Още

  Чудовището Огопого

  Търсачите на природни загадки, най-вече на непознати за науката обитатели на нашата планета, са убедени, че най-много езера, където е възможно да се открият „чудовища“, се намират в Канада. Затова съвсем не е странно, че според мнозина „очевидци“, във водите на езерото Оканаган, което се намира в Британска Колумбия, живее чудовището Огопого.

  Езерото Оканаган

  По начало, индианското име на това същество е Нха-а-Тик, или Найтака (Езерен демон) –  а шеговитото име „Огопого“ идва от песента в стар мюзикъл от 20-те години на ХХ век. В района на езерото са запазени стари рисунки върху скали на чудовището – същество с дълга шия, тясно тяло и четири плавника.

  Според легендите, Огопого или „Езерният демон“ има туловище, подобно на дървесен ствол – дължина между 4 и 9 метра, дебелина 40-60 см, a главата му наподобява конска или козя. Преданието твърди, че чудовището е хищник и живее на пустинното островче Ратълснейк. Архивните записки „История на мисията в Оканаган“ разказват за срещи с Огопого още през 1872г. Впоследствие чудовището е видяно от над 200 души.

  Има много индиански легенди, свързани с появата и съществуването на Огопого. Според една от тях, това създание вдигнало силна вълна с опашката си и потопило кануто на индианския вожд Тимбаскет с цялото му семейство. Поради тази причина индианците се опитвали да успокоят чудовището, като хвърляли в средата на езерото малки домашни животни, а в определени места никога не влизали за риболов.

  Първите европейски заселници в този район вярвали в съществуването на Огопого и организирали патрулиране по крайбрежието. През 1926г., когато по езерото започнал да се движи ферибот, властите го снабдили със средства, с които да бъде плашено чудовището. Именно през 1926г. се състояло и най-масовото наблюдение на създанието – видели го едновременно пътниците от около 30 автомобила.

  През 1947г. Огопого било видяно едновременно от хората в няколко лодки, а с откриването на понтонен мост през 1958г. започнали да се появяват и съобщения от хора, които пресичали езерото по моста.

  Едно от най-убедителните доказателство за реалното съществуване на Огопого е снимка, направена през 1968г. от Артур Фолдън. На нея е заснет тъмен обект, който плува под водата. През 1989г. канадецът Кен Чаплин заснел видеозапис с продължителност 3 минути и половина, в който може да се види дълго тяло, което се вие под водната повърхност.

  Снимка, направена от Едуард Флетчър от Ванкувър през през 1976г.

  Както винаги в такива случаи, хората се опитват да намерят правдоподобно обяснение за странния феномен. Членове на Федерацията на британско-колумбийските природолюбители заявили, че това е оптическа илюзия, причинена от „вълнообразните движения на гладката повърхност на езерото при специфични условия на осветеност“, която и довела до грешка: сенките на вълните били сметнати за подводно същество. Има и множество снимки, направени от различни хора през последните десетилетия.

  Макар, че липсват връзки между индианската легенда и възможното съществуване на чудовището в наши дни, много очевидци продължават да съобщават за странни явления, които се наблюдават в езерните води. Според Джон Кърк, експерт в Криптозоологическия клуб на Британска Колумбия, днес вече са налице много повече доказателства за съществуването на мистериозното чудовището в езерото Оканаган, отколкото за аналогичния му „събрат“ в прочутото шотландско езеро Лох Нес.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови