ное. 30, 2016
7595 Views

Големият бариерен риф е на път да загине

Автор:

Официално е: Избелването на Големият бариерен риф тази година е най-лошото в историята. Експерти потвърждават, че 67% от коралите в северната част на рифа са загинали заради стрес от екстремните температури.

По-рано тази година започнаха да се появяват доклади за масово избелване в чистите води на източния австралийски бряг. Средната температура на водата се покачи с 1°C и много от коралите в рифа побеляваха. В някои части засегнатите корали са 90%.

Големият бариерен риф е на път да загине

Когато говорим за избелване на коралите – процес, при който живите корали изхвърлят фотосинтезиращия организъм, който не само му дава храна, но и красивия цвят – ако температурите се нормализират до поносими нива, те могат да се възстановят. Но вече е очевидно, че това не се случва месеци наред и огромни чати от коралите на север са загинали.

В същото време на юг нещата са по-добре. Добрата новина е, че около 60% от рифа все още не е засегнат. Средно около 6% от избелелите корали в централната част са загинали през 2016г, докато на юг само 1%.

Но при толкова много загинали корали, учените смятат, че ще са нужни между 10 и 15 години, докато регионите се възстановят. Макар това да е постижимо – рифът е избелявал и преди, макар и не в такъв мащаб – факт е, че климатичните промени са основен двигател при затоплянето на океана и това изключително тревожно.

loading...
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *