наложи като стандарт. По-високият му волтаж позволявал пренос на много по-големи разстояния, което го направило много по-евтин и достъпен, а с помощта на алтернатор ставал безопасен за домашна употреба.

  Усилията на Едисън да победи опонентите си и да докаже превъзходството на своето изобретение били напразни и към края на своя живот той дори признал този факт.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link