Още

  Европейският съюз провали гласуване за забрана на международната търговия със слонова кост

  Опитвайки се да не обидят страната домакин, делегати от Европейския съюз на конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) игнорира подкрепяна от милиони петиция, решение на европейския парламент и желанието на голяма част от африканските държави, отказвайки да даде на слоновете по-голяма протекция

  Предложение за перманентна забрана на международната търговия със слонова кост беше отхвърлено, но също и две предложения за легална глобална търговия не бяха одобрени на конвенцията в Йоханесбург, Южна Арика.

  Европейският съюз провали гласуване за забрана на международната търговия със слонова кост

  Делегати то 158 държави присъстваха на събитието, за да гласуват за предложение на Коалицията на африканския слон (AEC) всички африкански слонове да бъдат вписани в Апендикс I, най-високото ниво на защита в международния закон. Не бяха събрани обаче необходимите 2/3 от гласовете, като 62 гласуваха за, а 44 против. AEC е съставена от 29 африкански държави, които представляват над 70% от всички територии на африканския слон.

  По време на продължителен дебат, Ботсвана, една от четирите страни, в които популациите на слонове попадат в Апендикс II, изненада всички, като се изказа в подкрепа на предложението. „Макар преди Ботсвана досега да е била зад ограничената търговия, днес вече не можем да подкрепяме търговията със слонова кост.“ – каза министърът на околната среда.

  Европейският съюз, представен от Европейската комисия и участвайки с 28 членки в един гласуващ блок, гласува против предложението на AEC. Единствено Франция от големите европейски държави е настоявала ЕС да защити слоновете. Източници посочват, че Великобритания е подкрепила напълно ЕУ в разрез със собствени обещания, която страната даде за опазване на слоновете и спиране на търговията със слонова кост.

  Европейският съюз провали гласуване за забрана на международната търговия със слонова кост

  Предложенията на Намибия и Зимбабве за по-свободен пазар на слонова кост бяха отхвърлени при тайно гласуване със 73 на 27 и 80 на 21 гласа съответно.

  Робрът Хепуърт, бивш председател на CITES, твърди, че Европейският съюз е гласувал против, за да не обиди страната домакин, като по този начин е поставила Ботсвана в много неудобна ситуация. Страната рискува много повече от Съюза в отношенията с по-големите си съседи.

  Всички африкански слонове са били вписани в Апендикс I на CITES през 1989г, с което ефективно е забранена международната търговия със слонова кост. Протекцията обаче е отслабена през 1997 и 2000г, когато популациите в четири страни (Ботсвана, Намибия, Южна Африка и Зимбабве) са преместени в Апеникс II, за да се позволят две продажби на запаси със слонова кост на Япония и Китай през 1999 и 2008г.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link