Още

  7 недовършени, но интересни постройки по света

  Съществува известна доза романтика в постройките, които са недовършени. Може би заради това, че въображението ни умее да ги „изгради“ по начин още по-грандиозен, отколкото е било замислено първоначално. А може би заради носталгията, които изпитваме заради изгубени или неосъществени мечти. Независимо от причината, би било лъжа ако кажем, че тези недовършени постройки не са наистина интригуващи.

  1. ЖП линията в Банкок

  Когато нещо е получило наименованието „Тайландският Стоунхендж“ няма как да не се запитаме – какво е това тайнствено място и с какво е заслужило подобно название? За съжаление името е иронично. Стартирана през 1990 година линията е трябвало да свързва града и летището, но само 8 години по-късно е изоставена с изградени единствено бетонни колони. Именно самотните колони получават названието Стоунхендж, но през 2013 година беше обявено, че е възможно да бъдат премахнати, за да може на тяхно място да се изгради нова железопътна линия. Дано този път бъде довършена изцяло.

  2. Torre de la Escollera

  Започната в Картахена, тя би била по-висока от всяка друга сграда в цяла Колумбия, тъй като по план би трябвало да е с 58 етажа. Кулата е изключително тясна, което вероятно допринася допълнително за изоставянето й. Две години след започването на строежа тропическа буря разрушава града. Вятърът изкривява недовършената структура толкова много, че на хората не им остава нищо друго, освен да я изоставят. Властите в Картахена събарят остатъците от кулата година след бурята и сега са останали само нейни снимки.

  3. Железопътната линия Cape to Cairo

  Ако беше довършена, пътуващите по тази линия биха изпитали едно страхотно преживяване. Линията е трябвало да бъде дълга 6437 километра, започвайки от северна Африка и да завършва в южната част на континента. Пътуването щеше да включва преминаване през пустиня, мочурливи места, край каньони и планини. Идеята била на Сесил Роудс, британски бизнесмен от 19 век, който искал да свърже Кайро с британците, заселили южните части на Африка. Все пак, планът не бил отхвърлен напълно и около 2/3 от линията е изградена и се използва и до днес.

  4. Замъкът Удчестър

  Отвън постройката прилича на обикновен английски замък от 19 век, но отвътре нещата стават доста необичайни. Всъщност Удчестър няма „вътрешна част“. Когато е изоставен през 1873 година е завършена само външната му част и в момента той прилича на необикновена и призрачна черупка. Причините, поради които изграждането е прекратено не са напълно ясни. Някои казват, че собственикът – Уилям Лей, умира преди замъкът да е довършен и след неговата кончина семейството му остава без пари. Според други архитектът му заминал за Алжир и сградата била изоставена.

  5. Centro Financiero Confinanzas

  Не се подвеждайте по грандиозното му име. Centro Financiero Confinanzas във Венецуела е по-познат като Tower of David и представлява изоставен и недовършен небостъргач на 45 етажа. Строежът е започнат през 1990 година, но през 1994 е изоставен заради икономическата криза във Венецуела. Сградата е трябвало да бъде луксозен хотел, но след като е изоставена, в нея се нанасят около 5000 бездомни хора от Каракас. През 2014 година правителството принуждава самонастанилите се да напуснат обекта, но сградата не е разрушена.

  6. Villa Trissino

  Рядко се случва недовършен обект да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО, но повечето недовършени сгради не са от архитекта Андреа Паладио. Паладио оказва огромно влияние в архитектурата след ренесанса, а стилът му се нарича „паладианство“ и се запазва до края на 19 век. Влиянието му не може да бъде подценено. В резултат на това, дори една недовършена негова сграда е запазена за бъдещите поколения – Villa Trissino. Изоставена още през 16 век, днес тя е важен обект и все още напомня за таланта на гения, по чийто дизайн е трябвало да бъде изградена.

  7. Foreshore Freeway Bridge

  В центъра на Кейптаун има мост, който не води никъде. Той се нарича Foreshore Freeway Bridge и е една от най-нестандартните туристически атракции на Кейптаун. Започнат е през 70-те години и е трябвало да символизира бъдещето на транспорта в страната, но строежът му е спрян поради липса на финансови средства, въпреки че според слуховете е изоставен заради грешка в изчисленията по време на израждането му и когато строителите стигнали до тази част осъзнали, че заради грешката мостът ще бъде крив и следователно ненадежден.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link