Още

  Африканското племе на забулените мъже

  Те са мюсюлмани. Но изповядват религията със свои разбирания. По начин, който поставя не мъжа, а жената на пиедестал, при това наистина много пищен и висок. От който обаче тя не може да падне.

  Туарегите са номадско племе, наследник на финикийците, обитаващо Северна Африка – Алжир, Мали, Либия, Буркина Фасо и Нигер. Наричат ги Децата на Сахара, а жените им са Кралиците на пустинята.

  И нищо чудно, защото там властва абсолютен матриархат. Името „туареги“ е с арабски произход и всъщност означава „изоставени от Бога“. Това се дължи на късното им приемане на исляма, което е причина за сериозните различия между техните навици и тези на религията.

  Туарегските жени ходят с открити лица, а техните мъже са забулени. Те покриват лицата си още в пубертета и впоследствие имат право да ги показват само пред своята любима.

  Жените пък имат пълна сексуална свобода и могат да бъдат с колкото решат партньори. Единственото условие е да влизат в шатрата по тъмно и да я напускат преди зазоряване. След като се омъжат, имат право да се разведат по всяко време, като за тях остават децата, палатката и животните. Бившият вече съпруг се връща при родителите си само с камилата и дрехите, с които е облечен.

  От ранна детска възраст момичетата биват учени да четат и пишат, докато за момчетата не е проблем да останат неграмотни. Тъщите се радват на огромна почит и често мъжете дори не смеят да се хранят с тях в една палатка.

  Всичко това е в противовес с мюсюлманската религия, като това се дължи на факта, че туарегите са запазили голяма част от доислямските си традиции. Там властва матрилинекна родова организация, което означава, че произходът се наследява по майчина линия; матрилокално брачно заселение, което ще рече, че мъжът живее при семейството на съпругата си; както и матрилатерален брак, т.е. роднините се считат от страната на съпругата.

  Любопитно е, че днес матриархатът е запазен не само при туарегите. Тибетското племе мосо притежава сходен начин на живот, но там жените наистина са иззели в цялост мъжката роля.

  Те далеч не се грижат само за домакинството, а се занимават още със скотовъдство, лов, земеделие, а понякога дори с воюване. Мъжете, от своя страна, са лишени от всякакви задължения. Според някои проучвания тяхната единствена задача е да си почиват по цял ден, за да пазят силите си за нощните посещения на своите жени. Други изследвания твърдят обаче, че техен ангажимент е изхранването на семейството.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link