Още

  Бойната брада

  Защо в т. нар. „горещи точки“ по света мнозина американски и натовски войници си пускат бради?

  На пръв поглед бръснарските умения нямат нищо общо с операциите на съвременните сили за бързо реагиране и тяхната бойна ефективност. Но, междувременно, американски изследователи от групата Xegis Solutions стигнаха до заключението, че носенето на брада пряко влияе върху самочувствието на войниците и тяхната бойна ефективност. В американски медии изследователите споделят своето мнение, като отбелязват:

  „Набелязахме 100 войници. Сред тях 25 с бради от специалните части, 25 без бради от специалните части, 25 с бради от редовната армия, 25 без бради от редовната армия. Всичките 100 участваха в боеве в Афганистан“.

  Снимка: pixabay.com

  Статистиката се оказала удивителна с данни: от 50-те брадати войници никой не бил ранен или убит. Точността на стрелбата им се оказала по-висока от тази на остриганите войници. Сред голобрадите било отбелязано значително по-високо ниво на неизправност на личните оръжия.

  Такива изследвания биха могли да бъдат класифицирани просто като армейски куриози, ако не е опитът на американските специални сили, преминали през бойните полета на афганистанската кампания (на 7 октомври 2001 г. американците нахлуха там и започна американската операция, високопарно наречена „Несъкрушима свобода“).

  Мнозина от войниците в специалните части започнали да си пускат бради отначало, за да се слеят по-добре с местната мъжка маса. Причината е, че в Афганистан хората се отнасят с недоверие към обръснатите мъже. Такава е историческата традиция. Афганистанците смятат брадата не само за символ на мъжественост, но и за атрибут, който подчертава социалния статус на човека. Традиционно пущуните възприемат брадатите мъже като по-опитни, достойни за уважение. Затова и носенето на брада на Изток никога не е било моден каприз.

  Освен това, американските войници в Афганистан си пускали бради със съвсем конкретна цел: след като се завърнат у дома, да се обръснат и по този начин значително да променят външния си вид – тъй като се опасявали от отмъщението на терористите заради изпълнението на военните им служебни задължения.

  В същото време Пентагонът признава, че в някои климатични зони брадата помага за аклиматизиране. Според американски експерти „тактическата“ брада предпазва лицето на боеца от обветряне и измръзване. Също така, подобно на филтър задържа прахови частици.

  Има и психологически фактор: брадата придава на войника брутален и застрашителен вид, който може да уплаши потенциалния враг в близък бой. Ако ровите в историята, то ще установите, че през Средновековието най-свирепите воини носели бради – дори да си припомним само викингите, от които враговете им треперели.

  Във френската армия от 18-ти век сапьорските части винаги носели бради. Този обичай се спазва от сапьорите на Френския чуждестранен легион и в наше време, макар конкретната причина за тази традиция отдавна да е забравена. Също така, от момента на появата на подводниците до ден-днешен на техните екипажи е разрешено да носят бради. Причините са съвсем разбираеми: всяка капка питейна вода в подводницата е ценна и не е разумно да се изразходва за ежедневни дейности, които не са належащи.

  Освен това, изследователите забелязали, че пускането на брада води до повишаване на нивото на тестостерона (мъжкия полов хормон). Мъжете с брада са физически силни, стабилни в стресови ситуации, уравновесени. Оказва се, че тестостеронът има положителен ефект не само върху умствените, физическите, но и върху психичните параметри. По-специално, брадата оказва положителен ефект върху синдрома на хроничната умора.

  Неслучайно в американската армия се появил изразът „бойна брада“  (combat beard), а сега официалният термин, въведен в обращение, е „тактическа брада“ (tactical beard).

  Въоръжените сили на различните страни имат различно отношение към носенето на брада. По-специално, в сухопътните редовни части, във военновъздушните сили и морската пехота на САЩ носенето на брада е официално забранено. Изключения се правят само по религиозни съображения. Носенето на мустаци е разрешено с определени ограничения – например, мустаците не трябва да излизат извън ъглите на устата. Но Саудитска Арабия пък позволява на своите войници да носят и мустаци, и брада.

  В редица армии по света носенето на мустаци и бради се регламентира в бойните устави заедно с носенето на различните видове униформи.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link