Още

  Франк Абигнейл

  Франк Абигнейл Джуниър е американски консултант по сигурността, известен като бивш измамник и фалшификатор. Става известен през 60-те години, когато успешно прехвърля $2.5 милиона във фалшиви чекове през 26 страни в рамките на пет години още докато е само на 16 години. Франк твърди, че през това време е бил с шест различни самоличности, успешно се е представял за пилот, лекар, затворнически инспектор и адвокат. Два пъти успява да избяга от полицията.

  Живота на Абигнейл служи за вдъхновение на филма „Хвани ме, ако можеш” (Catch Me If You Can), където ролята му е поверена на Леонардо ди Каприо. Понастоящем Франк е консултант и лектор в академията на ФБР. Притежава собствена компания, която консултира хиляди фирми и е милионер.

   3frank

  Детство

  Абигнейл е трето от четири деца и прекарва първите 16 години от живота си в Бронксвил, Ню Йорк. Майка му, Паула и баща му, Франк Абигнейл Старши се развеждат когато е бил на 16. Той е единственото дете, над което баща му получава попечителство. Абигнейл Старши имал слабост към политиката и бил модел за подражание на сина си.

  Първата измама

  Първата му жертва бил баща му. Когато Франк Дж. започнал да се интересува от жени, открил че може постоянно да пилее пари по тях. Понеже парите все не му достигали, той помолил баща си за кредитна карта, с която да зарежда с бензин Форда от 1952г. Абигнейл Дж. започнал да прави сделки с работниците от бензиностанции из цял Ню Йорк, като ги карал да купуват неща с кредитната му карта. Той получавал част от парите, а работника продавал стоката и вземал парите от нея. За два месеца, Франк официално „купил” 14 автомобилни гуми, 22 акумулатора и големи количества бензин. Сметката била $3400 и баща му разбрал за нея чак когато от банката го потърсили лично, понеже Франк Джуниър изхвърлял всички сметки, които идвали по пощата.

  Франк и Леонардо ди Каприо
  Франк и Леонардо ди Каприо
  Банкови измами

  Първият трик на Абигнейл бил да пише чекове на собствената си превишена сметка, нещо което е било възможно когато е писал чекове за повече пари отколкото е имало в сметката. Това обаче работело само за определено време преди банката да поиска плащане, затова той си отварял нови сметки в различни банки и вероятно с различни самоличности. С времето той експериментирал и откривал различни начини да мами банките. Печатал почти идеални копия на чекове, депозирал ги и след това убеждавал банките да му отпуснат пари в аванс на базата на парите в сметките. Тези пари, разбира се, никога не се материализирали, тъй като чековете били отхвърляни.

  Един от известните трикове на Абигнейл бил да слага номера на сметката си върху празни депозитни бележки, които слагал сред истинските в банката. Така депозитите на клиентите отивали в неговата сметка. По този начин успял да открадне над $40 000 преди да го разкрият. Когато банката започнала да го търси, Абигнейл вече бил взел всички пари и сменил самоличността си.

  Пилот

  Pan American Airlines изчисляват, че между 16 и 18 годишна възраст Франк Абигнейл е прелетял над 1 600 000 километра с над 250 полета до 26 държави за сметка на авиокомпанията. Също така е отсядал безплатно в различни хотели. Абигнейл твърди, че често истинските пилоти са му предлагали да поеме контрол над самолета, но той никога не приемал като се оправдавал, че предната нощ е купонясвал.

  Учител

  Изважда си фалшива диплома от Колумбийския университет и преподава социология в университета Бригъм Янг цял семестър под името Франк Адамс.

  Лекар

  Почти година се представя като началник отделение на педиатрията в болница Джорджия под името Франк Конърс. Избира да се занимава с това след като при слизане от полет в Ню Орлиънс полицията едва не го залавя. Осъзнава, че има голям шанс да го хванат и се мести в Джордия. Когато попълва данните за апартамент под наем пише, че преди е бил лекар, защото се е страхувал, че собственика може да се усъмни и да го издаде, ако напише пилот. Сприятелява се с истински лекар, които живее под него и започва временно работа в болницата докато намерят някого за постоянно. Открива, че работата всъщност е лесна, тъй като не било нужно да прави нищо медицинско. Въпреки това за малко да го разкрият когато едно бебе едва не умира от кислородна недостатъчност. Абигнейл все се отървавал от задълженията си като карал стажантите да вършат всичко. Накрая от болницата намерили нов заместник и Франк се върнал във въздуха.

  Адвокат

  Докато се прави на пилот споменава на една стюардеса, че е завършил Харвард и иска да стане адвокат и тя го запознава с неин приятел адвокат. Абигнейл си прави фалшива диплома от Харвард, преминава изпитите в Луизиана и започва работа като адвокат когато е на 19 години. Въпреки, че се проваля два пъти на изпита, той успява да го вземе на третия след 8 седмици учене.

  Негов колега, който наистина бил завършил в Харвард обсипвал Абигнейл с въпроси за годините му в университета. В крайна сметка той не знаел нищо за университета, в който не е стъпвал. След шест месеца напуска, защото колегата му започнал да го подозира и да се рови в миналото му.

  Залавяне

  Хванат е във Франция през 1969г. когато служител на Air France го разпознал и издал на полицията. Когато го задържали, 12 от страните, в които е действал Франк поискали екстрадирането му. След двудневен процес, Абигнейл получил едногодишна присъда от която излежал само половината. Когато излиза е екстрадиран в Швеция, където е съден по шведските закони. Там изкарва шест месеца в затвора и след освобождаването му е съден в Италия. Накрая е изпратен в САЩ за да излежи 12 годишна присъда във федерален затвор.

  Във филма Том Ханкс е в ролята на ФБР агента
  Във филма Том Ханкс е в ролята на ФБР агента
  Бягство

  По време на екстрадирането му в САЩ, Абигнейл успява да избяга от самолета. След като минал през Бронкс, за да смени дрехите си и да вземе ключовете за депозитна кутия, в която държал $20 000, Абигнейл хванал влак до летището в Монреал, за да си вземе билет до Сао Пауло, Бразилия – страна, от която не може да бъде екстрадиран в САЩ. Заловен е докато чакал на опашка за билет  и е предаден на граничния патрул на САЩ.

  През Април 1971г. Абигнейл се измъква от федералните докато чака процеса си. По онова време американските затвори били строго осъждани от групи за защита на човешките права и са разследвани от конгресни комитети. В Атланта вече били уволнени двама човека заради рапорти от федерални агенти под прикритие. По чиста случайност, придружаващият го шериф забравил документите с обвиненията му и Абигнейл бил взет за инспектор под прикритие и получил всякакви привилегии и храна. Франк се свързал с приятелка (в книгата си я нарича Джийн Себринг), която се представила за негова годеница и му дала визитната картичка на инспектор К. Дънлап от бюрото по затворите и подправена визитна картичка на Шон О’Райли, агентът от ФБР, който отговарял по неговия случай. Абигнейл казал на полицаите, че наистина е инспектор и им показал визитката на Дънлап като доказателство. Казал, че трябвало спешно да се свърже с агент Шон О’Райли. Когато набрали номера от картичката, отсреща вдигнала Джийн от телефон в МОЛ в Атланта, която се престорила на оператор на ФБР. По-късно му е позволено да се срещне с О’Райли в паркирана кола пред затвора. Джийн го закарала до автогарата, където Франк хванал автобус за Ню Йорк, а от там влак за Вашингтон. Там е разпознат от служител в мотел и успява да се измъкне като се представя за агент от ФБР. Отново на път за Бразилия, Абигнейл е заловен от двама полицаи докато преминавал покрай немаркираната им полицейска кола.

  Освобождаване

  През 1974г., след излежани 5 години, правителството на САЩ го освобождава при условието, че ще помага на федералните при разкриване на измами с чекове.

  6FRANK
  Снимка: IT Day

  След освобождаването си, Абигнейл се опитва да работи като готвач, разносвач и прожекционист, но е уволняван заради криминалното си минало. Накрая му писнало и предлага оферта на една банка. Обяснил на банката какво е направил и предложил да покаже на персонала различни трикове, които използват фалшификаторите. Заявил, че ако не харесат това, което ще чуят няма да му дължат нищо, но ако го харесат ще му плащат по $500 на месец и ще го представят на други банки. Банките били впечатлени от резултатите и Франк започва законна работа като консултант по сигурността.

  5frank IT Day
  Снимка: IT Day

  По-късно основава Абигнейл & Сърдружници, която помага на бизнес света срещу измамите. Така той успява да събере достатъчно пари, за да изплати задълженията си, които е натрупал през криминалната си кариера.

  Франк Абигнейл Джуниър сега има собствен бизнес в Тулса, Оклахома и е милионер.  Той продължава да консултира ФБР, а единият му син дори работи за федералните. Според уеб сайта му, повече от 14 000 институции са приели програмите за защита от измами на Абигнейл.

  В днешно време Франк живее в Тулса, Оклахома с жена си, за която се жени година след освобождаването си. Двамата имат трима сина.

  И до ден днешен са близки приятели с Джо Шей, ФБР агентът, който го залавя.

  Източник: wikipedia.org

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  1. е много ми хареса инфото, не знаех, че е освободен. Давай все така, уникални статии правиш!

  2. Гледал съм филма много пъти,но статията тук си е потресаваща.Много добре написано,съдържано,наистина браво на вас и автора.Изключителен материал.От мен само адмирации!!!

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link