Още

  6 животни, които ще оцелеят след Апокалипсиса

  Ако сме научили нещо от часовете по наука в училище, то е, че природата постоянно се опитва да ни убие. Без значение колко се опитва обаче, тя никога няма да се отърве от тези животни.

  Дяволски червей

  Оцелява при смазващо налягане, липса на кислород, висока температура.

  Този вид нематод, открит едва през 2011г, живее на 3.5км под повърхността на земята. Надминал е предишният рекордьор сред многоклетъчните организми с километър и половина! Червеят прекарва целия си живот в пълен мрак, пие 12 000-годишна вода и се храни с бактерии.

  Хималайски скачащ паяк

  Оцелява при ниско налягане и смразяващи температури.

  Точната противоположност на дяволския червей, този паяк държи рекорда за живот на най-голяма надморска височина (6.6км!). Може да оцелее дълго време без храна, при сериозни минусови температури и липсата на съществено атмосферно налягане. Единствената храна за хималайския скачащ паяк са някои миниатюри насекоми, който вятърът издухва към върха на планината.

  Безсмъртната медуза

  Неуязвима за процеса на стареене.

  Тази медуза има способността да се връща обратно в началния си стадий на живот, което я прави на практика безсмъртна. Освен това не изглежда да има някакво ограничение в броя на тези цикли. За съжаление, тя става доста уязвима от хищниците и болестите всеки път, когато се „подмладява“.

  Червен брашнояд

  Оцелява при екстремен студ.

  Това насекомо, срещащо се в северните части на Аляска и Канада, може да оцелее при температура до -150ºC. Прави го, като произвежда протеин, действащ като антифриз, който предотвратява кристализирането на кръвта му. Кръвта му освен това е подсилена с глицерол, който допълнително забавя замръзването.

  Помпейски червей

  Оцелява при екстремна топлина и температурни разлики.

  Този дълбоководен червей живее в тайнствените хидротермални отвори в океанското дъно. Той потапя опашката си в отворите, където температурата стига до 80ºC. Главата му обаче е отвън, за да може червея да се храни. В резултат на това, той изпитва температурна разлика от над 40ºC в двата края на тялото си. Смята се, че устойчивостта си дължи на покритие от специална бактерия по тялото му, която служи като изолация за червея.

  Бавноходка

  Оцелява при всякакви условия.

  Това, дълго милиметър, животно може да оцелее навсякъде. Температури близки до абсолютната нула и +150ºC не са проблем. Налягане 1200 атмосфери? Няма проблем. Не го бърка и дехидратирането, тъй като може да оцелее 10 години без вода. 1000 пъти смъртоносна за хората доза радиация също е нищо за него. Докато са изпитвали границите на устойчивостта на бавноходката, учените са стигнали дори до там, че са я изпратили в космоса. И можете ли да познаете? Повечето от животинките, отишли на мисия в космоса, се върнали напълно невредими. Освен това са и доста очарователни.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link