Още

  Джероламо Кардано – един от най-изявените учени през Ренесанса

  Джероламо Кардано е италиански математик, инженер, философ, лекар и астролог, живял 74 години, оставяйки ярък белег в историята. На него принадлежат много книги, една от които е автобиографията „За живота ми“. В нея могат да се намерят много интересни факти за начина на живот на хората през XVI век.

  Като цяло, животът на великите хора е пълен с парадокси и противоречия, които понякога са много трудни за разбиране.

  Най-големият син на Кардано се наричал Джамбатиста. Той се оженил за жена, която скоро се превърнала в истинско проклятие за него. Притежавайки лош характер и изключително съмнителна репутация, тя винаги разнасяла слухове, че се е омъжила заради пари и открито изневерявала на съпруга си. Веднъж, в яростта си казала на съпруга си имената на истинските бащи на техните съвместни деца. Такъв удар Джамбатиста не могъл да понесе. Той купил отрова от познат аптекар и убедил слугата да я сложи в торта. Няколко дни по-късно планът на любимия син на Кардано проработил и невярната съпруга била отровена. Много скоро обаче, открили кой е убиеца и той бил изправен пред съда. Джамбатиста бил осъден на смърт. Бил екзекутиран, чрез обезглавяване.

  Нещастният Кардано, блестящият учен и енциклопедист, бил близо до лудостта. Денем препускал на кон, а нощем се опиянявал от хазарт. За да изчезне душевното му страдание, той се изтощавал от глад и физическа болка.

  Без да има време да се възстанови от първия шок, над него се стоварила нова беда. Вторият му син Алдо се преврнал в крадец и бродяга. Неспособен да му повлияе с убеждения, Кардано в разгорещен спор отрязал ухото на непокорния си син. Любопитно е, че това било направено от човека, който написал много наръчници за хуманното възпитание на деца. В яростта си Алдо ограбил баща си, заканил се да го убие и да изгори къщата му. Неспокойният Кардано призовал властите за помощ. Няколко дни по-късно Алдо бил арестуван и осъден на доживотен затвор. Въпреки това, след молбата на уважавания учен Кардано, синът му бил освободен и прогонен от родния си град.

  Кардано се смята за изобретател на карданния вал, който е кръстен в негова чест. Въпреки, че механизмът е познат много преди него, той просто е първият, който описва подробно устройството.

  Има легенда, според която Кардано е предсказал деня на собствената си смърт и за да оправдае предвиждането, е извършил самоубийство в определеното време.

  В действителност всичко било различно. Той наистина предрекъл смъртта си, но сбъркал с 3 години. След като заявил, че денят на смъртта му ще бъде до декември 1573 г., той починал през 1576 г.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link