Още

  Едни от най-известните пирати – легендите на океана

  През последните години представата за пиратството беше наложена от множеството филми по темата. Джони Деп се превърна в нарицателно за пират, а неговата роля като Джак Спароу от „Карибски пирати“ го направи един от най-известните актьори. Явно хората си падат по пирати. Защо това е така? Днес сме решили да ви запознаем с едни от най-свирепите пирати, които не са холивудска измислица, а реални личности. Разбира се, невъзможно е да бъдат споменати всички, но тук ще изброим едни от най известните. Ето ги и тях:

  Хенри Морган

   

  Той бил капер с уелски произход. Върлувал в Карибите в средата на 17 век. Сър Хенри Морган е един от малкото пирати, които са оцелели, пенсионирали и при това запазили плячката си. Името му е запомнено с изключително успешните и дръзки набези срещу испанските градове в района – това са Панама, Маракайбо и още няколко. Неговата кръвожадност в Панама била ненадмината – избил всички мирни жители на града и го изгорил  през януари 1671 г. Тогава в сила бил мирният договор между Испания и Великобритания. Има ром с неговото име.

  Черната брада

  Известният пират, който се подвизавал под името Черната брада всъщност се казвал Едуард Тийч. Той бил английски пират, който плавал във водите от Индия до източното крайбрежие на американските колонии. В началото на своята кариера като пират, той работил за друг пират – Бенджамин Хомголд. Не минало обаче много време и се сдобил със собствен кораб известен като „Отмъщението на Кралица Ана“. Известен е като Черната брада именно заради гъстата си брада и вид, който всявал страх във всичко живо. Черната брада умира на 22 ноември 1718 година и с това от света си отива един от най-известните пирати.

  Томас Тю

  Томас Тю разказва за подвизите си на губернатора Флетчър от Ню Йорк. Живопис от Хауърд Пайл. Снимка: Уикипедия

  По-познат като Пиратът на Роунд айлънд, Тю бил командир на кораба Амити. Първия му голям удар бил залавянето на голям кораб в Червено море, с маршрут от Индия до Османската империя. На кораба се намирало злато и сребро на стойност 100 000 паунда. Томас бил убит през 1695 година, когато по време на своето последно пътуване предприел  изпреварване на кораба на Фатех Мохамед.

  Хауел Дейвис

  Дейвис бил пират само 11 месеца, но това не го спряло да се превърне в един от най-известните пирати някога. Притежавал четири кораба и има защо – известен бил не със сила, а с хитростта и ума си. Така и завладявал корабите и плячката си. Умрял през 1719 година от изстрел по време на опита си за отвличане на  високопоставено лице от португалски остров.

  Уилям Кид

  Морякът от Шотландия започнал пиратството с кораба „Приключението“, който му бил връчен от Джордж Белмонт, губернатора на Ню Йорк и Масачузетс със задачата да преследва пиратите в Червено море. Обратът за Кид станал при смяната на екипажа на кораба – новият екипаж бил съставен от стари пирати и контрабандисти, под чието влияние самият той станал пират. За жалост, той имал само един удар в „кариерата” си, след който бил заловен през 1701 година и осъден на смърт.

  Ченг По Сай

  Син на обикновен рибар, Ченг станал пират по доста интересен начин. Когато бил на 15 години е отвлечен от пирати и остава в техен плен. Така не само се превръща в пират, но и събира над 50 000 последователи, както и 600 кораба флотилия. По-късно става част от императорския флот – годината е 1810. Въпреки, че не е толкова известен като пират, неговото име се спряга с огромно скрито съкровище, което се смята, че е скрито в пещера на остров Ченг Сай.

  Едуард Сийгър

  Той ограбвал кораби от бреговете на Африка и Индийския океан в периода 1717 – 1720 година. Казвал се Едуард Сийгър (по прозвище Едуард Англичанина) и станал пират благодарение на отвличането си от Кристофър Уинтър – друг пират, който принудил Едуард да се присъедини към екипажа му. Умира на остров Мавриций, след захвърлянето си от Уинтър. Неговата съдба споделили още двама членове на екипажа.

  Чарлз Вен

  Станал популярен като пирата, който пленявал единствено френски и английски кораби. Подвизавайки се във водите около Бахамите, за него може да се каже главно, че бил изключително жесток дори към  подчинените си. Бива заловен и помилван от краля през 1817 година, но веднага след това се завръща в пиратството. Едва четири години по-късно, отново бива заловен и този път не му се разминава екзекуцията.

  Стей Боне

  Познат и като „пиратът джентълмен“, той идва от заможно английско семейство в Барбадос. През 1717 година, Боне решава да стане пират поради разпадането на брака му. Необичайна причина, но какво пък. Корабът му се казва „Отмъщението“ и е купен с негови средства. Година по-късно, Боне е заловен и помилван от губернатора на Северна Каролина, но продължава да се занимава с пиратство под името „Капитан Тома“. Когато е повторно заловен следва екзекуция чрез обесване на 10 декември 1718.

  Ан Бони

  Това била най-известната жена пират. Родена е в Северна Америка, но корените и са ирландски. Отрича се от богатото си семейство и се омъжва за беден моряк, който бил пират. Двамата се местят на Бахамите, но не остават дълго заедно. Когато се разделят, Ан бяга заедно с други двама пирата и става част от екипажа на „Отмъщение“. По-късно е заловена заедно с екипажа си. Няма информация за нейната смърт.

  Бартоломей Робъртс

  Най-добрият пират на времето си. Истинското име на Бартоломей Робъртс било Джон Робъртс Той е започнал да плава на 13 години, а като пират е бил само 3 години, но за това малко време има впечатляващите 470 заловени плавателни съда. Водите между Америка и Западна Африка в периода 1719 – 1722 година били изцяло негово владение. Джон станал пират през 1719 година и умрял три години по-късно. Не можем обаче да отречем, че имал невероятни постижения в пиратството по време на службата си.

  Снимки: Уикипедия

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link