Още

  От къде произлизат имената на 9 чести ( и за щастие не толкова чести) болести

  Произходът на имената на болестите може да ни каже много относно историята на медицината. Корените на термините, които познаваме днес, често се свързват със старите идеи за причините за възникване на болестта.

  1.Варицела

  Името на болестта произлиза от латинската дума “variola”, която означава „петънце“/“пъпка“.

  1. Херпес

  Херпесът е идентифициран за първи път от гръцки учени. Самият Хипократ пише за същността на вируса, въпреки че по онова време терминът „herpes” се е използвал, за да се опише редица от усложнения по кожата. Тъй като херпесът е заразен, гърците му дават това име, което означава „да пълзи“, като по този начин описват начина, по който херпесът се предава от един човек на друг.

  1. Тиф

  Тифът е заболяване, причиняващо висока температура, главоболие и обрив. Името идва от гръцкото “typhos”, което означава „дим“/“мъгла“. Болестта получава това име, защото болните, поради високата си телесна температура, изпадали в делириум, в който се чувствали дезориентирани и объркани, както когато са сред мъгла.

  1. Сифилис

  Името на болестта идва от поемата  от 1530 година „Syphilis sive morbus Gallicus” на италианския лекар Джироламо Фракосторо, в която един пастир, наречен Сифилус се разболява от същата болест.

  1. Малария

  Името „малария“ идва от италианското “mal aria”, което означава „лош въздух“. Преди 19 век мнозина смятали, че човек се заразява при вдишване на изпаренията от блатата. Едва през 1880 година френският военен хирург Шарл Луи Алфонс Лаверан открива паразитите на маларията, присъстващи в кръвта на заболелия, заради което по-късно получава Нобелова награда.

  1. Рак

  Ракът е сред хората още от началото на писаната история. Първото известно писмено обяснение (въпреки че тогава болестта не е била наричана „рак“) е от древен египетски папирус от 3000 година пр.н.е, в който е описано лечението на рак на гърдата. Хипократ, бащата на медицината, е първият, който дава това име на заболяването, свързвайки го с гръцката дума “karkonis”, която означава раци. Никой не знае със сигурност защо именно това име избира Хипократ, но повечето учени смятат, че е заради начина, по който туморите се разпространяват и обграждат здравата тъкан.

  1. Грип

  Името произхожда от думата „influenza” и ни насочва към начините и причините, поради които заболяването се разпространява. Терминът идва от италианската дума за „влияние“, показвайки убеждението, че заразяването с тази болест е било причинено (или повлияно) от позициите на планетите в астрологията. В английския език думата за грип е „flu”, съкратено от италианската „influenza”.

  1. Астма

  Концепцията за астмата е била описвана в множество египетски и древногръцки текстове. Името произхожда от гръцкото „aazein”, означаващо „вдишване или издишване с отворена уста“.

  1. Бяс

  Бясът е изключително тежко заболяване, което почти винаги е фатално, когато симптомите му се проявят. То се разпространява чрез ухапване от заразено животно, най-често куче, но за щастие в днешно време може да бъде предотвратено чрез ваксинация веднага след ухапването. Заради начина, по който бясът предизвиква хиперактивност, хидрофобия и разпенване в устата, заболяването е наречено на латинския термин „rabere”, който означава „ярост“/“бяс“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link