Още

  5 необясними свръхестествени събития, променили историята

  Когато историята достигне до кръстопът, често посоката й се решава от сили извън нашето разбиране. Естествено, обикновено това са богатите на власт, правителствата и военните лидери, които често изменят съдбите на хората чрез войни и задкулисни игри.

  Има обаче случаи, когато тези външни сили не са хора, играещи си на шах със света. Понякога те са нещо друго.

  Повечето разкази за свръхестественото се приемат за безсмислици, игра на светлината или чиста лъжа. Човек лесно отхвърля нещата, които не разбира. И въпреки това, понякога тези феномени оставят своя дълбок белег в историята, променяйки света, дори хората да не вярват в тях.

  Когато се случи нещо странно, първият ни инстинкт е да го оспорим. Когато хиляди хора видят нещо странно, тогава имаме сериозен проблем.

  5. Чудото на Слънцето

  Чудото на Слънцето е официално признато за истинско библейско чудо от Католическата църква на 13 октомври 1930г, две години след като се случва.

  По обяд на 13 октомври 1917г, в град Фатима, Португалия, хиляди се събират под бурните облаци, които внезапно са разкъсани от плътен, въртящ се диск, който започва да пръска заслепяващи лъчи светлина. Мнозина смятат, че това е явление на Богородица.

  Чудото на Слънцето
  Снимка: wikipedia.org

  Няма начин, нали? Само че продължилото 10 минути събитие е наблюдавано от десетки хиляди души на различни възрасти. Въпреки някои теории за космически прах и игра на светлината, науката не е успяла да обясни случилото се.

  4. НЛО в Розуел

  Това градче вероятно щеше да остане известно само като родното място на Деми Мур, ако не беше теорията, вдъхновила безброй шантави истории. Почти 70 години по-късно, нейният ефект все още се усеща.

  Когато метеорологичен балон (както твърди правителството) се разбива в нечия спалня, мнозина избухват с твърдението, че всъщност става въпрос за извънземни. Това, че Зона 51 се намира надолу по пътя, не помага особено.

  Снимка: wikipedia.org
  Снимка: wikipedia.org

  Дори катастрофата да не е била с участието на НЛО – и със сигурност не е била последвана от аутопсия на извънземно – целият инцидент е ярък момент в занимаващата се с паранормалното общност и е променил поп културата до толкова, че само като чуем „Розуел“ и си представяме летящи чинии.

  3. Древни артефакти оспорват историята

  Според последните изчисления – базирани на фосили и т.н. – съвременният човек броди по Земята от около 200 000 години. Било ни е нужно много време обаче, докато започнем да правим нещо интелигентно, вместо само да се бием по главите.

  Как тогава да обясним камъните на дропа – дискове на 12 000 години, покрити със странни йероглифи? Или пък сферите от Клерксдорп – камъни на 3 милиарда години, по които има издялани резки?

  Древни артефакти оспорват историята

  Никой не е сигурен. Мнозина ги отхвърлят като фалшиви артефакти. Уфолози пък смятат, че са оставени от извънземни същества, които са дали на хората вдъхновение за цивилизацията.

  2. Звук от океана

  Хората прекарват толкова време взирайки се в звездите в търсене на чудати същества, че забравят колко още изненади ни чакат на Земята. Все пак 95% от световния океан остава неизследван, а под определена дълбочина налягането прави това почти невъзможно. Какви ли странни създания се спотайват там?

  Въображението ни се развихря още повече, след като Национално управление на океанските и атмосферни изследвания в САЩ записва странен звук дълбоко под вълните – нискочестотен и откачено мощен звук, много различен от всичко, което сме чували досега.

  Снимка: itsmth.wikia.com
  Снимка: itsmth.wikia.com

  Източникът на мистериозния звук е на около 1760км от местоположението на Ктхулу от историята на Лъвкрафт, което е ужасяващо. Едва ли това чудовище всява такъв смут там долу, но въпреки това звукът ни напомня, че вероятно има интелигентен живот, който чака да бъде открит, само че не е в небето.

  1. Битката за Лос Анжелис

  Това вероятно е една от най-документираните и все още неразрешени загадки в модерната история. Фактите са следните: от вечерта на 24 февруари до сутринта на 25 февруари 1942г американската армия отговаря на непровокирана, неидентифицирана атака от вражески сили в небето над Калифорния. Наредено е пълно затъмнение, а хиляди са събудени да застанат на позициите си. Започва огън с .50-калиброви картечници и артилерия, продължил около час. Изстреляни са над 1400 снаряда. Няколко сгради и коли са повредени, а петима цивилни загиват – трима при катастрофи и двама от сърдечен удар в следствие на стреса.

  Снимка: latimes.com
  Снимка: latimes.com

  Инцидентът се случва няколко месеца след нападението над Пърл Харбър, което означава, че американците тъкмо са влезли във войната и са леко превъзбудени. Въпреки това не биха стреляли на поразия без нищо. Първоначално се смята, че това е второ нападение на японците, но бързо се оказва, че не е така.

  Секретарят от военноморския флот Франк Нокс маха с ръка и обявява, че е било „фалшива тревога“, но не обяснява ярките светлини в небето, вдигнали на крак армията. Уфолозите държат, че това е едно от най-значимите свръхестествени събития в историята: първият контакт.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link