Още

  Хуаси – най-богатото село в Китай

  Добре дошли в Хуаси, най-богатото село в Китай. Никой не е сигурен колко хора живеят там: Агенция Франс Прес говори за „десетки хиляди“, докато официалният туристически сайт гласи, че около 350 000 души наричат селото свой дом.

  Макар да е най-богатото село в Китай, Хуаси е доста малко. Площта му е два пъти колкото на Ватикана.

  Хуаси - най-богатото село в Китай

  Хуаси води началото си от 50-те години с около 600 души население, но е напълно преобразено от Ву Ренбао, бившият секретар на местния комунистическия комитет.

  Той създава 12 корпорации в селото, занимаващи се с производството на неща от текстил до стомана, като дори вкарва Хуаси в стоковата борса на Китай през 1998г. Когато Ренбао умира през 2013г, 20 автомобила съпровождат катафалката, придружавани от хеликоптер в небето.

  Днес има около 2000 „официално регистрирани“ жители в селото, които се наслаждават на привилегии като луксозни къщи, скъпи коли, безплатно здравеопазване и образование, както и безплатен зехтин. Разполагат и с $250 000 в банката.

  Всички обаче трябва да се придържат към строги социални правила. Хазартът и наркотиците са строго забранени, като никъде няма барове, клубове, интернет кафенета и караоке. Всъщност селото е проектирано така, че жителите му да работят по цял ден, след което направо да се приберат вкъщи, без да имат възможност да се „мотаят“.

  Хуаси - най-богатото село в Китай

  Казва се, че напуснеш ли Хуаси, губиш всичко. Дори жителите да забогатеят, те не могат да вземат богатството си със себе си, ако напуснат селото.

  За тези, които остават, всички екстри идват на висока цена. Всеки работи седем дни в седмицата без почивни дни „за доброто на селото“, основно във фабриките.

  Около 1/3 от приходите на селото идват от производството на желязо и стомана. Хуаси внася суровини от Индия и Бразилия, след което изнася продукция за повече от 40 страни. Друга част са от текстилната фабрика, където жените работят на шевни машини. Селото вече притежава 80 фабрики и се е разширило, поглъщайки съседните села.

  Хуаси - най-богатото село в Китай

  Но не всички работници са местни – десетки хиляди пришълци в Хуаси работят във фабриките и туризма. Те не получават нищо от екстрите на същинските жители.

  Надеждите са туризмът да се превърне в следващата процъфтяваща индустрия в Хуаси. Около 2 милиона туристи идват всяка година, за да видят с очите си „образцовото социалистическо село“.

  Хуаси - най-богатото село в Китай

  Домовете и вилите в европейски стил са напълно идентични и наподобяват повече американски предградия.

  И понеже 7-дневната работна седмица не позволява на жителите да пътуват, Ву е направил така, че светът да дойде в Хуаси под формата на Световния парк.

  Хуаси - най-богатото село в Китай

  Той е пълен с известни монументи от целия свят, като например Забранения град, Великата китайска стена и дори европейски забележителности като Триумфалната арка. Една от най-новите атракции на Хуаси е 320-метров небостъргач, една от най-високите сгради в света. 74-етажният хотел е струвал около $500 милиона и е създаден по случай 50-годишнината на селото.

  Хуаси - най-богатото село в Китай

  В хотела е пълно със златни декорации, мрамор, колони и великолепни гледки към града. Твърди се, че на 60-ия етаж има златен бик с тегло един тон.

  Още публикации

  Коментари

  1. Какви чудеса стават по този свят!Тези китайци удариха в земята всички останали.Не случайно погребението на този комунистически кмет е било толкова помпозно.По пищност е задминало дори това на единия ,,брат Галев“!Неговото опело беше извършено от девет свещеници.Все пак на неговото погребение хеликоптери липсваха.Пак опираме до въпроса за традициите и ценностната скала!

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link