Още

  Доналд Тръмп е потомък на основателя на Русия

  В древността някои монарси извеждали своето родословие от боговете. Така утвърждавали властта си. През Средновековието някои европейски владетели твърдели, че произхождат от римските императори.

  Сега, във водещите страни на света преобладават демократичните форми на управление. Неписаната традиция обаче, не се нарушава.

  Ето, че излезе родословно изследване, според което президентът на САЩ Доналд Тръмп е потомък на основателя на руската държава – варяжския княз Рюрик. (Не бива да се допуска грешката да се смесват понятията „варяг“ и „викинг“. Варягите са били членове на свободни дружини при славяните, каквито дружини имало и при викингите – но това са различни народи).

  В интерес на истината, изследователите на генеалогичните дървета не виждат нищо сензационно в този факт. Те отдавна знаят, че американските президенти са далечни роднини на европейските короновани особи. Нещо повече, през 2015г. 12-годишната Бридж-Ан де Авинон, ученичка от християнското училище „Монте Виста“ в Уотсънвил (Калифорния, САЩ), съставя обстойно родословно дърво, за което е прегледала над 500 000 имена, и установява, че всички президенти на САЩ , с изключение на Мартин ван Бюрен, са потомци на английския крал Джон Безземни. Включително Барак Обама, който, колкото и да е странно, е най-високопоставеният в тази компания. Той дължи благородния си произход на своята майка – Ан Дънхем.

  Обама също е потомък на княз Рюрик в 35-то коляно.  Освен това, негови предци са шотландският крал Вилхелм І и английският Едуард І. Това идва от княгиня Ана, дъщеря на руския княз Ярослав Мъдри, която баща й омъжва през 1051г. за френския крал Анри І. Тя ражда син, който по-късно става крал на Франция – Филип I. Оттам вече може да бъде проследена родословната връзка между династиите Рюрик и Капетинги, която води генеалогично също и до 45-ия президент на САЩ – Доналд Тръмп.

  Но това не е всичко. Роднинските връзки между Рюрик и Тръмп може да се проследят и през династията на английските Стюарти, като се мине през унгарския крал Бела ІІІ (1148г.-1196г.), който е син на руската княгиня Ефросиния и унгарския крал Геза ІІ; сетне през Филип ІV Хубави (1268г.-1314г.), арагонската принцеса Изабел (1243г.-1271г,) и т. н.

  Друга линия, свързваща Тръмп с Рюрик, идва от Великия киевски княз Изяслав Ярославин. През 1104г. неговият син Святополк II дава дъщеря си Преслава на унгарския принц и крал на Хърватия Алмош. Техният син, бъдещият крал на Унгария Бела II, също се сродява с английските Стюарти. Според тази генеалогична схема Тръмп е потомък на Рюрик в 38-то коляно.

  В такъв случай, дали Доналд Тръмп може да претендира за короната на Руската империя? Това е малко вероятно.

  Да не говорим, че той е доста зает в Америка. Но има и много по-родовити Рюриковичи, които са по-напред на опашката. Дори за самия Рюрик има съмнения, дали може да претендира за руската корона. Той е управлявал в Стара Ладога, но киевските князе, от които се води началото на Киевска Рус, нямат родствени връзки с него. Така че, претенциите за короната може да бъдат най-разнопосочни.

  Впрочем, учените смятат хипотезата, че всички хора са потомци на една двойка (според Библията – Адам и Ева), за напълно правдоподобна. Така че, е напълно възможно всички ние да сме братя (и сестри, разбира се).

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови