Още

  8 интересни факта за националния парк Бедлендс

  Обявен за национален парк през 1978 година и разположен на площ от 982 кв.км от Южна Дакота, Бедлендс е дом на едни от най-необикновените пейзажи в страната. Около 1 милион души посещават парка годишно, за да се насладят на красотата на невероятните седиментни скали, образувани с хилядолетия.

  Бедлендс е бил под вода

  Районът е бил покрит с плитко море преди около 75 милиона години. Когато водата се отдръпва, тя оставя след себе си седимент (глинести зърна, пясък или глина), които подпомагат формирането на платата и върховете, съставляващи днешния пейзаж. Освен това, водата от морето оставила и вкаменелости. Хората от племето Оглала са едни от първите, които откриват огромни кости и черупки в района и заключават, че някога тази земя се е намирала под водата.

  Целият терен е оформен от древното море

  Скалните образувания в Бедлендс се характеризират с необичайни форми и живи цветове – червени, бели и жълтокафяви ивици. И двете особености са се получили благодарение на мощните води, които са оформили мястото. Всяка ивица представя различен слой седимент, пренесен от реки и морета преди милиони години. С течение на времето тази мокра кал и песъчинки са се втвърдили и образували утаечни скали.

  Преди около 500 000 години, след като голяма част от утаечните скали вече са се образували, ерозията от реките Уайт ривър, Бед ривър и Шайен започва да издълбава плоската заливна равнина. Това довежда до образуване на наклонените хълмове и назъбените скали, които днес привличат толкова туристи.

  Скалите все още ерозират

  В националния парк Бедлендс можете да станете свидетели на геоложко чудо. Силите на природата, които са изваяли парка преди толкова много години, все още работят, което означава, че теренът непрекъснато, макар и много бавно, се изменя.

  В Бедлендс има много повече от скали

  Националният парк не се състои единствено от скали и пръст. Той е и дом на прекрасни цветя, а според учените в района има над 400 вида растения.

  Името на парка идва от племето Оглала

  Хората от Оглала са първите, които дават име на парка. Те наричат суровия скален терен „mako sica”, което означава „лоша земя“ (на английски името на парка Badlands означава същото; bad – лош, lands – земи). Когато французите пристигат, имали същата идея. Те наричат региона „les mauvaises terres a traverser” или „преминаване през лошите земи“.

  Паркът е използван в няколко филма

  Ако не можете да посетите Бедлендс лично, можете да го видите в няколко популярни филма. В началото на филма от 1990 „Dances With Wolves” с участието на Кевин Костнър, в “Starship Troopers” от 1997, в който паркът е използван като планета на извънземни, хранещи се с хора, както и във филма „Armageddon” от 1998.

  В Бедлендс са открити множество фосили

  Националният парк е дом на повече вкаменелости от еоцена и олигоцена от което и да е друго място по света. Някои от тях са изложени в музея, посветен на Бедленд, а други в множество музеи по цялото земно кълбо.

  В националния парк са се осъществявали така наречените „призрачни танци“

  Местните племена използвали района за лов в продължение на хиляди години, а в края на 19 век голяма част от тази земя им е била отнета. Нови преселници се заселват в Южна Дакота и хората от племето Оглала са принудени да отстъпят домовете си. В отговор на тази несправедливост, индиански пророк на име Wovoka започва да организира „призрачни танци“, по време на които неговите последователи носели „призрачни ризници“, за които вярвали че са непроницаеми. Ритуалът имал за цел да накара заселниците да отстъпят земята на индианците, но вместо това, всичко завършва с клане през 1890 година, при което загиват 300 души от местните племена.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link