Още

  Екстремни ситуации, в които да отрежеш крайник значи да оцелееш

  Когато става въпрос за живот и смърт, повечето живи същества са готови да жертват много в името на спасението. Хората не правят изключение и има много известни случаи, когато в екстремни ситуации човек, който няма друг изход, се е лишавал от ръка или крак. (Внимание! Информацията, представена в този материал, може да изглежда неприятна или дори шокираща).

  Подбрали сме някои от най-невероятните случаи, в които човек е трябвало да ампутира част от тялото си, за да оцелее. Струва си да се отбележи, че подобни „инициативи“ не винаги завършват благополучно – опасността да умрете от загуба на кръв, инфекция или болков шок е напълно реална. Но когато трябва да избирате между сигурна болезнена смърт и неясни прогнози за смърт от последствията, все пак е за предпочитане е да действате.

  Арън Ралстън. Капан в каньона

  Алпинистът Арън Ралстън е човек, за когото планините са се превърнали от хоби в основна професия. Напускайки обещаващата си работа като машинен инженер в Intel, Арън се посвещава на проучването на планинските райони на Съединените щати и на 27-годишна възраст е смятан за един от най-опитните алпинисти в Колорадо.

  Арън Ралстън

  Но дори високият професионализъм не успял да спаси Ралстън от неприятности – пътувайки през април 2003 г. по каньона Блу Джон в Юта, ръката му била затисната от многотонен камък. Отначало Арън не разбрал колко сериозно е положението му – дори се снимал за спомен, решил да изчака спасителите.

  Но помощта не бързала да дойде – мобилната комуникация в каньона не работела и мястото, където мъжът претърпял инцидент, било далеч от популярните туристически маршрути. Пет дни по-късно, когато малките запаси от вода и храна свършили, Арън осъзнал, че ще умре, ако не се освободи и взел трудното решение да отреже ръката си до лакътя.

  Ралстън разполагал единствено с малък сгъваем нож, с който прерязал мускулите и сухожилията на дясната си ръка. След това успял да счупи костта и напълно да се освободи. След като по някакъв начин успял да увие парцал около раната, Арън тръгнал да търси помощ. Скоро бил забелязан от хеликоптер и спасен.

  Арън Ралстън

  Въпреки ужасния инцидент, мъжът дори не помислил да остави заниманието си – той продължавал да се изкачва в планината с протеза. През 2004 г. Арън издал книгата „Между живота и скалите“, а през 2010 г., режисиран от Дани Бойл, е заснет филмът „127 часа“.

  Майкъл Ласитър. Наркотици и паника

  Инцидентът с американеца Майкъл Ласитър през 2008 г. трудно може да се нарече пример за героизъм и в този случай ампутацията не била завършена. Въпреки че е ярък пример за човешка глупост и фатални последици от употребата на наркотици, той заслужава внимание.

  В една калифорнийска мотелска стая Ласитър си инжектирал интравенозно наркотици, когато му се сторило, че заедно с течността е влязъл въздух във вената. Мъжът знаел, че това е смъртоносно. Тогава Майкъл решил да спаси живота си по единствения правилен начин, според него – да ампутира ръката си.

  Паниката, усилена от въздействието на наркотика, принудила Ласитър да избяга от стаята и да нахлуе в близкия ресторант за бързо хранене Denny’s. В салона на заведението мъжът грабнал нож за масло и пред персонала и посетителите започнал да реже ръката си с диви крясъци.

  Тъй като действията били неуспешни, наркоманът се преместил в кухнята на ресторанта и продължил започнатото с големия нож на готвача. Пристигналите на място полицаи прекъснали действията на Леситър, използвайки електрошок и, завивайки го, го откарали в най-близката болница. В крайна сметка ръката била спасена, въпреки че вече няма да е както преди.

  Джонатан Мец. Неуспешен ремонт

  Американецът Джонатан Мец едва не умрял в къщи и само решителността и случайно пристигналата помощ му спасили живота. Една вечер през юни 2010 г. Мец решил да си направи пица за вечеря. Докато ястието се приготвяло, той слязъл за няколко минути в мазето, за да оправи фурната.

  Джонатан пъхнал ръка в устройството, но не можал да я извади. В резултат на това мъжът трябвало да прекара три дълги дни до печката, докато отчаянието не го подтикнало да ампутира заклещената си ръка. Както Мец разказва по-късно, той си задал въпроса – какво би направил на негово място главният герой на популярния американски телевизионен сериал Макгайвър. Отговорът бил очевиден и Джонатан започнал да реже ръката си с ножовка, която по щастлива случайност носел със себе си.

  Почти към края Мец загубил съзнание и вероятно щял да умре от загуба на кръв, ако негов познат не го открил случайно. Полицията, извикана от госта на Джонатан, откарала жертвата в болницата, където лекарите завършили ампутацията. Според лекарите, ако човекът не бил изрязал мъртвите тъкани сам, едва ли щял да има шанса да оцелее.

  Джон Хат. Нещастие в гората

  61-годишният дървосекач от Колорадо Джон Хат бил по работа в слабо населената западна част на щата. От ремаркето му паднало оборудване с тегло 6 тона и здраво притиснало крака на мъжа. Мобилната комуникация в гората не работела и шансът хора да се появят в близките часове и да се притекат на помощ бил много малък.

  Джон Хат

  И така, Хат извадил джобния си нож и отрязал пръстите, които били притиснати от тежестта. След това мъжът трябвало да измине няколко километра, за да стигне до някое цивилизовано място и да получи квалифицирана помощ. В крайна сметка не свършило толкова зле – след месец Джон започнал да ходи сам и скоро след това подновил работата си като дървосекач.

  Майрън Шлафман. Побесняла месомелачка

  Както вече сте забелязали, обикновената, често традиционна работа става причина за тежки травми. Именно заради изпълнението на рутинна домашна работа 69-годишният ветеран от Виетнам Майрън Шлафман останал без лявата си ръка. Преминал през ада на горящата джунгла без сериозни наранявания, този смел мъж едва не умрял в плен на собствената си електрическа месомелачка, в която е млял кайма стотици пъти.

  Майрън Шлафман

  Докато приготвял домашни колбаси, Шлафман започнал да слага месо в работната камера на устройството, но случайно натиснал с крак педала „Старт“. Мощната полупрофесионална машина моментално дръпнала ръката на мъжа в механизма за мелене, обезобразявайки я и притискайки я здраво с частите на механизма.

  След като е гледал толкова много наранявания по време на войната, Майрън веднага разбрал, че ако се поколебае, просто ще му изтече кръвта и ще умре. Затова ветеранът решил да действа бързо и радикално. С помощта на нож, лежащ наблизо, Шлафман успял да отреже ръката си за няколко минути, след което се обадил на 911.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link