Още

  5 велики древни мистерии, които учените не могат да обяснят и днес (СНИМКИ)

  На нашата планета има тайни и загадки, които никой не може да обясни дори с най-модерните технологии и знания, трупани с хилядолетия.

  Открити преди стотици години, тези исторически находки все още се са разгадани от учените и продължават да провокират любопитството на хората със своята тайнственост и необяснимост. Те са доказателство, че човешката история е изпълнена с поразителни загадки и мистерии — древни карти, странни рисунки, озадачаващи статуетки, мистериозни надписи и какво ли още не.

  Всеки опит да бъдат разкрити тайните на тези древни исторически артефакти води учените до задънена улица. Именно това прави откриването на истината за тях още по-вълнуващо, пише сайтът 10-те.бг.

  Вижте 10 от великите древни находки, които учените и до днес не могат да обяснят.

  1. Древна карта на света, Китай

  Cook. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN (Photo credit should read FREDERIC J. BROWN/AFP/Getty Images)

  Китайският колекционер Лиу Ганг купува тази карта от антикварен магазин в Шанхай през 2001 година. Картата датира от 1763 година, но на нея има надпис: „Тази карта е нарисувана от Мо Йи Тонг, живял по време на династията Цин, по оригиналната карта от 1418 година“.

  Тази географска рисунка разкрива нещо изумително – китайците всъщност са открили Америка много преди Колумб да достигне до нейните брегове. Става дума за цели 74 години преди пристигането на италианския мореплавател в Новия свят. На древната китайска карта ясно се виждат изобразени и двете Америки, като тя показва света почти такъв, какъвто го познаваме от днешните географски карти. Освен това върху Америка и Африка има бележки за местното население.

  „Градовете тук са построени от огромни камъни, затова ги наричат каменни градове“, се чете в едната, а другата обяснява, че „хората тук имат религия, наречена „балака“, според която в жертва се принасят човешки същества и огънят е на почит“.

  2. Великата бяла пирамида, Китай

  За първи път Великата бяла пирамида в Китай е забелязана в края на Втората световна война от американския военен пилот Джеймс Гаусман. Тя била една от множеството тайнствени конструкции в долината на планината Сиан, включваща над 900 пирамиди и надгробни могили. Учените започнали да я проучват и останали изненадани от размерите ѝ — с височина почти 300 метра, тя надхвърля почти два пъти размерите на Хеопсовата пирамида в Египет.

  През 1957 г. списание LIFE публикува първата снимка на Великата бяла пирамида, а през 1994 г. германският изследовател и учен Хартуиг Хаусдорф прави още няколко фотографии на мистериозното здание от разстояние, след като получава официално разрешение от местните власти да посети района на Шанси и да се срещне с археолози от Пекин във връзка с изумителната находка.

  Най-впечатляваща обаче, си остава Великата бяла пирамида. Издяланите от камък огромни блокове били наредени изключително прецизно един върху друг. Редица въпроси остават мистерия и до днес, като сред тях са: какви инструменти са използвали древните китайци, как са успели да преместят огромните каменни плочи, а след това да ги подредят на такава височина. Без отговор остава и въпросът кой е поръчал построяването на голямата бяла пирамида.

  Според китайският професор Уанг Шепинг всички пирамиди в долината датират от преди 4500 г. преди новата ера, а в най-голямата от тях лежат останките на един от първите китайски владетели – император Хуанди.

  Интересен е фактът, че Великата бяла пирамида се намира недалеч от т.нар. „Небесен Олтар” – място с голямо значение за древните китайци, на който китайските императори провеждали религиозни церемонии. Този олтар обаче бил заровен малко след откриването му, тъй като китайското правителство се опасявало, че там могат да се извършват езически ритуали.

  Днес мистериозните китайски пирамиди са в окаяно състояние, а достъпът до тях продължава да е забранен. Също така нито една от стотиците пирамиди и надгробни могили не може да бъде засечена от сателит, защото върху тях са засадени дървета и от космоса изглеждат като естествени хълмове.

  3. Рисунки в полето

  Подобни странни фигури са се появявали насред полета с насаждения по целия свят. За повечето от тях учените смятат, че са дело на човешка ръка. И с основание — в процеса на изследването им са намирани безспорни доказателства, че са създадени от хора с особено чувство за хумор.

  Има обаче и такива, които са толкова сложни и се появяват толкова бързо в нивите, че просто няма как да са направени от местни шегаджии. Освен това, данни за появата на такива фигури и рисунки съществуват от векове и то по целия свят — от Китай до Великобритания.

  4. Египетски йероглифи в Австралия

  Човек, разхождащ кучето си в националния парк Нов Южен Уелс в Австралия, открива изсечени във вдлъбнатината на скала повече от 250 интересни каменни изображения. Това, което се оказало най-странно при изследването им, било, че става въпрос за египетски йероглифи отпреди 5 хиляди години.

  Египтолози са установили, че това е най-архаичната известна форма на египетска писменост, която е доста сходна с тази на древните шумери. Как са се озовали на другия край на света и кой ги е издялал — изследователите не могат да отговорят и до днес.

  5. Космонавти в скафандри

  Древни статуетки или рисунки на хора, които могат да бъдат оприличени на астронавти в скафандри са откривани навсякъде по света. Те са датирани от учените от различни периоди от човешкото съществуване.

  Разбира се, тези прилики могат да се отдадат просто на случайността или на въображението на техния автор, но сходството понякога е стряскащо точно. Мистерията се засилва и заради липсата на научно обяснение за тяхната поява.

  ВИЖ ОЩЕ: Още 5 велики древни мистерии, които учените не могат да обяснят и днес (СНИМКИ)

  източник: fakti.bg

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link