Още

  Американски чудовища

  Човечеството винаги се е впечатлявало  от всевъзможни чудовища. Дори и сега много хора вярват в съществуването на такива зловещи същества – страшни и кошмарни, често със свръхчовешки способности.

  Разбира се, днес най-популярни са „снежният човек“ Йети и подобното на палеоисторически динозавър създание от шотландското езеро Лох Нес. Но, освен тях, има и други – по-малко известни, но не по-малко загадъчни и страховити. Срещат се и на американския континент.

  Чупакабра. Едно от нашумелите чудовища в Новия свят е „чупакабра“. Това е диво същество, което убива домашни животни. Смята се, че любимата му плячка са козите. „Чупакабра“ на испански означава „смучещо коза“, т. е., което пие кръвта на козите. Но чупакабра напада още овце, свине, зайци, кучета, котки и други дребни, до средно големи, домашни животни.

  Описанията на чупакабра се различават значително, но мнозина предполагат, че става дума за същество с височина до метър и половина, с къси силни крака, дълги нокти и страшни, блестящи червени очи.

  Чупакабра станала широко известна през 1995 г. в Пуерто Рико, когато били регистрирани многобройни нападения на домашни животни. Местните жители били убедени, че са дело на чудовището. Никой не знае със сигурност откъде се е появило. Мнозина латиноамериканци вярват, че е страничен резултат от тайни експерименти на военни от Пентагона в джунглите на Пуерто Рико. Оттогава странният звяр, според твърдението на местни жители, бил забелязан в Мексико, Чили, Никарагуа, Салвадор, Аржентина – почти изключително в испаноезични райони.

  Така изглежда Чупакабра според някои очевидци. Уикипедия.

  Разбира се, много хора смятат, че това е мит. Но сведенията за присъствието на чупакабра постепенно разширяват географията си, като се твърди, че напоследък е забелязано и в САЩ, особено в Тексас и Ню Мексико. Медиите периодично разпространяват свидетелства на очевидци от различни региони, които твърдят, че са видели чупакабра. Но в преобладаващия брой случаи се оказва, че става дума за добре познати животни, обикновено лисици и койоти с променен външен вид вследствие на мутации или болести.

  Чамп от езерото Шамплейн. Всички са чували за световноизвестното водно чудовище Неси, живеещо в шотландското езеро Лох Нес. Но то си има свой езерен „роднина“ на хиляди километри от Шотландия – в езерото Шамплейн, на границата между Канада и САЩ. Самото езеро е дълго 175 километра, а максималната широчина е 17 километра. Дълбочината му е около 120 метра: това е достатъчно, за да приюти местното чудовище Чамп.

  Първото споменаване на чудовището от езерото е оставено от пътешественика Самюел дьо Шампле, който изследвал района през 1609 г. В свои бележки от юли същата година той споменава, че е наблюдавал в езерото същество, което описва като змия с тяло, подобно на бъчва, и конска глава.

  От началото на ХІХ-ти век съобщенията за появата на Чамп в езерото започнали да постъпват редовно и не изминавала нито година без списъкът на очевидците да не се попълни с нови имена. Съдейки по описанията на свидетелите, Чамп притежава змиеподобна глава и тъмна кожа. Скептиците обаче настояват, че това вероятно са корени и пънове, които се издигат от дъното на езерото при вълнение, предизвикано от силен вятър. Но има твърде много наблюдения на съществото и при спокойно време.

  Затова изследователите се захванали сериозно със случая. През 1970-те години била сформирана групата LCPI – „Изследване на феномена в езерото Шамплейн“. Групата и нейният основател, Йозеф Зарзински, старателно събрали информация за езерното чудовище. През юли 1977 г. се получила първата снимка на Чамп: водното животно било фотографирано от Сандра Манси, когато показало част от тялото и главата си с дълга шия. Анализът на фотографията в Смитсъновия институт показал, че изображението не отговаря на никое познато живо същество. Освен това мащабите на вълните дали ориентири за големината на животното – от 4.8 до 17 метра. Дълбочината на лагуната, в която е направена снимката, не надвишава 5 метра, което до известна степен позволява да се преценят неговите размери.

  Снимката на Сандра Манси от 1977 г. на езерото Champlain

  През лятото на 2005 г. рибарят Дик Афолтер заснел голям обект, плаващ близо до лодката му в езерото. Анализатори от ФБР потвърдили автентичността на записа и липсата на манипулации на изображението.

  Досега учените не могат със сигурност да кажат към коя група животни принадлежи Чамп – китообразни бозайници или влечуги. Така, че загадъчното същество все още си остава криптид (животно или растение, чието съществуване се смята за недоказано от класическата наука). Което не му пречи да привлича стотици туристи към езерото Шамплейн.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link