Още

  Белите фараони

  Произходът на Четвъртата династия на египетските владетели, които царували през ІІІ-то хилядолетие пр. Хр., остава до голяма степен тъмен и мистериозен. Това се отнася най-вече за трима от великите фараони: Хуфу (Хеопс), Хефрен и Менкаур, които (поне така се смята) издигнали най-големите пирамиди в Гиза. Един от странните факти за тях е твърдението в легендите и в историческите летописи, че те били с… бяла кожа и руса коса.

  Археологията потвърждава, че по време на царуването им в страната се появили внезапно, сякаш от нищото и без процеси на предварително развитие, много неща: красиви колесници, мечове с особена форма, започнала активна употреба на желязото. Особено загадъчна е майката на фараона Хеопс – Хетепхерес І, за която има твърдения, че била красива блондинка.

  Статуя на Хеопс в Музея в Кайро. Източник – Уикипедия

  Очевидно тайнствената IV-та династия египетските фараони пада в резултат на народни бунтове, които хвърлили страната в междуособици. Най-странното е , че археолозите не са открили мумиите на тези владетели. Техните погребални саркофази по правило са празни и изглежда, че мумиите им са били погребани далеч от местата на официалния им вечен отдих.

  Търсенето на исторически сведения за белите фараони на Египет продължава вече много десетилетия. Мрежата от коридори, камери и други помещения прониква както вътре в самите пирамиди, така и в околностите. Изглежда, че белите владетели и мъдреци оставяли на потомците само „манекени“, а заповядвали мумиите им да бъдат старателно скрити от очите на следващите поколения.

  Но, така или иначе, повечето историци смятат за достоверни сведенията, че тези фараони били с бяла кожа и руси коси. Ако се открият още доказателства в тази насока, последиците за изследователите на онези епоха може да бъдат твърде важни и сериозни. Възможно е в историческата наука да протече революционна промяна на основни постулати и аксиоми – а хипотезите за атлантите, които пътували по цял свят векове наред и раздавали знания на дивите народи след гибелта на своя остров, да придобият нов живот.

  Но дали е изобщо възможно да е имало бели фараони в Древен Египет? Някои учени смятат, че това е твърде вероятно, и не само за Четвъртата династия. Съществува древна египетска легенда, според която Египет като държава е създаден от деветима бели богове, четирима от които дошли от север, а петима от запад – където изникнали от дълбините на Великата вода. Най-важният от тях, наречен Ра, дошъл със своите братя от север. Съвременната историческа наука засега все още не признава тези древни легенди за достоверен източник, считайки ги просто за художествена литература, за древни сказания на примитивни африкански племена, в които не се наблюдава историческа действителност.

  Но не бива да забравяме, че стотици и хиляди исторически извори и съкровища на древна мъдрост са били унищожени в опожарените велики библиотеки на Александрия, Мемфис, Ур, Вавилон, Атина, Картаген, Рим и Константинопол и т. н. – и това са само най-големите, за които се сещаме най-напред. А колко по-малки библиотеки и хранилища са били унищожени в резултат на многобройните войни, при смяната на владетели и династии на древните държави, когато новият владетел заповядвал хрониките да бъдат пренаписвани, променяйки в своя полза дори родословното дърво на предишните владетели.

  Съвременните археологически разкопки показват на целия свят, че в древността наистина е имало силно развита наука. С нейна помощ били изградени пирамиди и древни градове. Силата и знанията на древните архитекти били с такива мащаби, че съвременният технологичен процес не може да повтори изграждането на поне една пирамида. А да не забравяме, че съвременната история и археология потвърждават много събития, описани в Библията, като по този начин доказват, че библейските събития са част от древната история на човечеството. Но нали в тази история има и много други събития – неочаквани и пълни с изненади за нас, които се опитваме да проникнем в тях през пластовете на хилядолетията? Определено загадката на „белите фараони“ е такова събитие.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link