сеп. 3, 2018
6800 Views

Джероламо Кардано – един от най-изявените учени през Ренесанса

Автор:

Джероламо Кардано е италиански математик, инженер, философ, лекар и астролог, живял 74 години, оставяйки ярък белег в историята. На него принадлежат много книги, една от които е автобиографията „За живота ми“. В нея могат да се намерят много интересни факти за начина на живот на хората през XVI век.

Като цяло, животът на великите хора е пълен с парадокси и противоречия, които понякога са много трудни за разбиране.

Най-големият син на Кардано се наричал Джамбатиста. Той се оженил за жена, която скоро се превърнала в истинско проклятие за него. Притежавайки лош характер и изключително съмнителна репутация, тя винаги разнасяла слухове, че се е омъжила заради пари и открито изневерявала на съпруга си. Веднъж, в яростта си казала на съпруга си имената на истинските бащи на техните съвместни деца. Такъв удар Джамбатиста не могъл да понесе. Той купил отрова от познат аптекар и убедил слугата да я сложи в торта. Няколко дни по-късно планът на любимия син на Кардано проработил и невярната съпруга била отровена. Много скоро обаче, открили кой е убиеца и той бил изправен пред съда. Джамбатиста бил осъден на смърт. Бил екзекутиран, чрез обезглавяване.

Нещастният Кардано, блестящият учен и енциклопедист, бил близо до лудостта. Денем препускал на кон, а нощем се опиянявал от хазарт. За да изчезне душевното му страдание, той се изтощавал от глад и физическа болка.

Без да има време да се възстанови от първия шок, над него се стоварила нова беда. Вторият му син Алдо се преврнал в крадец и бродяга. Неспособен да му повлияе с убеждения, Кардано в разгорещен спор отрязал ухото на непокорния си син. Любопитно е, че това било направено от човека, който написал много наръчници за хуманното възпитание на деца. В яростта си Алдо ограбил баща си, заканил се да го убие и да изгори къщата му. Неспокойният Кардано призовал властите за помощ. Няколко дни по-късно Алдо бил арестуван и осъден на доживотен затвор. Въпреки това, след молбата на уважавания учен Кардано, синът му бил освободен и прогонен от родния си град.

Кардано се смята за изобретател на карданния вал, който е кръстен в негова чест. Въпреки, че механизмът е познат много преди него, той просто е първият, който описва подробно устройството.

Има легенда, според която Кардано е предсказал деня на собствената си смърт и за да оправдае предвиждането, е извършил самоубийство в определеното време.

В действителност всичко било различно. Той наистина предрекъл смъртта си, но сбъркал с 3 години. След като заявил, че денят на смъртта му ще бъде до декември 1573 г., той починал през 1576 г.

loading...
Категория:
Личности · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *