Още

  8 любопитни факта за Гай Фокс

  Всяка година на 5.11 хората от цяла Великобритания започват да палят огньове и да се наслаждават на красиви фойерверки. Тази традиция се прави в чест на събитията от 5.11.1605 година, когато е направен неуспешен опит да се извърши така наречения Барутен заговор – да се взриви Камарата на лордовете по време на държавното откриване на Английския парламент. Човекът, който най-често се свързва с Барутния заговор, е Гай Фокс. Ето и няколко любопитни факта за него.

  1. Гай Фокс (или Гуидо Фокс) е роден на 13.04.1570 година в Стоунгейт, Йорк. Завършва училището „Saint Peter’s School” в родното си място. Това е единственото място във Великобритания, където не се празнува 5.11. Освен двете споменати имена, Фокс понякога използвал псевдонима Джон Джонсън – той се представя с това име, когато бива арестуван.

  2. Гай Фокс е роден в протестантско семейство, но се обръща към католицизма, когато навършва 16 години. По онова време религиозното учение е водено от английската църква, която не толерира римокатолицизма. Това положение е трудно за последователите на католическата вяра. Гай Фокс и останалите членове на Барутния заговор са католици, което обяснява създаването на заговора на първо място – той е в отговор на потъпкването, на което са подложени. Друга причина да искат да убият краля Джеймс I е, че той е шотландец. По онова време Англия и Шотландия са управлявани като две отделни нации и имат различни монарси. След смъртта на кралица Елизабет I, крал Джеймс I бил следващият, който трябва да седне на трона на Англия. Той е първият монарх, който управлява и двете нации.

  3. Гай Фокс е опитен войн. Въпреки че не се сражава за страната си, той участва във войната между Испания и Холандия (на страната на испанците, а от там и желанието му да бъде наричан Гуидо Фокс). По това време той натрупва голям опит с експлозивите.

  4. Въпреки че Гай Фокс не е главният конспиратор в Барутния заговор, той има една от най-важните роли. Подземието на Камарата на лордовете било заредено с 36 бъчви с барут. Имало достатъчно, за да унищожи напълно сградата и да причини щети на сгради в радиус от една миля. Задачата на Гай била да охранява барута и ако не бъде заловен, да е човекът, който да го запали. Твърди се, че дори да беше запален, барутът не би избухнал, тъй като бил „изгнил“.

  Участниците в Барутния заговор

  5. Въпреки че участва в нещо като терористичен заговор, Гай Фокс е обявен за 30-тия най-велик британец според анкета на BBC, проведена през 2002 година.

  6. Веднага след като е заловен, Фокс е арестуван и запитан защо иска да убие краля и да взриви парламента. Той спокойно отговаря, че смята краля за болест за народа.

  7. Фокс е измъчван 4 дни, преди да каже имената на другите хора, участвали в заговора. Подписът върху самопризнанията му след първите изтезания (които все още се пазят в националния архив) изглежда е направен от слаба и трепереща ръка. Участниците в заговора са съдени на 31.01.1606 година, след което са обесени. Фокс скача от ешафода в опит да се спаси от публичните унижения, които по онова време съпровождали всяка екзекуция, но чупи врата си.

  8. Прословутата маска на Гай Фокс с широка усмивка, червени бузи, тънки мустаци и остра брада е изображение на Фокс. Тя е използвана като основен сюжетен елемент във филма „V for Vendetta” от 2006 година. Маската на Гай Фокс се асоциира и с неформалната група „хактивисти“, познати под името „Анонимните“ (Anonymous).

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови