Още

  Безследно изчезнали във въздуха

  На 28 Септември 2008г. планинар открива личните документи на Стив Фосет в Сиера Невада, Калифорния. Няколко дни по-късно е открито и мястото на катастрофата. На 3 Ноември тест потвърждава, че костите открити там са на Фосет. 63-годишният милионер стана световно известен с множеството си световни рекорди. Той е първият човек обиколил сам света с балон и самолет и е първият летял в космоса с частен космически кораб.

  Трудно е да си представим как нещо толкова голямо като самолет може просто да изчезне и да не остави никаква следа. Истината е, че това се случва и понякога самолетите и хората в тях никога не биват открити. Представяме ви историите на хора, които са изчезнали в небето и никога повече не са видени.

  Шарл Нюнжесер

  Шарл Йожен Жул Мари Нюнжесер е бил френски ас и приключенец, запомнен като съперник на Чарлз Линдберг. Нюнжесер бил известен пилот във Франция, на трето място в страната по спечелени битки по време на ПСВ. След войната той отива в САЩ, където пилотира самолети във филми като „The Dawn Patrol“ от 1930г. Именно тогава му хрумва идеята да лети над Атлантическия океан.

  Решен да реализира идеята си, той излита в опит да направи първия трансатлантически полет от Париж до Ню Йорк. С него в самолета Levasseur PL.8 бил неговият боен другар от войната Франсоа Коли. Той вече бил известен с полетите си над средиземноморието и заедно с друг негов приятел планирали да пресекат Атлантическия океан, но другаря му се контузил и Нюнжесер го заместил.

  Двамата излитат от Париж на 8 Май 1927г. и самолетът им е видян за последно над Ирландия. Изчезването на Нюнжесер е една от най-големите загадки в историята на авиацията и се смята, че самолетът или се е изгубил някъде над океана, или се е разбил в Нюфаундленд или Мейн. Две седмици след опита на Нюнжесер и Коли, Чарлз Линдберг успешно прелита между Ню Йорк и Париж.

  Сигизмунд Леваневски

  Сигизмунд Леваневски е роден на 15 Май 1902г. в полско семейство в Санкт Петербург, Русия. Той участва в Октомврийската революция, а по-късно и в гражданската война като част от Червената армия. През 1925г. завършва военноморското авиационно училище в Севастопол и става военен пилот. Като такъв той извършва няколко големи полета. При един от тях на 13 Юли 1933г. Леваневски спасява американския пилот Джеймс Матерн, който направил принудително кацане в Анадир при опит да обиколи света.

  През Април 1934г. Леваневски излита от импровизирана писта върху леда на Чукотско море и участва в успешна спасителна операция, спасявайки хора от потъналия параход Челюскин. Награден е със званието Герой на Съветския съюз за делата си. През 1935г. Леваневски завършва успешно първия си полет над Северния полюс, от Москва до Сан Франциско. Там е посрещнат като герой и на следващата година се връща обратно в Москва.

  На 12 Август 1937г. заедно с 6-членен екипаж на борда на самолета Болховитинов DB-A, Леваневски излита от Москва за САЩ, отново през Северния полюс. На следващия ден времето се влошава и радио връзката със самолета прекъсва. След неуспешни опити за откриването им, всички членове на екипажа са обявени за мъртви. През Март 1999г. Денис Търстън от Анкъридж открива останки от самолет в залив Камден, между Прудхоу и Кактовик. Във вестниците се изписва, че това е самолета на Леваневски, но последвалите опити за повторно откриване на останките са неуспешни.

  Сър Чарлз Кингсфорд Смит

  Сър Чарлз Едуард Кингсфорд Смит е бил известен австралийски авиатор. През 1928г. той прави първия полет над Тихия океан, от САЩ до Австралия. По време на ПСВ той служи в Галиполи, където е свален и част от крака му е ампутиран. Въпреки това той продължава да лети в САЩ и Австралия.

  На 31 Май 1928г. Смит и екипажа му излитат от Оукланд, Калифорния в опит да направят първия полет над Тихия океан до Австралия. Полетът трябвало да премине в три етапа. Първите 3800км. изминали за 27 часа и 25 минути и то сравнително спокойно. Тогава се насочили към Сува, Фиджи, на 5000км., които изминали за 34 часа и 30 минути. Това била трудната част, защото близо до Екватора попаднали в огромна гръмотевична буря. Накрая се насочили към Брисбейн и кацнали 20 часа по-късно. Датата била 9 Юни 1928г. а Смит прелетял близо 12000км. и е посрещнат от 25000 души като герой. Той прави също така първия непрекъснат полет през Австралия, първия полет между Австралия и Нова Зеландия и първия полет от Австралия до САЩ в посока изток. Поставя и рекорд от 10 дни и половина за полета си от Австралия до Лондон.

  Кингсфорд Смит и Томи Петибридж летели през нощта от Сингапур за Алахабад, Индия в опита си да разбият рекорда на Чарлз Скот и Том Кемпбъл Блак, но изчезнали над Андаманско море в ранните часове на 8 Ноември 1935г.

  18 месеца по-късно бирмански рибари откриват част от колесник в залив Мартабан, на югоизточния бряг на Бирма. Потвърдени е, че колесникът е от самолета на Кингсфорд Смит.

  Сър Иън Макинтош

  Сър Иън Макинтош е бил британски писател, който е най-известен с телевизионните сериали „The Sandbaggers“ и „Warship“. На 7 Юли 1979г. заедно със Сюзън Инсол и пилота си излитат от Анкъридж, Аляска за Кодиак. Двигателите на самолета отказват и се смята, че са се разбили в океана на около 70км. от бреговете на Кодиак. Два спасителни хеликоптера и бреговата охрана незабавно претърсват мястото, но не са открити никакви следи от самолета. Според слухове сър Иън Макинтош бил шпионин и изчезването му е свързано с това, но липсват доказателства в подкрепа на такива твърдения. Самолетът вероятно се е разбил в океана и е потънал заедно с тримата на борда.

  Джордж Р. Когар

  Джордж Когар бил пионер в сферата на компютрите. Той бил начело на екип UNIVAC 1004 и през 1965г. изобретил дата рекордера, който елиминирал нуждата от перфокартите. По-късно основава собствена компания, която изобретява ранен модел на персоналния компютър. На 2 Септември 1983г. Джордж Когар, заедно с още петима и пилота, бил на борда на самолет за Смитърс, Канада. Някъде над Британска Колумбия самолетът изчезва. В продължение на една седмица са търсени в окръг от 64000км., но не са открити никакви следи. Тогава това е най-голямото издирване в историята на Канада, което е струвало близо 1 милион долара.

  Сър Артър Кънингам

  Сър Артър Кънингам е бил пилот от Кралските военновъздушни сили и е служил във ВСВ. Запомнен е като човекът, отговорен за създаването на наземна помощна система при полети и командир на военните сили в битката при Нормандия през 1944г.

  Кънингам тъкмо се бил пенсионирал след 30 години служба, когато самолетът му изчезнал над Атлантическия океан. Той бил един от 25-те пътници на борда на самолета G-AHNP Star Tiger, който трябвало да кацне на Бермудските острови, но така и не бил видян повече. Пилотът Робърт Тък се свързал с летището и поискал да го насочат, но радио сигналът бил твърде слаб. 11 минути по-късно Тък повторил искането си и този път операторът успял да изпрати сигнал, но самолетът така и не кацнал.

  Организирано е търсене в продължение на 5 дни, в което са участвали 26 самолета и плавателни съдове, но не са открити нито самолета, нито пасажерите и екипажа. Изчезването на самолета на Кънингам е една от основните мистерии, довели до създаването на идеята за Бермудския триъгълник.

  Андрю Карнеги Уитфийлд

  Андрю Уитфийлд бил племенник на богатия магнат Андрю Карнеги. Уитфилд завършва университета Принстън и започва работа като изпълнителен директор. Като начинаещ пилот, Уитфийлд притежавал малък червен и сребрист моноплан, който от време на време пилотирал. С 200 летателни часа опит, той излита от Лонг Айлънд, Ню Йорк сутринта на 17 Април 1938г. Щял да кацне в Брентууд, Ню Йорк, на около 30 километра. Полетът му трябвало да продължи не повече от 15 минути, но той така и не каца.

  Проведено е разследване, което открива, че Уитфийлд е имал стая в хотел в Гардън Сити, Лонг айлънд. Хотелските записки показват, че е платил за стаята в аванс, но никога не се е отписал. Стаята е претърсена и са открити всичките му лични вещи, сред които паспорта и застраховките му. От разпечатките на телефона се вижда, че е звънял вкъщи по времето, когато семейството му го е търсило.

  Полицията решава, че Уитфийл се е самоубил като нарочно се е разбил в Атлантическия океан. Водите около Лонг айлънд са претърсени, но не са открити следи от самолета. По времето на изчезването си, той не е имал лични или бизнес проблеми. Уитфийлд се оженил по-рано същата година и искал с жена си да се преместят да живеят в Пенсилвания.

  Хейл Богс

  Томас Хейл Богс бил член на Камарата на представителите в Луизиана и бил влиятелна личност в американското правителство. На 16 Октомври 1972г. той бил на борда на самолет Чесна 310, заедно с Ник Бегич от Аляска, който щял да се изправи срещу Дон Янг на изборите през Ноември. На самолета били единствено те, съветника на Бегич и пилота. Четиримата не са видени повече.

  Бреговата охрана, кораби и самолети участват в мащабно търсене, което продължава 39 дни. Не са открити никакви следи от самолета на Богс. След инцидента конгресът прокарва закон да се поставят радио предаватели във всички цивилни самолети. Събитията около смъртта на Богс са обект на много спекулации, подозрения и безброй конспиративни теории. Според една от тях Богс е бил убит, за да бъде спряно разследването му по убийството на Кенеди.

  Феликс Монкла и Робърт Уилсън

  Първи лейтенант Феликс Монкла и втори лейтенант Робърт Уилсън изчезват докато преследват неидентифициран летящ обект над езеро Сюпириър в канадското въздушно пространство, близо до границата между САЩ и Канада. По-късно обектът е разпознат като самолет от канадските кралски военновъздушни сили. Някои уфолози свързват изчезването на Феникс и Монкла с летяща чиния и го наричат „инцидента Кинрос“.

  Вечерта на 23 Ноември 1953г. в командния център на военновъздушната отбрана е засечен необикновен обект на радара. От базата Кинрос е изпратен F-89C да провери. Изтребителят е пилотиран от Монкла, а Робърт е на радара. Уилсън не успявал да следи обекта на радара, затова от земята го насочвали в движение. Със скорост от 800км/ч Монкла настига обекта на около 2400 метра височина.

  В наземната база виждат изтребителя и обекта като две точки на радара. Те се приближавали все повече една към друга, докато накрая не се слели в една. Тогава и тази точка изчезнала от екрана, а с Монкла нямало връзка. Веднага е организирана спасителна операция, но не са открити следи от самолета и пилотите.

  Инцидентът е описан като F-89, изпратен да провери канадския C-47, който се бил отклонил от курса си. Не е предложено обяснение за изчезването на самолетите, но следователите твърдят, че Монкла е припаднал и се е разбил в езерото. Други спекулират, че самолетът е направил контакт с НЛО и дори се е блъснал в него.

  Фредерик Валентич

  Фредерик Валентич бил 20-годишен пилот на самолет Чесна 182L, който на 21 Октомври 1978г. летял за Кинг айлънд, Австралия, откъдето да вземе 3-4 приятели и да се върне обратно. По време на 300-километровия полет Валентич уведомява летището в Мелбърн, че на 300 метра над него лети друг самолет. Описва нетипични действия и белези по самолета, след което двигателят му започва да се дави и малко преди да изчезне от радара казва, че „Странният самолет отново се спуска над мен. Спуска се и не е самолет.“

  Не са открити нито Валентич, нито самолета. Разследването не дава причина за изчезването. Множеството сигнали за НЛО онази нощ предизвикват широко медийно отразяване. Валентич бил опитен пилот със 150 летателни часа опит. Видимостта била добра, а вятърът – лек. Валентич излита в 18:19 часа местно време и уведомява Мелбърн за присъствието си в 19:00ч.

  В 19:06ч. Валентич пита оператора Стив Роби дали на неговата височина има друг самолет, но получава негативен отговор. Той описва голям самолет, който имал четири ярки светлини. Разговорът между двамата протича така:

  Валентич: Има огромен летателен апарат на 1200м. пред мен.
  Роби: Какъв летателен апарат?
  Валентич: Не мога да потвърдя. Има 4 ярки светлини. Tоку що мина над мен на 300 метра.
  Роби: Може ли да потвърдите?
  Валентич: Да. Има ли други самолети на тази височина?
  Роби: Не.
  Валентич: Мелбърн, обектът идва от Изток към мен. Сякаш си играе с мен. Лети със скорости, които не мога да определя.
  Роби: На каква височина сте?
  Валентич: 1300м.
  Роби: Може ли да потвърдите, че не можете да идентифицирате обекта?
  Валентич: Да.
  Валентич: Не е самолет. Това е… (губи се радио сигналът)
  Роби: Можете ли да опишете какво виждате?
  Валентич: Минава зад мен. Има продълговата форма. С тази скорост не мога да кажа повече. Идва към мен. Гравитира около мен и аз около него. Има зелена светлина и металическа такава отвън. Изчезна….
  Роби: Потвърждаваме, че изчезна.
  Валентич: Можете ли да кажете какъв самолет беше това? Военен?
  Роби: Не, няма военни самолети наблизо.
  Валентич: Двигателят издава странни звуци.
  Роби: Какво ще правите?
  Валентич: „Продължавам към Кинг айлънд. Неизвестният самолет е отново над мен“.

  Следват 17 секунди металически и скърцащи звуци, след което връзката е прекъсната. Валентич е издирван продължение на 7 дни, но не е открит. Теориите са, че Валентич е инсценирал собственото си изчезване или е срещнал НЛО.

  Амелия Еърхарт

  Като говорим за изчезване на самолети няма как да не споменем и известната Амелия Еърхарт. През 1937г. тя се опитва да обиколи света с пилота Фред Нунан. Самолетът изчезва над Тихия океан, близо до остров Хоуланд. Изгубени и без радио връзка, Еърхарт и Нунан вероятно са се разбили в океана, след като им е свършило горивото.

  За интересният й живот, кариера и странното й изчезване се говори и до днес. Теории за изчезването на самолета има много. Някои дори смятат, че Амелия е оживяла и е отвлечена от японците. Други вярват, че с Нунан са се спасили до някой малък остров и са умрели от глад и жажда. Скорошни експедиции откриват фрагменти от човешка кост на един малък остров. Открити са и женски гримове, което според някои означава, че Еърхарт може наистина да се е спасила. За съжаление от костта не може да бъде свалено ДНК и няма как да бъде идентифициран човека. Амелия Еърхарт си остава най-известният случай на човек, изчезнал във въздуха.

  Източник: listverse.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови