Още

  Африканска суперколония мравки е на път да превземе света

  Отегчена от живота сред дърветата, една суперколония африкански мравки е започнала да разширява границите си – и човечеството по-добре да внимава.

  Видът мравки, за който става въпрос, Lepisiota canescens, произлиза от защитените гори около християнските ортодоксални църкви в Етиопия, но скоро може да превземе света и да се превърне в глобален проблем.

  Учените казват, че способността на вида да образува суперколонии, обединяващи множество мравуняци, позволява на мравките да обхващат огромни територии и така се превръщат в инвазивен вид.

  Африканска суперколония мравки е на път да превземе света

  Специалисти от различни американски и етиопски институции публикуват своите открития преди месец, след като са изучавали проблема в течение на месеци.

  „Видовете, които открихме в Етиопия, имат голям потенциал да се превърнат в глобални вредители.“ – обяснява Магдалена Соргер, ръководител на екипа от Природонаучният музей в Северна Каролина.

  „Инвазивните видове често пътуват с хората, а с развиването на туризма и глобалната търговия в този регион на Етиопия, се увеличава и вероятност мравките да се окажат в нечий багаж. Нужна е само една бременна кралица. Така са започнали и огнените мравки.“

  Засега тези гигантски мравки живеят в някои от последните гори на Етиопия, които са нетипично богати на биоразнообразие. Причината е, че етиопските християни обграждат църквите си с дървета и така предпазват някои гори вече хиляда години.

  Именно на това място учените наблюдават най-голямата суперколония на мравки в естествения им хабитат, простираща се на почти 40км дължина.

  Най-лошото е какво би се случило, ако мравките от вида Lepisiota canescens мигрират на място, където нямат естествени врагове. Подобни мравки от същия род вече са нахлули в националния парк Крюгер в Южна Африка, а след като австралийските власти откриват тези мравки сред товар, пристанище Дарвин е временно затворено.

  Една суперколония мравки не е шега работа. Възходът на аржентинската мравка например, която е успяла да създаде суперколония в Калифорния с дължина повече от 800км, след като заличава местни видове мравки, е довел до масовото измиране на хищници, зависещи от местните мравки за храна.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link