Още

  Факти за чудовището Гила

  Чудовищата Гила са най-големите гущери  в  Съединените щати.  Получават името си от басейна Гила на река Аризона, където са открити за първи път. Тези чудовища са едни от общо двата отровни вида гущери в света.

  Размер и описание

  Чудовищата Гила имат големи и здрави тела с малки и дебели опашки. Обикновено достигат до 50 см и тежат  около 4 кг, според  National Geographic.Имат широки вратове и глави, а очите им са черни. Телата им са покрити с ярки черни, розови, жълти и оранжеви окраски. Широките им крака завършват с дълги и остри нокти.

  Среда на живот

  Тези гущери се срещат в Сонора, Мохаве и пустините в  югозападната част на САЩ и северозападната част на Мексико. Те прекарват 95% от живота си в своите домове, които са подземни дупки, разположени в скалисти предпланини.

  Навици

  Част от гущерите обичат да лежат и да се радват на слънчевите лъчи. Всъщност освен храната, слънчевите бани са единствената причина, поради която Гила излизат от домовете си. Активността им зависи от времето. Ако е много горещо,  може да излязат само през нощта. Ако пък е хладно, ще се покажат още докато слънцето изгрява.

  Потомство

  Както другите гущери, Гила снасят яйца. Женската може да снесе от 3  до 13 яйца и ги мъти в продължение на около 4 месеца. Яйцата обикновено са около 6,3 см дълги и тежат около 40 г. При раждането бебето е с дължина около 16 см.

  Гила съзряват от 3 до 5 години и живеят между 20 и 30 години.

  Хранене

  Чудовищата Гила са месоядни. Тъй като са мързеливи, предпочитат лесна плячка като яйца или новородени бозайници.  Те дори не дъвчат храната си- лесно поглъщат яйцето цяло. Могат да се хранят и с жаби, гризачи, насекоми, гущери и червеи. Ако не могат да излязат за храна не е проблем.  Те трупат мазнини в опашките си и могат да изкарат без да се хранят няколко месеца. Това е в помощ през зимата, когато прекарват целия сезон в домовете си.

  Захапка

  Гущерите Гила използват отровната си слюнка  за отбрана. Когато бъдат нападнати, те забиват противника си към земята и не го пускат.  Токсинът се освобождава от жлезите в челюстите им  и достига жертвата, чрез зъбите, които са забити в кожата ѝ. Гила дъвчат плътта, за да се уверят, че отровата е в жертвата.

  Хапането е  доста болезнено, но в повечето случаи  не е смъртоносно за хората. Болката обикновено е само в ухапаната област. Може да предизвика локализирано подуване, гадене, повръщане, високо кръвно налягане, отпадналост.

  В момента няма лечение при ухапване от този гущер.  Първата стъпка е да накарате гущера да се оттегли. Първа помощ  може да включва  напояване на раната с вода. Раната трябва да се провери за останал зъб. Всеки, който е ухапан, трябва да потърси незабавно медицинска помощ.

     Природозащитен статус

  Чудовищата Гила са посочени като почти застрашени в Червения списък на застрашените видове. Смята се, че числеността им намалява, въпреки че  не е направено точно  преброяване.

  Големите райони, които гущерите обитават са защитени.

    Други факти

  Другият вид отровен гущер е Мексиканският формован гущер (Heloderma horridum),  с който са тясно свързани. Той също използва отровата си, за да убие жертвата си.

  Въпреки, че не са най-активните животни Гила са готови да се качат на кактус, само за да стигнат до гнездо с яйца.

  Това, което покрива кожата на Гила се нарича остеодерми. Смята се, че ярките цветове предупреждават хищниците да стоят настрана, защото приличат на ярките цветове на отровните жаби.

  Гущерите използват огромните си опашки за баланс, докато вървят.

  Има лекарство за лечението на  диабет  тип  2, в чиято основа има протеин от слюнката на чудовището Гила. Лекарството се нарича „гущеров шиш“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link