Още

    Любопитни неща, които може да не знаете за император Акихито и японската монархия

    Датата 30 април 2019 г. остана в историята като денят, когато единственият понастоящем император в света Акихито абдикира. Това го направи първият абдикирал монарх от 200 години насам – на ерата „Хейсей” беше сложен край. Неговият син Нарухито го наследи. Около династията има доста интересни факти, които много хора не знаят – ето някои от тях:

    Япония е най-старата непрекъсната монархия в света.

    Император Акихито. Снимка: Уикипедия

    Япония е най-старата непрекъсната монархия в света. Смята се, че семейството на Акихито управлява от около 2700 години. Макар да знаем малко за първите 25 императори, започвайки от 600 г. пр. Хр. с император Джиму, за когото се твърди, че е далечен потомък на Аматерасу – богинята на Слънцето. Това е единствената династия, която някога е управлявала Япония, а Акихито е 125-ят неин представител.

    Императорът е първият японски монарх от 200 години насам, който се оттегля доброволно.

    Не е нещо изключително императора да отстъпи трона си. Над половината от японските монарси през цялата история са го правили. Последният от тях е били император Кокаку, който абдикира от трона през 1817 г. Любопитното в ситуацията е, че японският император отдавна е известен като „tenno“ или още наречен „небесен суверен“ – неговото право да управлява е дадено от Бога. Самото управление на владетеля е подобно на култ от 19-ти век насам, при това напълно окуражен от японските политически лидери. Императорът е смятан за полубог, а самото му отдаване на власт е нещо немислимо.

    При предаването на Япония през Втората световна война, Хирохито е трябвало публично да се отрече от „фалшивата концепция, че императорът е божествен.“. Въпреки че японската конституция от 1947 г. реално свежда императора до човешка фигура,  той все още има огромна власт като „символ на държавата и единството на народа.“, но без политическа власт.

    Тогавашният принц Акихито на сватбения си ден, 10 април 1959 година. Снимка: Уикипедия

    Акихито сложи край на традицията, когато се ожени за обикновен човек – той беше първият японски монарх, който го е направил. Неговият син Нарухито последва примера му.

    До 20-ти век императорите обикновено имали една съпруга и няколко наложници (всички от благородни семейства). Акихито е първият император, който има разрешение да се ожени за човек без благородническа титла и го прави, като се влюбва в Мичико Шода след като я среща на тенис корт. Те сключват брак през 1959 г. и имат три деца. Най-големият син на Акихито, принц Нарухито, който го наследи през април 2019 г., също взима за жена обикновен човек, бившия дипломат Масако Овада.

    Някога жените са могли да наследят императорския трон.

    Въпреки, че погледнато исторически, някога жените са могли да се възкачат на японския трон и да управляват, и е факт, че осем от владетелите на Япония са били жени, но днес японският закон гласи, че наследници на трона могат да бъдат само мъже. Макар че се говореше за промяна в закона за да бъдат включени и жени от кралското семейство в имперската последователност, всички планове за това бяха премахнати, след като принцеса Кико (съпруга на по-малкия син на Акихито, принц Акишино), роди син на следващата година. И все пак, тъй като принц Хисахито е единственият мъж, роден в японското кралско семейство от 1965 г. насам, оттеглянето на Акихито отново издигна на преден план обсъждането дали закона трябва да бъде изменен и да се включат  принцеса Аико (дъщеря на принц Нарухито и принцеса Масако), както и двете сестри на Хисахито като претендентки за трона.

    Император Нарухито. Снимка: Уикипедия

    Монархията е позната и като Трона на хризантемата – това не е само метафора.

    Кику (хризантема на японски) идва от Китай. Според легендата цветето е дошло от град, в който хората са живели повече от 100 години, благодарение на питейната вода от планинския извор, заобиколен от хризантеми. Ако отворите японски паспорт можете да видите печата с цветето – днес важен символ на самата нация. Имперският дворец в Токио, където живеят Акихито и неговото семейство, съдържа богато украсен стол, известен като Такамикура – той представлява трон направен от хризантеми, който се използва по време на церемонията по коронацията. Японския календар също е съобразен с императора – в календарната му система годината се определя според царуването на императора. Например 2016 г. беше 28-та година на Акихито на трона. Когато неговият наследник бъде коронован, датата в календара ще се върне към първата година. Според съвременния японски обичай, когато императорите умират, получават нови имена, отразяващи ерата им на управление. Бащата на Акихито, Хирохито, който управлявал Япония по време на Втората световна война, е известен посмъртно като Шьова („сияйна Япония“). Акихито пък, който е заел престола през 1989 г., ще стане Хейсей или “мир навсякъде”.

    Радиопредаването на император Хирохито през 1945 г. е безпрецедентно и шокиращо за целия народ.

    През август 1945 г. Хирохито обявил поражението на Япония във Втората световна война в Jewel Voice Broadcast, но не споменал директно за предаването на Япония. Много от японците за пръв път чули гласа на своя император именно по време на речта на Хирохито – въпреки, че той говорил на японски, който малко хора разбирали. През 2011 г. японските телевизионни мрежи излъчват първото публично обръщение на император Акихито, който се опитал да успокои нацията след опустошителното земетресение-цунами, ударило североизточния бряг на Япония, предизвиквайки бедствие в атомната електроцентрала във Фукушима. Това обръщение на Акихито е силно асоциирано с радиопредаването на баща му.

    Автор: Божидара Иванова

    Още публикации

    Коментари

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведете коментар!
    Моля, въведете името си тук

    Мобилно приложение за Android и iOS

    Най-нови