Още

  6 забележителни двойки близнаци

  1.Астронавтите Скот и Марк Кели

  През март 2015 година астронавтът Скот Кели излита в космоса, за да прекара една година на Международната космическа станция . Това е най-дългият период, прекаран в космоса от американец. По време на мисията неговият брат близнак Марк, който е пенсиониран астронавт, остава на Земята, защото двамата мъже са част от проучване. Идеята на експеримента е да се направят изводи за това как един дълъг период от време, прекаран в космоса, ще повлияе на хората. Резултатите от изследването биха могли да се използват за бъдещи мисии до Марс. Тъй като Скот и Марк са близнаци, последиците от продължителния период, прекаран в космоса, са изследвани чрез сравняване на психическото и физическо състояние на двамата.

  2. Джак Юфе и Оскар Стор – евреин и нацист

  Историята им предизвиква психолозите, които изучават ефекта на генетиката и околната среда върху характерите на отделните личности. Това е така, защото еднояйчните близнаци Джак Юфе и Оскар Стор са разделени, когато са едва на 6 месеца. Джак е отгледан като евреин в Тринидад, а Оскар се премества в Германия с майка си, където израства под нацисткия режим и става член на Хитлеровата младеж. Двамата близнаци се събират отново в Германия, когато са на по 21 години, но не се разбират. 25 години по-късно Джак и Оскар взимат участие в Minnesota Twin Study – проучване върху близнаци, проведено от учените в университета в Минесота. Когато се появяват, двамата виждат, че са се облекли по един и същи начин и много скоро след това започват да откриват невероятни прилики помежду си. Написани са множество книги за техния живот, които ни помагат да разберем повече за влиянието на околната среда върху характера на човека.

  3. Майк и Боб Браян – най-успешните играчи на тенис по двойки

  Еднояйчните близнаци Майк и Боб Браян са най-успешните играчи на тенис по двойки и от началото на кариерите си са спечелили множество награди, включително златен олимпийски медал. Една от тайните им е, че са „огледални близнаци“, тоест Майк използва дясната си ръка, а Боб лявата, което им позволява по-добро покритие на корта. Братята печелят първия си турнир, когато са само на 6 години и оттогава са играли по целия свят.

  4. Политиците Лех и Ярослав Качински

  Полските еднояйчни близнаци Лех и Ярослав Качински придобиват краткотрайна слава още през 1962 година, когато участват във филма „Those Two Who Would Steal the Moon”, но не стават известни актьори. През 2005 година Лех е избран за президент на Полша, а брат му Ярослав е министър-председател. През 2010 година, докато Лех все още е президент, той и няколко от неговите колеги политици загиват трагично след самолетна катастрофа в Русия.

  5. Криминалните близнаци Крей

  Родените през 1933 година Рони и Реджи Крей се издигат от скромния си дом, за да контролират голяма част от подземния свят на Лондон. Изпечени от най-ранна възраст, близнаците са изхвърлени от армията и са едни от последните престъпници, задържани в Лондонската кула. През 60-те години те се насочват към бляскавия свят на нощните клубове и завързват приятелства със звезди като Франк Синатра и Джуди Гарланд. Зад светлините обаче, те водят подъл живот, изпълнен с насилие и много скоро попадат в затвора по обвинения за извършване на няколко жестоки убийства.

  6. Чанг и Енг Бункер – най-известните сиамски близнаци

  Чанг и Енг Бункер са родени в Тайланд (тогава известен с името Сиам) през 1811 година и от там идва и термина „сиамски близнаци“. Те не позволяват на хората и ситуациите да ги спират. През 20-те години близнаците се срещат с английски търговец на име Робърт Хънтър, който ги моли да се присъединят към него за турне в Европа и Америка, за което заплаща на майката на момчетата 500 долара (за 30-месечно пътуване). Чанг и Енг веднага се превръщат в сензация и хората са изумени от начина, по който двамата изпълняват различни гимнастически упражнения. Те прекарват много години, обикаляйки света и показвайки своите невероятни тела, желаейки да съберат пари, с които да се пенсионират и да закупят плантация. Женят се за сестрите Сара Ан и Аделаида Йейтс и заедно имат общо 21 деца. През 1874 година Чанг умира от пневмония. Енг не знае какво да прави с живота си и понеже отказва предложената му спешна операция за отстраняването на мъртвия близнак, умира няколко часа след него.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link