Още

  Франсоа Видок – бащата на криминологията

  Йожен Франсоа Видок е бил френски престъпник и криминалист, който е вдъхновил много популярни писатели, включително Виктор Юго и Оноре дьо Балзак. Първоначално престъпник, по-късно той оглавява първата детективска агенция в историята и е смятан за бащата на модерната криминология и френската полиция.

  Видок е роден през 1775г. и за детството му е известно много малко. Баща му бил заможен и образован търговец, който имал шест деца. Още от малък Видок бил безстрашен, хитър и свадлив. Макар, че действал много бавно и флегматично, нямало съмнение, че бил изключително интелигентен.

  Франсоа Видок - бащата на криминологията

  Още тогава той участвал в множество дуели в Арас и си спечелил славата на много ловък фехтовач. В рамките на 6 месеца той предизвикал на дуел 14 човека и убил двама от тях. Прехранвал се като крадял и още в ранни младини прекарва 14 дни в затвора, през които успява да помогне на съкилийника си да избяга.

  Когато Франция влиза във война с Австрия, Видок участва в няколко битки, но след конфликт с офицер е принуден да избяга и е обявен за дезертьор. Като 18-годишен той се завръща в Арас и си спечелва славата на женкар. Жени се, но открива, че жена му му изневерява с войник и ги пребива и двамата. За това е осъден и прекарва три месеца в затвора. Успява да избяга и да бъде заловен отново няколко пъти. Живота му продължава по същия начин през следващите десетина години, когато през 1809г. решава, че му е писнало и става доносник на полицията. Внедрява се като шпионин в затвора, където събира информация.

  След 2 години той излиза от затвора, но продължава да е таен агент. Използва връзките си в престъпния свят и осуетява множество престъпления, с което спечелва известно доверие и слава. До края на 1811г. Видок сформира цивилна Бригада за сигурност. Полицейското управление признава цивилните агенти и ги превръща в полицейски отдел на чело с Видок. За 5 години агенцията прави 811 ареста и намалява значително престъпността в Париж.

  След неразбирателство с началника си, Видок най-после напуска полицията и през 1833г. основава Информационен офис, компания която се смята за първата детективска агенция. Разбира се с това той успява да си спечели много врагове и не след дълго отново е арестуван и осъден. След излизането му от затвора, той банкрутира и умира на 82-годишна възраст.

  Франсоа Видок се смята за бащата на модерната криминология. Той въвежда много нови и уникални техники за онова време. Сред тях са работата под прикритие, балистичната експертиза, криминологията и базата данни от престъпници.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link