Още

  Най-добрите оръжия на Турция през XXI век

  Турция има втората по численост армия в НАТО и това се знае от всички. Но малко хора знаят, че заедно с голямата армия, те имат и собствени разработки на оръжие.

  Турция разработва собствен танк, автоматична пушка, самоходно оръдие, брониран автомобил. Турция дoри има проект и разработва собствен изтребител от пето поколение. Освен това те имат ударен хеликоптер и добър безпилотник.

  Много хора говорят, че южната ни съседка разработва собствена междуконтинентална балистична ракета.

  Сега ще опитаме да изброим най-добрите оръжия на Турция през XXI век:

  MPT-76

  Това е автоматична пушка с модулен дизайн, изцяло проектирана от Турция. За създаването и са изразходени над 22 милиона долара, а целта е тази пушка да влезе на въоръжение и да замени използваната в момента немска Heckler & Koch G3. Оказва се, че MPT-76 е по издръжлива от АК-47, което означава, че пушката може да издържа на екстремни условия и лоша поддръжка, но трябва да знаем, че това не пречи на точността й. Оказва се, че по точност MPT-76  значително надминава Heckler & Koch G3. При изпитанията се установява, че турската пушка има гарантирана точност до 600 метра, може да изстрелва 650 куршума в минута със скорост 800 метра в секунда. Тя разполага с Пикатини шина, което помага лесно да се модифицира. Има две версии с калибри съответно 7.62×51 мм и 5.56×45. Предпочитаният от турците калибър е 7.62×51 мм.

  Към тази пушка има интерес от Чили и Пакистан, като ще бъде закупена и от Азербайджан.

  Cobra II

  Турция разполага и с брониран 4х4 джип – Cobra II. Самото име подсказва, че това е втора версия на джипа, и тази втора версия във всички отношения е много по-добра от първия вариант, като може да побере и транспортира 9 души. Той разполага с 6,7-литров V6 турбодизелов двигател, с 1100 Нм въртящ момент и мощност от 360 к.с. Джипът тежи 12 тона, но мощният двигател му помага да развива 120 км/ч.

  Разбира се, Cobra II има всякакви екстри, които да помагат в бойна обстановка, като например предна топлинна камера, мощна камера за задно виждане, автоматична трансмисия, климатик. Той има две версии с автоматично 22 мм оръдие, 12,7 мм картечница и противотанкови ракети. Планирано е до края на това десетилетие Турция да приеме на въоръжение 300 броя Cobra II.

  Altay

  Altay е името на новия турски танк. Все още не се знаят много подробности за танка, но се знае, че той ще разчита на композитна броня. Освен това има информация, че основното оръдие на танка ще е гладкоцевно, 120 мм, с 4-ма души екипаж. Танкът с тегло от 65 тона е снабден с двигател с мощност от 1800 к.с., а максималната скорост която развива е 70 км/ч. Много любопитен е фактът, че това вероятно ще се окаже първият танк в света, който има електромотор. Ако това се окаже вярно, по този начин може да се елиминира топлинния сигнал на танка и така той ще стане невидим за ракетите с топлинно насочване.
  За разработването на Altay Турция е отделила 1 милиард долара, а плановете са да има 1 000 броя на стойност от 13 милиарда долара. Саудитска Арабия, Пакистан, Азербайджан и Оман са проявили интерес към танка.

  T-155 Fırtına

  Приетото на въоръжение в турската армия през 2004 г. тежко самоходно оръдие T-155 Fırtına не отстъпва по нищо на германския Panzerhaubitze 2000. Турското оръдие има 155 мм калибър, а снарядите му могат да преодоляват 40 км. далекобойност. Може да стреля със скорост от 2 изстрела на минута. Екипажът на самоходното оръдие е от 5 човека, а когато резервоарът е пълен, може да преодолява 480 км. Оръдието е снабдено с немски дизелов двигател и използва технологии, които са разработени от военното подразделение на Samsung. За тези, които не знаят, Samsung е създал южнокорейската гаубица K-9.

  TAI T129

  За изненада на мнозина, Турция има боен хеликоптер – TAI T129. Плановете са тя да има 50 бройки от тази машина. TAI T129 е направен в партньорство с AgustaWestland и има обсег от 561 км., а максималната скорост, която може да развие е 269 км/ч. Със сигурност, турският хеликоптер е снабден с радар и много модерна авионика.

  Bayraktar Tactical UAS

  Турция си има свой безпилотен самолет – Bayraktar Tactical UAS, който може да лети без прекъсване 24 часа, на височина от 8 000 метра. Може да носи въоръжение от две ракети с лазерно насочване. Управлението на безпилотния самолет може да се побере в един тир. Турция вече е използвала в действие своя безпилотен самолет срещу кюрдските бунтовници. С разработването на Bayraktar Tactical UAS, Турция се нарежда сред страните, които имат свои безпилотни самолети. Такива страни са САЩ, Израел, Китай, Пакистан и Иран, като на Пакистан са помагали Китай и САЩ.

  TAI TFX

  Турция е в процес на създаване на свой изтребител от 5-то поколение – TAI TFX. Той трябва да бъде готов до 2023г. За разработване на самолета са заделени 25 милиарда долара, а 250 броя трябва да постъпят на въоръжение. Самолетът ще използва два двигателя EJ200 – със същите двигатели лети и Eurofighter Typhoon. Корпусът на самолета ще бъде направен от композитни и карбонови елементи, като по този начин се постига невидимост от радарите, по-голяма от тази на F-35.

  Балистична и ядрена програма

  Много е вероятно Турция да върви по стъпките на Иран в създаването и развитието на своя ядрена програма, съобщават израелски източници. Такава ядрена програма може лесно да се прикрие с развитието на цивилна ядрена програма. Не е без значение фактът, че Турция желае сама да произвежда горивото за своите ядрени реактори на атомните си централи, а след това отработеното гориво да остава на нейна територия. По същия начин постъпи и Иран. А гражданските технологии лесно могат да бъдат използвани и за военни цели, по-точно за прикритие и производство на атомни бомби. След разпадането на СССР, Турция е правила опити да се сдобие с технологии за ядрено оръжие.

  Освен програмата за ядрено оръжие, Турция развива и програма за балистични ракети. В момента в процес на разработка е ракета с обсег от 2500 км. А Ердоган нееднократно е заявявал, че иска неговата страна да има ракета с обсег от 10 000 км. Тези ракети се използват само за ядрено оръжие. През 90-те години на миналия век са били купени китайски технологии, които са използвани в разработките на такива ракети. В последствие, тези технологии са развивани и усъвършенствани. Някои западни разузнавания смятат, че турците са успели да се сдобият от бившите съветски републики с документи, свързани с разработването на балистични ракети.

  Освен това, Турция планира да изгради тестова ракетна площадка и контролен сателитен център и има амбицията да разработи своя собствена космическа програма до 2023г.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

  Най-добрите оръжия на Русия през XXI век

  Най-добрите американски оръжия през XXI век

  Най-добрите оръжия на Китай през XXI век

  Големите танкове на Германия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link