Още

  Фреди Меркюри

  Фарук Булсара, който по-късно ще се нарече Фреди Меркюри, се ражда в Занзибар на 5 септември 1946 г. Родителите му са  представители на етнорелигиозната общност от Индия парси. Детството си Фарук прекарва в Индия, а през 1964 г. семейството му отива в Лондон.

  Там Фарук, който от дете се интересува изключително много от музика,  се записва в училище за изкуства. Налага му се да работи – на летище „Хийтроу” и в магазин за дрехи втора употреба. Междувременно основава няколко музикални групи, които обаче нямат успех.

  3mercury

  Китаристът Браян Мей и барабанистът Роджър Тейлър срещат през 1970 г. един млад човек, срамежлив и тих, без специализирано музикално образование, който иска да направят група и да я кръстят Queen. В началото двамата не харесват името и силно му се противопоставят, но Фарук Булсара успява да ги убеди. Те едва ли знаят, че в онзи момент пишат историята на съвременната музика. По същото време Фарук официално сменя името си на Фреди Меркюри. Оттогава до края на живота си той няма да говори публично нито за името си, нито за индийските си корени.

  Когато през следващата 1971 г. към тримата се присъединява басистът Джон Дийкън, Queen вече е в пълния си състав. Групата ще съществува 27 години, като през 21 от тях Фреди ще е нейният фронтмен.

  През 70-те Фреди има приятелка – Мери Остин, с която живеят заедно. Към средата на десетилетието обаче двамата се разделят, защото Фреди е започнал хомосексуална връзка. Това не пречи двамата с Мери да останат близки приятели до края на живота на певеца. Фреди често казва, че Мери е единственият му истински приятел и че никой не може да я замени. Той дори я нарича „моя съпруга по обичайното право”, казвайки, че това, което са имали с нея, за него е било брак. След смъртта му Мери получава по-голямата част от собствеността му.

  Една от най-лиричните песни на Queen, Love of My Life, Фреди е написал именно за Мери Остин.

  7mercury

   

  Фреди Меркюри не е просто музикант. Той е автор на голяма част от хитовете на Queen („Killer Queen“, „Somebody to Love“, „We Are the Champions“ и т.н.), въпреки че самият той твърди, че едва-едва е познавал нотите. Той е на пианото в повечето изпълнения на групата. Той е наелектризирал публиките по целия свят с един невъзможен и уникален глас, обхващащ цели три октави.

   6mercury

  Всички, които са го гледали на живо, знаят за какво шоу става дума. Той винаги е различен на сцената и винаги успява да влезе под кожата на публиката, да я накара да пее с него. През 1985 г. Queen участват в Live Aid – един от най-големите благотворителни концерти, организирани от Боб Гелдоф. Изпълнението на групата е толкова силно, че се смята за най-доброто в цялата история на рок музиката.

  Групата не се спира пред никакви географски граници. Queen са първите, които пълнят стадионите в Южна Америка. Те нямат проблем и да преминат зад Желязната завеса, за да пеят пред 80 000 души в Будапеща.

  1mercury

  Зад всичко това обаче човекът Фреди Меркюри е доста различен. Не обича да дава интервюта и си е същото срамежливо момче, което е бил при създаването на групата, през 1970 г. Веднъж той споделя, че на сцената може да е екстравагантен и ексцентричен, но далеч от публиката е съвсем друг.

  През 1987 г. Фреди Меркюри се изследва за HIV и научава, че е болен от СПИН. Пресата не го разбира от него – той отрича да има вируса, но таблоидите ровят около личността му и публикуват все повече материали за сериозното му състояние.

  Неизвестността, малкото публични появи на певеца и догадките около здравето му продължават четири години. На 23 ноември 1991 г. Фреди Меркюри изпраща на пресата съобщение, в което казва, че има СПИН и че го е пазел в тайна заради личната си неприкосновеност, както и заради спокойствието на близките си. „Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят моите лекари и всички останали, които се борят срещу това ужасно заболяване.”

  5mercury

  На следващия ден, 24 ноември 1991 г., Фреди Меркюри умира от бронхопневмония на 45 години.

  На 20-ти Април 1992г. се провежда концерт в памет на Фреди на стадион Уембли, на който присъстват много от най-известните рок звезди. На 6-ти Ноември 1995г. останалите трима от Queen издават  албума Made In Heaven (Произведено в рая). В него са и последните песни, които Фреди е композирал и записал.

  10mercury

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link