Още

  Шер Ами – гълъбът герой в Първата световна война

  За съжаление, животните участват в човешките войни от древни времена. Най-често срещаният помощник във всяка война е бил конят. Но понякога на първа линия може да се срещнат и бойни слонове, горящи свине, кучета разузнавачи …

  По време на Първата световна война гълъбите били използвани за предаване на съобщения или за разузнаване. Те били изпращани и на фронта. Но птиците, разбира се, били използвани не като помощници в битката, а за доставяне на спешни послания или заповеди, както и за разузнаване. Когато войната започнала командирите на звената трябвало да координират действията си много пъти на ден и именно тук дошли на помощ птиците. Някои от тях, като гълъбът на име Шер Ами, са останали в историята.

  На 3 октомври 1918 г. 500 войници от 77-а пехотна дивизия на САЩ направили пробив дълбоко в територията на врага, където след дълга битка били заобиколени. В резерв бойците имали 4 пощенски гълъба. Командирът решил да изпрати една птица в щаба с искане за осигуряване на артилерийска подкрепа, но поради непознаване на терена, грешни координати на отряда били предадени в щабквартирата. Скоро артилерията започнала да бомбардира съюзниците по погрешка – поради приятелския огън бил загубен половината от личния състав.

  Американците изпратили още два гълъба в централата с коригирани координати. Веднага щом войниците видели птица в небето – всички започнали да стрелят по нея. Така се случило и този път: след като видели две птици, германците открили огън по тях. Обкръжените имали един последният шанс – гълъб с френското име Шер Ами. Птицата вече била извършила няколко десетки спасителни операции и доставяла важната информация навреме, така че войниците смятали, че тя е късметлия.

  Веднага щом Шер Ами се вдигнал във въздуха, врагът открили огън по него: куршуми ударили животното в гърдите. По някакво чудо крилатата птица успяла да остане във въздуха и да прелети през германските позиции. Няколко часа по-късно, артилерията затихнала – гълъбът отново изпълнил задачата си. На помощ на обкръжените дошли съюзниците и те успели да се върнат на своята територия –  194 войници били задължени на Шер Ами, задето е спасил живота им.

  По това време лекарите в болницата се борили за живота на гълъба. За радостта на войниците те успели да го спасят и Шер Ами бързо се превърнал в национален герой. Вземайки предвид постигнатото и многото успешни полети (12 предадени послания по време на т. нар. „Вердюнска касапница“ – една от най-кървавите битки през Първата световна война), гълъбът получава Военен кръст – френската държавна военна награда. Година по-късно птицата умира от естествена смърт.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link