Още

  Истинската история на Кървавата Мери

  Историята на жената зад детската игра е повече тъжна, отколкото страшна.

  Стоите в тъмна баня, осветена само от една свещ, поглеждате в огледалото и изричате името й три пъти: Кървавата Мери. Тогава, казват, появява се нейният призрак, понякога държащ мъртво бебе, а друг път обещаващ да вземе вашето.

  Макар тази легенда да е измислена, жената зад огледалото е била истинска и то с кралско потекло.

  По-късно станала известна като кралица Мария I Тюдор, първата кралица регент на Англия, легендарната владетелка, която знаем като Кървавата Мери, е родена на 18 февруари 1516г. в Гринуич.

  Истинската история на Кървавата Мери

  Като единствено дете на крал Хенри VIII и Катерина Арагонска, терзанията на Мери заради собствената й женственост започват на 17 години, когато баща й анулира брака си с майка й, раздразнен от факта, че не му се ражда мъжки наследник. Така младата Мери е напълно отделена от майка си и й е забранено повече да я посещава.

  Кралят се жени за Ан Болейн, придворна дама на бившата му съпруга, която го разочарова с още една дъщеря, Елизабет. Разтревожена, че Мери може да попречи на възкачването на трона на Елизабет, Болейн притиска парламента да обяви Мери за незаконна дъщеря.

  Разбира се, Болейн по-късно е обезглавена от съпруга си заради измяна, но до тогава името и репутацията на Мери са пострадали и тя е на последно място на опашката за трона.

  Още от младежките си години, Мери е измъчвана от ужасни менструални болки и нередовен цикъл, които са приписани на физическия и психологическия стрес, на който е подложена.

  Известно е също, че е изпадала в дълбоки и дълги периоди на меланхолия и депресия през целия си живот.

  Противно на всички шансове, Мери все пак успява да седне на трона през 1553г, на 37 години. Омъжва се за испанския принц Филип с надеждата да им се роди наследник.

  Отчаяна за любов и вечно търсеща одобрението на баща си, Мери повтаря същите несгоди с новия си съпруг, за когото е готова да даде всичко.

  Десет години по-млад от нея и съвсем не толкова развълнуван от чувствата й, Филип изпълнява договорените задължения, които се очакват от него и два месеца по-късно най-голямото желание на Мери се сбъдва: тя забременява.

  Истинската история на Кървавата Мери

  Макар да показва обичайните симптоми на бременността, включително подуване на гърдите и нарастване на корема, обществото е подозрително към късмета на кралицата и бързо плъзват слухове за фалшива бременност.

  Във време, когато няма тестове за бременност, а лекарите нямат право да преглеждат монарх, само времето може да покаже дали тези слухове са верни. До тогава обаче, народите на Англия и Испания следят Мери изкъсо и зачакват.

  Както е по обичай, Мери е приета в отделна стая, където лежи 6 седмици преди очаквания термин на 9 май. Големият ден идва, но не и бебето. Тя и прислужничките й предполагат, че вероятно датата не е сметната правилно и новият термин е насрочен за юни, месец по-късно.

  Веднага обаче тръгва невярна информация, че кралицата е родила момче, а други твърдят, че е умряла при раждането или че подутия й корем е симптом за тумор, а не за бременност.

  Въпреки всички слухове около нея, едно може да се потвърди: в края на май, коремът на Мери започва да спада.

  Неспособна да разбере или обясни случващото се с тялото й, тя продължава да чака, докато онези около нея бавно губят надежда.

  Юни и юли идват и си отиват, а лекарите й отлагат датата още повече. През август Мери най-после напуска покоите си, без дете и по-самотна от всякога.

  Тя вярва, че Бог я е наказал заради провала й в мисия, която си е поставила само месеци по-рано.

  По времето на бременността на Мери, английският народ е разделен на протестанти и католици. Мери, решена да обедини хората под „истинската религия“, поема нещата в свои ръце като подписва преди Коледата на 1554г декрет, който превръща преследването на протестанти в държавна политика. 240 мъже и 60 жени са осъдени като протестанти и изгорени на клада, заради което тя си спечелва прозвището Кървавата Мери.

  И до днес, историята на Кървавата Мери, кралица на Англия, остава един от най-известните случаи на мнима бременност.

  Рядко и загадъчно състояние, то се получава, когато жената има толкова голямо желание да забременее, че всъщност заблуждава собственото си тяло и то започва да проявява симптоми на бременност и дори спира менструалния цикъл.

  Години по-късно Мери обявява, че отново е бременна, като този път и самият й съпруг е скептичен. Сигурна заради всички признаци на бременност, по-късно тя навлиза в менопауза и отново не ражда. На следващата година умира на 42, вероятно от рак на яйчниците или матката.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link