Още

  Големият бариерен риф е на път да загине

  Официално е: Избелването на Големият бариерен риф тази година е най-лошото в историята. Експерти потвърждават, че 67% от коралите в северната част на рифа са загинали заради стрес от екстремните температури.

  По-рано тази година започнаха да се появяват доклади за масово избелване в чистите води на източния австралийски бряг. Средната температура на водата се покачи с 1°C и много от коралите в рифа побеляваха. В някои части засегнатите корали са 90%.

  Големият бариерен риф е на път да загине

  Когато говорим за избелване на коралите – процес, при който живите корали изхвърлят фотосинтезиращия организъм, който не само му дава храна, но и красивия цвят – ако температурите се нормализират до поносими нива, те могат да се възстановят. Но вече е очевидно, че това не се случва месеци наред и огромни чати от коралите на север са загинали.

  В същото време на юг нещата са по-добре. Добрата новина е, че около 60% от рифа все още не е засегнат. Средно около 6% от избелелите корали в централната част са загинали през 2016г, докато на юг само 1%.

  Но при толкова много загинали корали, учените смятат, че ще са нужни между 10 и 15 години, докато регионите се възстановят. Макар това да е постижимо – рифът е избелявал и преди, макар и не в такъв мащаб – факт е, че климатичните промени са основен двигател при затоплянето на океана и това изключително тревожно.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link