Още

  8 пъти, в които хората изпадат в масова истерия

  1. Средновековна Франция. Една монахиня започва да мяука като коте. Изведнъж. Съвсем скоро останалите монахини я последват и в целия манастир се чуват котешки звуци в продължение на няколко часа. Всичко излиза извън контрол и местните жители викат войници, които заплашват монахините, за да ги принудят да спрат. През средновековието хората често вярвали, че някои животни, особено котките, могат да обладаят хората.

  2. Това вероятно е най-известният случай на масова истерия. През 1692 година четири млади момичета – Абигейл Уилямс, Бети Парис, Ан Пътнам и Елизабет Хъбард започнали да твърдят, че имат странни припадъци, които духовенството приело като признак, че са обладани от дявола. Така започва ловът на вещици. Общо 25 жени от Салем са екзекутирани по обвинение, че са вещици.

  3. Тази масова истерия се случва в малко градче в Полша и започва, когато ръката на 10-годишна ученичка започва да трепери. Скоро цялото й тяло също се разтреперва и в крайна сметка се прехвърля и на съучениците й. На 15 от тях, ако трябва да сме точни. През същата година 20 деца от Базел, Швейцария страдат от същата истерия. 20 години по-късно, отново в Базел, същото нещо се случва на 27 деца, които започват да треперят по необясними причини.

  4. През 1938 година две жени от Халифакс, Англия твърдят, че са нападнати от странен мъж с чук. Скоро се появяват още хора, които споделят, че също са били нападнати от подобен човек, само че този път той държал нож в ръката си. Скоро се натрупват толкова много доклади за мистериозния нападател, че Скотланд Ярд се заема със случая. В крайна сметка много от „жертвите“ признават, че са измислили своите истории, а някои от тях дори са изпратени в затвора.

  5. Познат е като „Упояващият звяр“, „Фриц“ или „Фантомът анестезиолог“. Всичко започва през 1944 година в Илинойс, когато жена на име Алийн Киърни твърди, че е надушила някаква зловонна миризма през прозореца си, която изгорила гърлото й, а краката й изтръпнали и се вкочанили. Освен това казала, че е забелязала някаква фигура на мъж. Съвсем скоро целият град полудява по мистериозния мъж, но никакви доказателства за неговото съществуване не са открити.

  6. Веднъж в едно училище в Танзания три момичета започват да се смеят. Смехът им обаче, се оказва заразителен, защото много скоро 95 от общо 159-те ученици се присъединяват. Някои се смеят в продължение на часове, а други за цели 16 дни. Училището е затворено, но това не пречи смехът да се разпространи чак в съседното градче. Няколко месеца по-късно възниква същата масова истерия, която този път засяга 217 души.

  7. Около 62 работници в една текстилна фабрика в САЩ са засегнати внезапно от мистериозно заболяване през 1962 година. То причинява скованост, гадене, главоболие и повръщане. Служителите вярвали, че болестта е причинена от ухапване от насекоми, но това по-вероятно е случай на масова истерия, предизвикана от прекомерния стрес.

  8. В първия сезон на „Покемон“ има епизод, който никога не е излъчен в Америка. Причината е, че когато е излъчен за първи път в Япония през 1997 година, 12 000 момичета получават гадене и гърчове. Епизодът включвал силни и премигващи светлини и някои хора смятат, че това е породило проблема. Други вярват, че това просто е масова истерия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови