Още

  8 любопитни факта за орлите

  Орлите са едни наистина величествени и забележителни птици. Те са изумително добри ловци, което и отдавна им е донесло репутация на властелини на въздуха. Осанката им е толкова величествена, че те отдавна са си заслужили уважението както на останалите животни, така и на хората.

  Предлагаме ви няколко интригуващи факта, свързани с тези наистина впечатляващи птици и хищници.

  Женските са по-едри

  Женските орли са обичайно по-едри и по силни от мъжките. Това е рядкост в животинския свят, но закономерност при орлите.

  Няма прието единично обяснение за този феномен. Предполага се обаче, че причините за това могат да бъдат различни. Една от тях е, че женските са по-едри от мъжките, за да може по-лесно да създават гнезда. Според други теории, по-големият размер е в полза на инкубационния период, както и спомага за защита на малките.

  За сметка на това, мъжките орли са по-бързи и подвижни по време на лов заради своя по-малък размер.

  Малките се ядат едно-друго

  Когато малките орлета се излюпят, техните родители ги пазят изключително зорко. Най-голямата заплаха за тях обаче се крие в самото гнездо.

  Както вече споменахме, женските орли са по-големи от мъжките. Именно поради това, често женските орленца убиват мъжките, за да демонстрират силата си. И нищо не може да ги спре да го сторят.

  Колко различни вида орли съществуват?

  Смята се, че съществуват около 60 различни вида орли. Повечето от тях се намират в Евразия и Африка, като едва 14 вида могат да бъдат открити в Северна, Централна и Южна Америка, както и Австралия.

  Зрението на орлите е пет пъти по-добро от човешкото

  Зрението е най-силното сетиво на орлите. Техните очи са огромни и заемат почти 50% от главата им. Зрението на тези птици е между четири и пет пъти по-силно от човешкото. Техните очи са разположени с 30 градуса встрани от центъра на лицето им, което им дава възможността да имат по-голямо поле на зрение. Те могат да виждат и UV светлина. Очите на орлите имат повече конуси в ретината в сравнение с човешките, което им позволява да имат по-силно зрение.

  Орлите са моногамни

  За разлика от много други животни, орлите са моногамни. Когато си намерят спътник в живота, те не изпитват нуждата да “изневеряват”.

  Големите орли могат да носят голяма плячка

  Орлите са различни по размер. Най-големите от тях имат размах на крилата до 250 сантиметра. Те са толкова силни, че могат да убиват и носят едра плячка, като например елени, кози и маймуни. Много хора се страхуват от идеята да се срещнат отблизо с орел, а това обяснява страховете им.

  Орлите са изключително интелигентни

  Доказано е, че орлите са сред най-интелигентните птици в света. Например, т.нар. “златни орли” в Гърция консумират костенурки, като предвидливо ги пускат върху скали, за да разбият черупките им.

  Плешивите орли всъщност не са плешиви

  Едни от най-известните орли са т.нар. Плешиви орли. Всъщност обаче, те далеч не са плешиви. Въпросът е там, че в случая става дума за по-старо използване на думата “плешив” (“bald”), като в случая става дума за това, че главите им са бели.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови