Още

  5 велики личности, намерили смъртта си в хотели

  Известните личности прекарват по-голямата част от времето си в пътуване. Това налага те да живеят в хотели, далеч от родните си места. Не е изненадващо, че много от тях умират в хотелски стаи и наети апартаменти. Нека си припомним великите хора, загинали в хотелски стаи в чужбина.

  Анна Павлова – съдбовни турнета

  Голямата руска балерина не била бедна. В Англия тя имала великолепно имение с класическо езерце, в което плували лебеди. Но въпреки това тя много рядко е била в своя дом. Анна Павлова прекарвала по-голямата част от живота си по турнета в различни части на света, а накрая починала в холандския хотел Hotel Des Indes, в Хага.

  По време на последното си турне в Холандия, балерината се простудила на репетиция в неотопляема зала. Здравето ѝ се влошавало все повече и повече, но не спирала да играе. Когато убедили Павлова да отиде на лекар, прегледът показал, че има гноен плеврит. Въпреки тежкото заболяване, примата продължила да ръководи трупата си и присъствала на всички репетиции и представления.

  В резултат  на това натоварване тялото на балерината не издържало и на 23 януари 1931 г. тя умира в хотелската стая. Импресариото и дългогодишният приятел на Павлова Сол Юрок разказва за смъртта на голямата актриса:

  „Тя не трябваше да злоупотребява с тези тежки турнета през студените зимни месеци – да замръзва в неотоплявани влакове, да трепери по пътищата, да се преуморява и постоянно да преодолява неразположенията.”

  Оскар Уайлд – сърцераздирателна бедност

  След като излежава присъда за хомосексуални отношения с Алфред Дъглас, Оскар Уайлд е принуден да напусне Англия и да се установи в Париж. Във Франция писателят страдал от недостиг на средства и бил принуден да се свре в евтин хотел, който дори нямал име. В хотела, на чиято табела имало лаконичен надпис L’Hôtel, Уайлд наема стая под номер 16.

  За условията на живот във френската столица той пише на издателя си следното: „Това е сърцераздирателна, безнадеждна бедност“. В хотелската стая, разположена в историческия квартал на Париж Сен Жермен де Пре, Оскар Уайлд умира на 30 ноември 1900 г. от остър менингит. След себе си, освен безсмъртни произведения, писателят оставя съществени дългове, включително за престоя си в хотела.

  По ирония на съдбата днес L’Hôtel изобщо не е убежище на безнадеждност. За да прекара нощта в омразния хотел, Уайлд ще трябва да плати поне 300 евро за най-евтината стая. Хотелът дължи своя успех, включително и на факта, че се е превърнал в последното убежище на класика на световната литература.

  Сергей Есенин – странно самоубийство

  Смъртта на руския поет Сергей Есенин все още е спорна. Някои смятат, че 30-годишният „певец на Златна Русия“ посегнал на себе си, а други – че той е бил безмилостно убит, като умело е имитирано обесване. Но по един или друг начин поетът умира в петербургския хотел Англетер.

  Тялото на Есенин е открито в хотелската стая на 28 декември 1925 г. от неговия приятел, журналистът Георги Устинов, който идва на гости на поета със съпругата си. Тялото на Сергей Александрович лежало на дивана, а около врата му бил завързан чаршаф. Класическата версия за смъртта на класика гласи, че той предприел такава решителна стъпка заради тежка депресия, изострена от алкохолната зависимост.

  В края на 20 век става модерно да се търсят отговорните за смъртта на Есенин и да се представят доказателства за неговото убийство. Но досега версията за самоубийство не е опровергана. Хотел Англетер (Hotel d’Angleterre) е преименуван на Ленинградски през 1948 г., а през 1987 г. е съборен и възстановен до 1991 г., като запазва архитектурния си облик.

  Коко Шанел – в хотела като у дома

  Коко Шанел, която напусна този свят на 87 годишна възраст, живее в Риц, Париж през последните 34 години от живота си. Именно там умира един от основателите на съвременната световна мода. Неслучайно дизайнерката избира мястото за живеене. Бутикът й се намира само на няколко минути пеша от хотела и за човек, живеещ с работата си, този вариант бил идеален.

  За повече от три десетилетия Шанел сменя стаята си само веднъж – тя се мести от крилото, чиито прозорци гледат към улица Камбон, в по-удобен апартамент с гледка към Place Vendome. Сега отсядането в тази стая, която Коко Шанел сама е проектирала, ще струва на гостите поне 18 хиляди евро.

  Но ако решите да останете на това култово място, трябва да знаете, че истинската стая на Chanel е бил един етаж отгоре. Това е заради реконструкцията на сградата и демонтирането на легендарния балкон, където модната дизайнерка позира пред фотографа Роджър Шал. При прехвърлянето на стаята Карл Лагерфелд лично наблюдава работата, така че автентичността на атмосферата и духа е гарантирана.

  Никола Тесла

  Възрастният Тесла е бил блъснат от лек автомобил и счупва ребро. Получава се остро възпаление на белите дробове, а то във времето става хронично заболяване. Така Тесла се оказва прикован на легло.

  Когато в Европа започва Втората световна война, Тесла се притеснява за страната си, която е окупирана. Той призовава за мир между всички славяни.

  На 1 януари 1943 г. Елинор Рузвелт, първата дама на Съединените щати, пожелава да посети Тесла. На 5 януари го посещава югославския посланик в САЩ Сава Косанович, за да уговори срещата. Посланикът е и племенник на изобретателя. Той последно вижда Тесла жив.

  В нощта на 7 срещу 8 януари 1943 г. Тесла умира от сърдечна недостатъчност в хотелската си стая. Тъй като Тесла не искал никой да го безпокои, затова на вратата на стая в Ню Йоркския хотел висяла специална табелка. Заради това тялото му е намерено от камериерка 2 дни след смъртта. Тялото на Тесла е кремирано на 12 януари и урната с пепелта е съхранена в гробището в Ню Йорк. След време тя е била преместена в музея в Белград.

  Тесла е бил винаги много елегантен и не използвал бижута и украшения. Служел си свободно с осем езика и имал завидна фотографска памет. Можел да стои буден, работейки цели 84 часа. Сам признава, че 2 часа сън за денонощие са му напълно достатъчни.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови