Още

  Големите бели акули живеят много по-дълго, отколкото се е смятало

  Големите бели акули могат да живеят почти толкова дълго, колкото хората – 70 години и повече – много по-дълго, отколкото учените смятаха преди.

  „Големите бели акули в северозападния Атлантик са значително по-възрастни, отколкото се предполагаше в предишните изчисления“, според които най-възрастните акули от вида са на около 23 години, казва съавтора на изследването, Ли Линг Хамади, студент по океанография в Океанографския институт в Масачузетс.

  Откритието повдига въпроса дали свръххищниците не съзряват по-бавно, отколкото се е смятало. Ако е така, това може да означава, че акулите са по-уязвими към свръхриболова.

  Големите бели акули живеят много по-дълго, отколкото се е смятало

  Възрастта на акулите

  Да се изчисли възрастта на голяма бяла акула не е лесна работа. Учените обикновено гледат зъбите и гръбначната структура на скелета, за да изчислят възрастта. Понеже тези части от тялото растат постоянно, те натрупват слоеве материя, която се проявява като светли и тъмни кръгове, подобно на кръговете при дърветата.

  По-рано, учените са смятали, че всеки кръг отговаря на една година от живота на акулата, което се оказва погрешно.

  Вместо това, Хамади и нейните колеги решили да се възползват от факта, че след тестове на атомни бомби през 50-те и 60-те години са се отделили големи количества карбон-14, радиоактивен изотоп, вариант на въглерода с повече неутрони от доминиращата му форма. Този карбон-14 е попаднал от атмосферата в океана и е абсорбиран от морските животни с течение на времето, а сега служи като маркер.

  Екипът е анализирал радиовъглерода от гръбнака на четири женски и четири мъжки големи бели акули, заловени в Атлантическия океан между 1967г и 2000г.

  „Ядрените опити ни дават времеви маркер, с който да определим от кога са тези слоеве тъкан.“ – обяснява Хамади.

  Преброявайки пръстените преди и след този маркер, авторите успели да определят възрастта на акулите. Екипът е открил, че кръговете при малките до средни големи акули отговарят на една година всеки. След това обаче, има промяна в това колко често се появяват тези кръгове и те стават толкова тънки, че са трудно различими.

  По-дълъг живот

  Невероятно, но най-голямата мъжка бяла акула се оказала на 73 години, а най-голямата женска – на 40 години. Засега, учените все още не могат да определят дали има разлика в продължителността на живота при мъжките и женските.

  Това откритие показва, че акулите може да имат жизнен цикъл, подобен на този при хората. Ако се окаже така, тогава значи морските хищници съзряват по-бавно, също като хората. Това означава, че акулите, които са обявени за уязвим вид, имат нужда от повече време, за да се възпроизвеждат и да увеличават популацията си, а свръхриболовът се оказва по-сериозен проблем, отколкото се е смятало досега.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link