дек. 24, 2018
21154 Views

Десет примера от българската история, с които да се гордеем

Автор:

Българската история познава хиляди подвизи. Това е история, с която трябва да се гордеем. Често обаче, ние забравяме славата на народа си и започваме да вярваме на историческите заблуди. В тази статия ще ви запознаем с десет примера от българската история, с които трябва да сме горди.

Ето ги и тях:

 

България е най-старата държава с непроменено име в Европа.

“Кан Аспарух” – худ. Б. Чантарски

Известно е, че най-старата европейска държава е Сан Марино. Нейната самостоятелност обаче е призната векове по-късно от самото създаване на държавата. В същото време България е запазила първоначалното си име, с което Кубрат я е нарекъл през 635г. Въпреки, че е попадала под робство два пъти, нейното име е останало непроменено. Първоначално е призната от Византия благодарение на съюза на Ираклий и Кубрат. През 681 година е повторно призната от император Константин IV. Така България е останала единствената държава в световната история, която не е променила името си през цялото си съществуване. А България е една доста стара държава…

 

Падането на Триезичната догма

Преди появата на българският език се е спазвала т.нар. Триезична догма, която гласяла, че съществуват три свещени езика –латински, гръцки и иврит. Само на тях можело да се извършва богослужебният ритуал.

С появата на българския език като богослужебен, в отделните християнски общности се появила смелостта да претендират богослужението да се извършва на местния език, а не както досега – на канонизираните латински и гръцки.

 

Българите са първия народ, който е нанесъл три последователни поражения на арабите

Това се случва по време на управлението на хан Тервел. През 717 и 718г., българската армия на три пъти побеждава арабите водени от Маслама в Тракия. Преди 717г., византийците записали няколко победи над арабите, но никога не били постигали подобно нещо – три последователни победи над арабските войници. Където и да отидели, арабите се превръщали в напаст за бедните жители на Африка, Азия и Иберия. Затова византийският император се обърнал за помощ към Тервел, на която ханът незабавно се отзовал. Така настъпва краят на арабската хегемония. Никой друг враг на Умаядския халифат не е успял да му нанесе три последователни поражения.

 

Единствено армията на Второто Българско Царство успяла да разгроми войски от три различни „модела“. Това се случило за по-малко от десетилетие.

Унгарската армия, която била устроената по „западен“ образец била разгромена от  Йоан Асен II и брат му Александър.  Другата победа е над армията на Теодор Комнин. Това била славна победа, тъй като тя въплъщавала цялото византийско военно изкуство. Също така са разгромени и монголските отряди, които нахлули в Европа през 1240 г.

 

Разбиването на Средновековната политическа система

До 927г. в Средновековната политическа схема единствените понятия, които съществували били западна и източна империя. Тогава се появила България, която е първата европейска държава разбила този ред.

Съществуващият от времето на Диоклециан модел за една Западна и една Източна имперска титла бил разрушен от признаването на Петър I за цар (император) през 927 г. България била първата държава в Европа, която унищожила досегашната традиция и създала нова империя.

 

Българският средновековен флот побеждава третата европейска морска сила – Генуа.

Флотът на Добруджанското деспотство разгромил черноморските армади на Генуа през 70-те години на XIV век. До тогава само две държави можели да се похвалят с подобен подвиг – Венеция, която доминирала над Западното Средиземноморие и Арагон, доминираща над Източното.

 

Българският народ е сред народите, оказал една от най-дългата съпротива срещу Османската империя – продължила около 80 години.

Българите са били най-борбеният народ, който Османската империя е срещала. В периода от 1340 до 1421 година, когато турските набези над Европа се увеличили, те оказвали активна съпротива срещу османците и на местно и на държавно ниво. Единствено унгарците като независима държава със своята 130 годишна съпротива, превъзхождат българският народ. Борбата им продължила и в рамките на Хабсбургската монархия над век и половина.

 

Въпреки дългото робство, българите са единственият народ, който е съумял да задържи своята държавна традиция

Ако започнем да изчисляваме, българската държава е била под робство за около 660 години. Това обаче никога не е пречело на националния ни дух. Българските традиции са се запазили през годините, а държавната ни традиция е съумяла да се задържи в рамките на три царства. Дори лишени от своя суверенитет за толкова дълго време, българският народ е успял да възстанови своята държавност.

 

Бройката на участващите български в Руско-турската война е толкова, колкото на армиите на Сърбия и Румъния.

Снимка: PZ Photography

България участвала в Освободителната война с над 50,000 българи, които имали активна роля в хода на войната – като снабдители, преводачи, доброволци и разузнавачи. Българската армия е била почти толкова голяма колкото армиите на Румъния и Сърбия, които имат свои самостоятелни армии. Жертвите, които е дала България, наброяват над 15 000 българи, число, което се сравнява с убитите руски войници.

 

Единствено българите като християнски народ в Османската империя са успели да издействат самостоятелен национален статут (милет).

Това станало заради признаването на Българската Екзархия и проведения по-късно плебисцит за нейното разширение. Цариградската патриаршия и Русия били твърдо против българите да имат собствена екзархия, но благодарение на законите, българите успели да си извоюват най-голямата, културна, политическа и самостоятелна победа в своята история. И всичко това с помощта н мирни средства.

Автор: Божидара Иванова

loading...
Категория:
История
loading...

Comments to Десет примера от българската история, с които да се гордеем

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *