Още

  Дърветата по света измират незабележимо – безпрецедентна криза

  Дори да не искаме да си го признаем, природата умира. Човечеството не обръща внимание на проблема и той вече е извън контрола ни.

  Дърветата умират

  Вече знаем за пагубния ефект на катастрофи като радиоактивния разлив на Фукушима или пожарите, опустошили Индонезия.

  Но сега умиращата планета е изправена пред друг проблем. И той е свързан с един от най-важните елементи на планетата. Дърветата.

  Изследване от миналата година изчисли колко са общо дърветата по света. Информацията беше шокираща.

  Списание Nature публикува, че на планетата има 3.04 трилиона дървета. Всяка година биват изсечени по 15.3 милиарда от тях. Освен това е изчислено, че повече от 46% от дърветата са били изсечени за последните 12 000 години.

  nredkagydyqnkpdkqxbtytme

  Днес, много дървета просто умират. Учените смятат, че става въпрос за стотици милиони или дори повече.

  Калифорния е изправена пред една от най-големите кризи в историята. Министерството на земеделието обяви, че от последния оглед през май 2016г са идентифицирани още 36 милиона мъртви дървета. Това покачва общия им брой от 2010г досега на повече от 102 милиона. Само през 2016г са загинали 62 милиона дървета, което е повече от 100% увеличаване на смъртността в щата спрямо миналата година. Допълнително още милиони дървета са слаби и се очаква да загинат през следващите месеци.

  Изданието New York Times също пише за този проблем. Поради големите суши, дърветата вече са били мъртви още преди да ги достигнат пожарите.

  Останалия свят

  Тази катастрофа не е ограничена до Калифорния. Хаваи например, е изправен пред подобен проблем. Заболяване е поразило дърветата охиа и е убило почти всичките. Учените все още не са намерили лек за него.

  The Guardian докладва, че чумата по охиа дърветата не е уникална, а е част от тиха криза, която заличава горите в Америка. Суша, болести, насекоми и горски пожари погълват десетки милиони дървета със зашеметяващи темпове – до голяма степен заради климатичните промени.

  Дърветата по света измират незабележимо - безпрецедентна криза

  Точната причина все още е неизвестна. Мнозина смятат, че непрекъснато растящото замърсяване се корени в основата на проблема с измиращите дървета. Други са убедени, че има връзка между геоинженерството и умирането на дърветата – това е модифициране на земната атмосфера с добавки и химикали, които повлияват климата.

   

  Има ли надежда?

  Природните екосистеми са повлияни по различни начини от азота, сярата и живака, разтворени в дъжда, снега и газовете. След десетилетия събиране на данни, учените са документирали как местните, регионалните и глобалните източници на замърсяване на въздуха могат да причинят съществени промени в екосистемите. Тези промени включват окисляване на почвите и водите, вредни цъфтежи на водорасли и ниско кислородно съдържание в речните устиета, ограничено разнообразие на местни видове растения, високи нива на живак в рибата и понижен толеранс към други стресиращи заплахи като вредители, заболявания и климатични промени.

  Дърветата играят жизненоважна роля за живота на планетата. Те поддържат всички нас живи. Произвеждат голяма част от кислорода, който дишаме, предотвратяват земетресения и свлачища. Но никой не им обръща внимание.

  Светът е толкова погълнат от политически драми и незначими проблеми, че дори не забелязва пропастта, към която сме се насочили. Животът на земята е застрашен от изчезване, ако не бъдат предприети мерки скоро.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link