Още

  6 от най-известните дуели между жени

  „Дуелът на роклите“

  „Дуелът на роклите“ се провежда между лейди Алмирия Брадок и мисис Елфинстоун в Лондон през 1792 година. Спорът между двете започва, след като мисис Елфинстоун обижда лейди Брадок, твърдейки, че тя е по-възрастна, отколкото твърди, че е . За да изяснят ситуацията, лейди Брадок предизвиква Елфинстоун на дуел в Хайд Парк. Първоначално дуелът започва с пистолети, но нито една от дамите не е наранена, затова те преминават на мечове. Ръката на Елфинстоун е ранена по време на дуел, след което тя се извинява за коментарите си относно възрастта на Брадок и двете отново стават приятелки.

  „Duelo de Mujeres”

  Днес Италия се счита за една от най-романтичните страни в света и през 16 век ситуацията не е била по-различна. Според легендите Изабела де Карачи и Диамбра де Петинела от Неапол били лудо влюбени във Фабио де Сересола. Тъй като не можели и двете да бъдат с него, те решават да разрешат проблема чрез дуел. Победителката не е известна, но аферата остава в историята като великолепен спектакъл. Всъщност художникът Хосе де Рибера рисува сцена от дуела през 1636 година, наречен „Duelo de Mujeres”, което е испански израз, означаващ „дуелът на жените“ или „женски дуел“.

  Паулина фон Метерних и Анастасия Хендрикова

  Според вестниците от 1892 година, княгиня Паулина фон Метерних и придворната дама Анастасия Хендрикова решават да излязат на дуел, след като не могли да се разберат за аранжировката на цветята за една церемония във Вадуц. Паулина фон Метерних била съпруга на австрийския посланик в Париж по времето на Наполеон III. Тя била дама от висшето общество и като такава, за нея всеки малък детайл относно празненството, включително подредбата на цветята, бил толкова важен, че тя била готова да рискува здравето и дори живота си, за да защити желанията си. Победителката от дуела не е определена. И двете дами били ранени – княгината в носа, а Хендрикова в ръката. Те разбира се, били взели предпазни мерки като повикали баронеса Любинска, която имала познания по медицина. Друга предпазна мярка била да се дуелират голи от кръста нагоре, защото смятали, че ако бъдат наранени докато са облечени, дрехите им могат да причинят инфекция.

  Агнес Хотът

  Агнес е родена в Англия през 14 век и била дъщеря на графа на Дъдли. Графът влиза в пререкание с друг джентълмен и за да се разберат, двамата решават да се изправят един срещу друг на турнир. Графът на Дъдли обаче се разболява малко преди турнира и за да запази честта на баща си, Агнес облича бронята, дегизирайки се като мъж и се сражава на мястото на графа. Тя не само се сражава, но и печели. За да отпразнува победата си, Агнес демонстрира пред опонента си, че е жена, сваляйки бронята пред него.

  Херцогиня дьо Полиняк и херцогиня Дьо Несле

  Дуелът между двете дами се води за спечелването на любовта на херцог Ришельо. Дьо Несле предизвиква херцогиня дьо Полиняк като и двете имат секунданти по време на дуела. Този път те избират пистолети за оръжия. Правилата били прости – двете можели да се придвижват толкова напред, колкото е дължината на един шал и можели да стрелят във всеки един момент. Дьо Несле била първата, която натиска спусъка, но не уцелва. Херцогиня дьо Полиняк от своя страна, успява да нарани рамото на Дьо Несле. За съжаление въпреки тези усилия на дамите, нито една от тях не получава мъжа, за чиято любов се сражава.

  Мис Шелби и Мадам Асти Дьо Валсари

  Дуелът се случва във Франция и е между американската феминистка мис Шелби и смелата и провокативна френска активистка мадам Асти Дьо Валсари. Двете започват дебат относно това дали във Франция или в Америка има по-добри лекари жени. Те решават да разрешат спора чрез дуел, който насрочват за 15 дни след спора им. Дьо Валсари смело пише, че дуелът е отложен толкова много, за да може мис Шелби да тренира, за да бъде всичко справедливо. Въпреки че разполага с време да се подготви, американката губи дуела, след като е ранена в рамото.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link