Още

  Деца гении

  Когато ние сме си играли с храната и тъкмо сме прохождали, малките гении по света са учели нови езици и за изучавали сфери от науката, за които дори не сме и чували. Много от тези деца са постигнали велики дела, докато други са се превърнали в емоционални развалини и не са успели да реализират потенциала си.

  Грегъри Смит

  Грегъри Смит

  През 1999г. 10-годишният Грегъри получава пълна стипендия за колеж Рандолф-Мейкън на стойност 70 000 долара. Младежът завършва с пълни отличия бакалавър по математика. Две години по-късно се среща с Бил Клинтън и Михаил Горбачов, след което изнася реч пред ООН и е номиниран за Нобелова награда.

  През следващите години той е номиниран още три пъти за наградата за хуманитарната си дейност в Източен Тимор, Сао Пауло, Руанда и Кения.

  Майкъл Кърни

  Майкъл Кърни

  Кърни е роден през 1984г. в Хаваи и като малък е диагностициран с Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, но родителите му отказват да му дават предписаното лекарство. Завършва училище като шестгодишен, а 4 години по-късно става най-младият абитуриент в света, завършвайки антропология в Алабама. Като 16-годишен преподава в университет и завършва още няколко висши образования.

  През 2006г. участва в играта „Златна треска“ на AOL и печели два пъти – веднъж 100 000 долара, а след това и голямата награда от 1 милион.

  Пабло Пикасо

  Пабло Пикасо

  Пикасо е роден на 25 Октомври 1881г. в Малага и още в най-ранно детство проявява интерес към изкуството. Когато става на 7, баща му, който е консервативен художник и учител, започва да го обучава на маслена живопис. Осем години по-късно първата маслена картина на Пикасо, „Първото причастие“ е изложена в Барселона.

  На следващата година печели златен медал в Малага за картината „Наука и милосърдие“ и получава почести на национална изложба по изкуствата в Мадрид.

  Нарастващият интерес към модерното изкуство успява да го отчужди от семейството му, защото баща му от години се опитва да го научи, че единственият начин да стане художник е да копира класиците и рисува човешкото тяло по модел.

  В зората на 20-и век Пикасо съосновава кубизма и вниманието му вече е насочено предимно към формите, които обикновено са геометрични фигури.

  Дългият живот на художника се оказва доста плодотворен. За своите 91 години Пикасо оставя на света около 50 000 произведения – картини, скулптури, рисунки и скици.

  Волфганг Амадеус Моцарт

  Моцарт

  Още 3-годишен, Моцарт се научил да свири на клавесин, а на 6 вече пишел първото си музикално произведение. Две години по-късно излиза и първата му симфония, а след 4 – първата опера.

  Роден през 1756г. в Залцбург, Австрия, не минава много преди музикалният талант на легендарния композитор да бъде открит. Едва на 5 години, Моцарт изпълнява на пиано в университет Залцбург, а на следващата свири пред австрийската императрица. Когато става на 14 тръгва за Италия, където се учи от известния композитор Падре Мартини.

  През следващите години от живота си Моцарт пътува често из Европа със семейството си, което едва свързва двата края. Вече на 25 години, композиторът е издал много музикални произведения, но започва да чувства празнота от това, че никой не признава гения му, макар той да е убеден, че е най-великият композитор на времето си.

  Умира през 1791г. едва на 36 години. Обстоятелствата около смъртта му остават неясни и до ден-днешен, като някои смятат, че може би е бил отровен.

  Уилям Роуън Хамилтон
  Уилям Хамилтон

  Роден в Дъблин през 1805г. Хамилтон още като малък бил изпратен при чичо си, който веднага забелязал колко му се отдават езиците. Така едва на 13 години бъдещият математик вече знаел 13 езика, сред които санскрит, персийски, италиански, арабски, древносирийски и индийски.

  2 години по-късно Уилям изучава работата на френския математик Лаплас и открива грешка в трудовете му по небесна механика. С помощта на първия кралски астроном Джон Бринкли, той усилено изучава математика и астрономия и след като завършва колеж, на 22 години става професор по астрономия и е избран за директор на астрономическата обсерватория на Дъблинския университет.

  Хамилтон допринася за някои важни математически теории, които намират приложение в квантовата механика и триизмерното пространство в математиката. Най-големият математик на Ирландия е посветен в рицар през 1835г. и работи до сетния си час през 1865г.

  Уилям Джеймс Сидис

  Уилям Джеймс Сидис

  Роденият през 1898г. Уилям Сидис може би е бил най-умният човек живял някога с IQ между 250 и 300. Едва на 18 месеца той четял вестник „Ню Йорк Таймс“, а като станал на 8 вече се бил научил сам на латински, гръцки, френски, руски, немски, турски, иврит и арменски. Дори изобретил собствен език, който нарекъл вендергуд.

  Година по-късно баща му се опитва да го запише в университета Харвард, но му отказват, защото бил прекалено малък. Все пак на 11-годишна възраст той става най-младият човек, успял да влезе в престижния университет. На следващата година той вече давал лекции в математическия клуб и на 16 завършил с отличие.

  През следващите няколко години Сидис се показал като ексцентрик и заявил, че иска да има идеален живот, което за него означавало пълна изолация. В интервю казва, че се е обрекъл на безбрачие и никога няма да се ожени, както и че жените не го привличат. Работи известно време като учител, но не издържа на ограниченията и това, че всички ученици са по-големи от него.

  През 1919г. е арестуван след парад на социалистите в Бостън и е осъден на 18 месеца затвор, но родителите му успяват да убедят съда да го остави на техните грижи в санаториум за една година. По време на престоя си там, Сидис е заплашван, че ще бъде изпратен в лудница, ако не се промени.

  Остатъка от живота си геният прекарва изолиран от всички и далеч от семейството си, работейки много различни неща. Умира през 1944г. от мозъчен кръвоизлив.

  Шакунтала Деви

  Шакунтала Деви

  Шакунтала Деви е родена през 1939г. в Бангалор, Индия и още на 3 години се захласва по числата, когато с баща си правят трикове с карти. Тя обаче не разчитала на ловките и бързи движения, а запомняла картите наизуст. Наричана още Човешкия компютър тя показва изключителна дарба да прави сложни изчисления на ум. През 1980г. прави впечатляваща демонстрация като умножава две произволно избрани 13-цифрени числа само за 28 секунди. Толкова време е отнело да се продиктуват числата, а тя разбира се ги е сметнала много по-бързо. Това нейно постижение влиза в книгата с Рекордите на Гинес. Успява също така да извади 23-ия корен от 201-цифрено число за 12 секунди, побеждавайки най-бързия компютър по онова време.

  Робърт Фишер

  Робърт Фишер

  През 1956г. Боби е само на 13 години, но влиза в историята с партията си срещу Доналд Бърн, която е наречена Партията на века. През следващата година печели осем турнира в САЩ, а на 15 години става най-младият гросмайстор в историята и най-младият кандидат за световната титла.

  Следващите години Фишер участва в множество турнири, които печели до един, обикновено с рекорден брой победи. През 1972г. след напрегната игра побеждава руснака Борис Спаски и става единственият американски световен шампион в шахмата. След тази партия постига рекордния рейтинг от 2785 точки, който по онова време е ненадминат.

  За съжаление 2 години по-късно, по времето на Студената война Боби Фишер губи титлата си поради политически причини. Мачът му срещу Анатолий Карпов е определен да се играе в Хавана, но правителството на САЩ отказва да пусне младия си гросмайстор в Куба. По този начин Карпов става първият и единствен шахматист, който печели световната титла по шахмат без дори да е играл за това. Обезсърчен, Боби спира да играе професионално за следващите 20 години и политическите игри, които провалят кариерата му стават причина той по-късно да страда от психически отклонения. През 1992г. побеждава отново Спаски в неофициален мач в Югославия, което отново му навлича неприятности с американското правителство, което търси данъци от печалбите му. Това го принуждава никога повече да не стъпи в родната си страна.

  Фишер живее в Европа известно време, след което се мести в Япония, където през 2004г. е арестуван на летището в Токио заради невалиден паспорт. След като прекарва известно време в затвора, най-накрая той успява да получи исландско гражданство и е изпратен в Исландия, където не може да бъде екстрадиран в САЩ. Там прекарва остатък от живота си и умира на 18 Януари 2008г.

  Ким Унг Йонг

  Ким Унг Йонг

  Роденият в Корея през 1962г. Ким Унг Йонг проговаря на 2 месеца, а до 2-рата си годишнина вече четял корейски, японски, немски и английски. За научаването на нов чужд език му трябвал само месец. Като става на 4 решава сложни диференциални и интегрални уравнения по телевизията и през следващите три години е гостуващ студент по физика в университета Ханянг. През 1970г. е поканен в Америка от НАСА, където работи през следващите години. Освен всичко друго, той бил много надарен поет и художник.

  Ким е записан в книгата с Рекордите на Гинес като човекът с най-високият коефициент на интелигентност – 210.

  Джейкъб Барнет

  Джейкъб Барнет

  Запознайте се с Джейкъб – той има IQ 170, което е повече от това на Айнщайн. Само за 2 седмици момчето успява сам да научи алгебра, геометрия, тригонометрия и висша математика. Той със сигурност се цели високо и миналата година прави собствена разработка по теорията на относителността. Майка му не е сигурна дали в изчисленията на сина й има някакъв смисъл и изпраща видео до Принстънския университет. Там професорът Скот Тремейн признава, че Джейкъб е изключително надарен и е удивително, че работи по най-трудните проблеми в теоретичната физика.

  Малкият гении е диагностициран със синдром на Аспергер, което лека форма на аутизъм, но е разбираемо вкъщи никой да не разбира за какво говори, имайки предвид, че майка му е била скъсана по математика.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови