Още

  60 години свастика в гората е останала незабелязана

  Всяка есен в Зерников, градче на стотина километра от Берлин, група лиственици са образували свастика на площ 19кв.м. Жълтеникавите дървета са изпъквали ясно на фона на вечнозелените, рисувайки нелегалния символ на нацистите. Видима само от въздуха, свастиката е останала незабелязана в гората 60 години.

  След като местните научават за свастиката от стотина дървета по време на въздушен оглед през 1992г, те предприемат мерки да я унищожат. През 1995г половината дървета са отрязани, за да не си личи символът. Въпреки опитите мястото да се унищожи, германски таблоиди публикуват снимки 8 години по-късно, на които се вижда, че жълтата свастика все още си личи, като някои от дърветата са пораснали отново. През 2000г са отрязани още 20 от тях, с което символът е заличен.

  Не е ясно кой е засадил дърветата, макар да е известно, че се е случило през 30-те. Повечето казват, че е бил някой горски, фанатичен фен на нацистката партия. Други смятат, че група от хитлеровата младеж е получила заповеди да направи символа.

  Макар символът в Германия вече да е заличен, подобна формация дървета е открита в Киргистан, близо до подножието на Хималаите. Отново засадени при загадъчни обстоятелства, смята се, че 60-годишните дървета във формата на свастика са дело на германски военнопленници, които са се опълчили на руснаците.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови