юли 27, 2016
18038 Views

6 въпроса за кокошката и яйцето

Автор:

Знаем защо кокошката е пресякла пътя,  отговор на въпроса „Кое е първо, кокошката или яйцето?“ може никога да не получим. Но това не значи, че не можем да отговорим на други въпроси по темата.

1. Може ли да се излюпи пиленце от яйце, което сте купили от магазина?

Краткият отговор е не… или по-скоро не. За да се излюпи яйцето, то трябва да е било оплодено от петел. Понеже повечето яйца идват от кокошки носачки, без участието на петел, те са неоплодени.

2. Каква е разликата между свободните кокошки и гледаните в клетки?

Когато ви кажат, че кокошките са свободни, това означава, че са гледани в по-естествена среда. Хранят се с каквото искат, когато поискат и ядат много повече естествена храна като насекоми. Но не всички свободно отглеждани кокошки са равни. Докато едни получават малък заграден двор, други се ширят на огромни поляни.

Каква е разликата между свободните кокошки и гледаните в клетки?

3. Полезни ли са яйцата?

Дълго време яйцата имаха лоша репутация (особено жълтъците), поне за хората с висок холестерол. Учените обаче съветват да включваме яйцата в диетата си, за да бъдем по-здрави.

Едно яйце на ден не оказва негативен ефект върху здравето. Освен това, яйцето съдържа малко калории (около 70) и много протеини (около 6.3г). Ако махнете жълтъка, ще получите около 17 калории и 3.6г протеини.

Търговски обучения - myjobistosell.com

4. Селските яйца по-хубави ли са от купешките?

Доста спорен въпрос. Животновъдите настояват, че селските яйца са по-вкусни, но всъщност проучванията сочат че няма осезаема разлика. Селските яйца обаче печелят по хранителна стойност, тъй като съдържат по-малко холестерол, повече омега-3 мастни киселини и витамини D и A.

5. Какво говори жълтъкът за яйцето?

5. Какво говори жълтъкът за яйцето?

Обикновено колкото по-жълт и тъмен е жълтъкът, толкова по-добре. Това е и една от най-съществените разлики между селските и купешките яйца.

6. Важен ли е цветът на черупката?

Само защото яйцето е с по-тъмен „тен“, не е гаранция, че то е по-органично – макар това да е общото възприятие. Черупката по принцип зависи от породата на кокошката, така че хубавите яйца могат да са както бели, така и кафяви или на точици. За да прецените дали яйцето е хубаво, по-важно е да знаете откъде идва.

loading...
Етикети:
·
Категория:
Животни
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *