мар. 21, 2018
13556 Views

Берберската кралица-воин Кахена

Автор:

Кахена (срещана още като Дахия ал-Кихина или Кихия) е берберска кралица-воин и пророчица, която предвожда хората си срещу арабското завоюване на Северна Африка през 7 век. Рожденото ѝ име е Дахия (означаващо „красивата газела“), а „кахена“ е арабска титла, означаваща „пророчица“/“гадателка“. Вярвало се, че тя има свръхестествени сили, които ѝ позволявали да предрича бъдещето.

Кахена е дъщеря (или племенница) на берберския крал Аксел (още познат като Кусалия), който е известен борец за свобода. Много малко се знае за живота на Кахена и тя е най-известна с участието си в конфликта с мюсюлманския арабски лидер Хасан ибн ал-Ну‘ман, чиято армия от омаяди/умаяди (Омаядски халифат) нападат Северна Африка. Кахена побеждава Хасан ибн ал-Ну‘ман повече от веднъж и го прогонва от региона, но по-късно губи подкрепата на хората си по неясни причини.

Това, което се знае за живота на Кахена, е получено като сведения от арабските историци и от някои легенди за нея. Според някои легенди тя е била еврейска пророчица, според други е била от кралско потекло, била е християнка и е можела да комуникира с птиците, които я предупреждавали за бъдещи атаки на противникови армии. Друга история разказва, че Кахена се омъжила за тиран, който тормозел хората ѝ, затова тя го убива в деня на сватбата им.

Кахена обикновено е описвана като висока жена, с „великолепна коса“, която носела сплетена на плитка. Макар че по-късните историци я описват със светла кожа, тя е чернокожа африканска кралица, която се обличала според кралските обичаи на Нумидия – с дълга туника, сандали и широки препаски.

Управление

Смята се, че Кахена се била редом до баща си Аксел през 680-те години и се доказва като добър воин. Тя печели битката срещу Хасан ибн ал-Ну‘ман и го принуждава да се оттегли. Той се оттегля от нейните земи, но се отправя към Картаген през 698 г. и го превзема. Окупирал северните райони, Хасан ибн ал-Ну‘ман  отново атакува Кахена, но поражението за него е толкова голямо, че той се оттегля в Либия или Египет.

Последна битка и смърт

Източниците са неясни относно това точно кой генерал побеждава Кахена. Смята се, че това е или Хасан ибн ал-Ну‘ман или Муса бин Нусаяр, който се възкачва на трона след първия. Счита се обаче, че именно Хасан ибн ал-Ну‘ман е този, който след битката при Картаген, се връща за нова атака срещу Кахена. Този път обаче, кралицата-воин не била толкова силна, защото много от хората ѝ се обърнали срещу нея. Един от синовете на Кахена е заловен по време на тази битка и бил принуден да издаде военните планове на майка си.

През 702 г. Кахена отново се изправя срещу Хасан ибн ал-Ну‘ман в битка. Преди армиите им да се срещнат, тя изпраща другите си двама сина в лагера на врага, за да бъдат обучени като мюсюлмански войни. Някои източници посочват, че тя е заловена и по-късно екзекутирана или че сама се отравя, но най-добре приетата теория е, че Кахена загива по време на последната битка. След това главата ѝ била отрязана и подарена на Хасан ибн ал-Ну‘ман като трофей.

Сигурно е обаче, че Хасан ибн ал-Ну‘ман уважавал Кахена и гледал на нея като на достоен противник. Нейните синове, които приели исляма, били гледани добре и по-късно самите те предвождат свои армии, които да се бият на страната на арабите. За съжаление хората на Кахена били продадени в робство в далечни земи.

loading...
Категория:
История · Личности
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *