Още

  6 необразовани личности, променили света

  Наскоро интернет бизнесмен придоби популярност като предложи $100 000 на младежите, които не отидат в колеж. Не ви казваме, че е по-добре да не учите – всички знаем, че в днешно време ти трябва диплома. Ще изпуснем обаче, ако не отделим няколко минути, за да поговорим за невероятните постижения на хора, които не са имали никакво образование. Хора като…

  1. Майкъл Фарадей

  Кой е бил? Мъж, работещ в лондонска книжарница, който не е ходил на училище. Какво е постигнал? Променил е разбирането ни за електричеството и още много.

  Ако използвате нещо, което върви с електричество, ако знаете нещо за магнетизма, ако сте голям фен на бензола и клатратния хидрат на хлора (че кой не е?), значи дължите малко уважение на г-н Фарадей. Майкъл Фарадей е бил истински гении и е смятан за един от най-влиятелните учени в историята. Споменахме ли, че не е ходил на училище?

  Фарадей е роден в бедно семейство в индустриален Лондон, така че никога не е имал пари за училище. Вместо това, на 14-годишна възраст той започнал да учи занаят в местна  работилница за подвързване на книги, където останал 7 години. Докато бил там, той започнал да чете книгите, които подвързва – като да работиш в шоколадова фабрика и да можеш да ядеш шоколад до пръсване, без да те уволнят.

  6 необразовани личности, променили света

  След като прочел доста научни трудове и разбрал, че му е много интересно, той помолил най-добрия учен на Лондон, Хъмфри Дейви, да го вземе за асистент. Хъмфри отказал. За да бъдем честни, Фарадей бил човек без никакъв научен опит или образование, който попитал най-добрият химик в бизнеса за работа.

  Получил работата на следващата година и от там всичко потръгнало. За кратко време Фарадей изобретил електрическия мотор, електрически генератор, електролизата и галванопластиката. Той открил електромагнитната индукция, бензола, разгадал формата на магнитните полета, открил металните наночастици и нещо сложно за хлора. В общи линии бил машина.

  Днес Фарадей е запомнен като един от най-големите учени, раждали се някога, въпреки че никога не се е учил на наука. Не, че е имало много на какво да го научат – все пак той е открил повечето неща. Когато Дейви, най-известният химик в света, бил попитан веднъж кое е най-голямото му откритие, той отговорил „Майкъл Фарадей”.

  2. Музикант е открил Уран

  Кой е бил? Композитор, който свирел на виолончело и обой и нямал никакво образование по астрономия. Какво е постигнал? Открил е няколко луни и нова планета.

  Германецът Уилям Хершел си мечтаел за космоса, но в ежедневието си бил възможно най-далеч от звездите – или иначе казано, в Англия през 18-ти век. Той бил талантлив музикант и преди да навърши 30 вече имал обещаваща работа във вълнуващия свят на професионалното свирене на орган.

  2. Музикант е открил Уран

  Хершел също така бил гений. Макар да се интересувал от всичко космическо, той нямал телескоп. Очевидно най-логичното решение на този проблем било да прекара 16 часа в рязане и редене на огледала и лещи. За да бъде още по-изтъркана историята на потъпкания гений, нека кажем, че това се е случило след като богат и известен учен му се е подиграл, че нямал телескоп.

  Според неговия дневник, той започнал да гледа към планетите и звездите през Май 1773г. Няколко години по-късно, след известно време небрежно претърсване на небето, той открил нещо интересно. Докато проучвал небето, Хершел открил нещо, което не приличало на звезда или комета. След като изпратил наблюденията си на руски професионалист, той разбрал, че е открил нова планета. Уран, за да бъдем точни.

  Ясно е, че много се зарадвал. Хершел решил да кръсти планетата Звездата на Джордж, на крал Джордж III, защото макар да бил аматьор астроном, бил и професионален подмазвач. Името не прихванало, но с Уран се получило и той се примирил с него. И все пак Хершел е открил планета, което е много повече, отколкото ние сме постигнали до днес.

  3. Сриниваса Рамануджан

  Кой е бил? Разорен индийски тийнейджър. Какво е постигнал? Изживял е историята на „Добрият Уил Хънтинг”.

  Ако наистина сте внимавали в „Добрият Уил Хънтинг”, може би си спомняте, че в един момент Робин Уилямс води разговор, в който Мат Деймън е сравнен с някой си на име Сриниваса Рамануджан. Е, той е съществувал наистина. Сам се е научил на математика и се е превърнал в един от най-големите математически гении в историята.

  3. Сриниваса Рамануджан

  Рамануджан бил откачено добър в математиката и това не се дължало на образованието му – той бил изцяло самоук. Родителите му подарили учебник по тригонометрия когато бил на 11г. Той решил да научи наизуст книгата и след това тригонометрията му се струвала толкова скучна и лесна, че измислил собствени теореми. На 13-годишна възраст.

  След време той отива в колеж, но не завършва, защото му било трудно да се фокусира в часовете по история и биология, понеже в свободното си време бил човек, който изобретявал нова математика.

  Все още живеещ в бедност, той започнал да изпраща теоремите си на важни математически личности – някои в Индия, някои в Англия. Почти всеки път работата му била смятана за подигравка или отхвърляна без коментар, най-вероятно дори непрочетена. В други случаи пък математиците си нямали представа какво четат, защото това били уравнения, които никой човек не бил създавал.

  Накрая един професор от Кеймбридж видял теоремите, разпознал работата на гений и поканил Рамануджан в Англия. Той обаче отказал да напусне Индия и да отиде в чуждата земя, въпреки че професор Харди му предлагал вероятно единствения му шанс за признание.

  Днес, неговите формули намират приложение във всичко, от теория на струните до кристалографията. Харди казва, че математическият му гении е бил сравним с този на хора като Исак Нютон и Архимед. Трябвало е да се върне 2000 години във времето, за да открие някой от неговата класа. Ако не бил загинал на 32-годишна възраст, вероятно днес щеше да е много по-популярен.

  4. Колекционер на миди открил множество динозаври

  Кой е бил? Този път имаме жена – отново без образование – която обичала да събира миди. Какво е постигнала? Открила е няколко нови вида динозаври и е убедила света, че динозаврите са истинско нещо.

  Всички сме събирали миди по плажа, нали? Малцина обаче от това са се превърнали в световноизвестни археолози. Такава е била Мери Анинг.

  4. Колекционер на миди открил множество динозаври

  Анинг обичала да събира фосили – хоби, на което се научила от баща си. Тя се разхождала с баща си по плажа, двамата събирали и чистели тези неща, след което ги продавали на туристите.

  С течение на времето, тя станала популярна с търговията си на пазара. Но тя не била жена, която щяла да се примири цял живот да продава черупки. Анинг щяла да постигне нещо много повече.

  Тя продължила с издирването на фосили и скоро това започнало да й се отплаща. Един прекрасен ден през 1811г, брат й забелязал череп, показващ се от скала близо до къщата й. Вместо да бяга в кръг и да пищи, той отишъл и казал на Анинг. Тя изровила черепа, но под него открила цял „крокодилски” скелет. Не било крокодил, а динозавър, който по-късно е кръстен ихтиозавър.

  Не след дълго, Анинг започнала да изравя кости сякаш й било за последно. Тя открила плеозавъра, птеродактила и някаква риба със странното име „Squaloraja”, за кръщаването на която официалният човек, който се занимавал с това, явно се е отказал да си дава зор.

  Откритията на Анинг помогнали разбирането за историята да бъде коренно променено през 19-ти век, когато повечето хора отказвали да повярват в съществуването на динозаври. За мнозина тя е основоположничката на модерната геология – което е иронично, тъй като Лондонското геоложко общество не е приемало жени 50 години след смъртта. Какво ли е трябвало да направи една жена по онова време, за да се докаже?

  5. Доналрд Хардън

  Кой е бил? Обикновен гимназиален учител. Какво е постигнал? Разбил е шифъра на Зодиакалния убиец.

  Бог да благослови учителите, защото работата им изглежда наистина е скапана. Часове наред в преподаване на досадни деца, между отегчението и страха, че никога няма се развиеш в кариерата си. Разбира се, ако си малко по-идеен, винаги би могъл да се занимаваш с нещо по-интересно в свободното си време. Например колекциониране на марки … или дешифрирането на откачените съобщения на серийни убийци.

  5. Доналрд Хардън

  Вероятно всички сте чували за Зодиакалния убиец. В общи линии, той бил откачен маниак, който е убивал хора. Излишно е да казваме, че е бил голям образ.

  Той изпращал кодирани писма до три калифорнийски вестника. За такава откачалка, Зодиакът знаел как да пише код. Най-големите криптографи на ФБР работели ден и нощ, за да разгадаят мистерията и евентуално да разкрият самоличността на убиеца. Така и не успели. Зодиакът бил умен: Той използвал 14 символа за буквата „Е” и повтарял 16 пъти обърнато „Q”, за да обърка всеки, който заподозре, че това е “Е”.

  След като всички експерти се провалили, дошло времето за най-големият герой от всички – онзи с най-героичното име – Доналд Хардън. Гимназиален учител от Салинас, Калифорния, който успял да разбие шифъра на Зодиака в свободното си време и разкрил зловещото му послание:

  „Обичам да убивам хора, защото е много забавно. По-забавно е от лова в гората, защото човекът е най-опасното животно от всички. Убиването за мен е вълнуващо изживяване. По-добро е дори от секса. Най-хубавото е, че когато умра, ще се преродя в рая и онези, които съм убил, ще станат мои роби. Няма да ви кажа името си, защото ще се опитате да ми отнемете робите. EBERIOETEMETHHPITI.”

  Накрая сигурно просто се е отказал, за да не ги злепоставя прекалено много. Полицията след това се заела с това да не залови убиеца. Но едва ли можете да вините Хардън за това. Какво, сега и на детектив ли трябва да се прави в свободното си време? Всичко ли трябва да прави той?

  6. Грегор Мендел

  Кой е бил? Необразован монах. Какво е постигнал? Открил е как действа генетиката.

  Ех, генетика. Може да се използва за откриването на редки болести при хората, може да ни даде извинение за наднорменото тегло и може да се използва за създаването на супер чудовища с тяло на крокодил и глава на шимпанзе (вероятно). Може би очаквате, че нещо такова е открито от учен с екип от стотина асистенти. Ако е така, значи не сте прочели заглавието на тази статия.

  Модерната теория за генетиката първоначално е отхвърлена като чиста измислица, когато е открита. Причината за това е, че човекът, който я е открил, не е имал резюме. Дори бяла престилка не е имал.

  6. Грегор Мендел

  Запознайте се с Грегор Мендел, необикновения монах. Роден през 1822г в Чехия, той не можел да си позволи да отиде в колеж. Явно е решил, че да влезе в манастир е 90% същото като колежанското братство, така че отишъл в манастира Августиниян в Брун.

  Докато се занимавал с градината там, той забелязал някои интересни неща у бобовите растения – например, че определени белези като цвят, размер на зърната и още няколко неща се предават от старо растение на младо растение. След няколко експеримента, той случайно открил модерната генетика.

  С това изобщо не преувеличаваме. Експериментите на Мендел и резултатите от тях са основата на всичко, което знаем за ДНК и наследяването днес. И както казахме, тогава никой не му е повярвал – той бил просто монах, който обичал градината си. Работата му останала незабелязана десетилетия наред. Чак в началото на 20-ти век Мендел е признат.

  Случло се, защото няколко други учени били объркани от резултатите от своите подобни експерименти и не могли да решат какво означава това.  Накрая, Хюго де Фриз успял да разгадае откритията си, след като прочел труда на Мендел – работата на обикновен градинар, живял 50 години по-рано.

  Ходете на училище, деца. Ако не ходите, поне гледайте да сте добри в това да се учите сами на разни неща. И да бъдете гении.

  Още публикации

  Коментари

  1. В днешно време, като че ли огромният обем теоретични знания в много области, ни пречи да се концентрираме върху една област и да станем наистина добри в нея…

  2. Това, че човек не е завършил училище, не означава, че е необразован. Сриниваса Рамануджан, например, е прочел УЧЕБНИК. Самообразованият човек в повечето случаи не е необразован.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link