Още

  Интересни факти за червената панда или на кого е кръстен браузерът Mozilla Firefox

  Червената панда е застрашен вид. Основните заплахи идват от загуба на местообитания, човешка намеса и бракониерство. Те са защитени със закон в Индия, Бутан, Китай, Непал и Мианмар.

  Червена панда

   

  Любопитен факт е, че браузерът Mozilla Firefox е кръстен на червената панда(Firefox или Red Panda на английски език).

  Физически характеристики

  Червените панди могат лесно да бъдат различени по червеникавата си козина, която играе ролята на камуфлаж в короните на иглолистните дървета, където клоните са покрити с туфи от червено-кафяв мъх и бели лишеи. Дълга, груба защитна козина покрива цялото им тяло, а под нея имат меко и гъсто вълнено кожухче. Лицето им е преобладаващо бяло с червеникаво-кафяви ивици през очите, достигащи до устата и напомнящи за следи от сълзи. Червената панда има дълга, пухкава опашка, която помага на този дървесен вид да пази равновесие.

  Червената панда е единственото азиатско месоядно животно, което има гъста козина по стъпалата на краката; най-близкият паралел е полярната мечка. Червената панда има специални жлези, разположени между лапите, които ѝ служат да маркира територия. Това става чрез изпускане на безцветна течност, чиято миризма е неуловима за човека.

  Червените панди се катерят добре, използвайки дърветата за подслон и слънчеви бани през зимата.

  Също като при голямата панда, червената панда има „палец“ – изменена кост, която им помага да държат бамбука, докато се хранят.

  Червената панда е единственият жив представител на семейство Ailuridae. Първоначално, през 1825г., тя е били класифицирана към семейството на миещите мечки, но на база на последните ДНК анализи, е отделена в самостоятелно семейство.

  Размери

  Възрастните представители на червената панда тежат между 3,7 и 6,2кг. и са дълги около 56-62,5см. без опашката, която е още около 40см. дълга. Мъжките и женските не се различават по външен вид.

  Разпространение

  Червената панда обитава райони от Северен Мианмар до югозападните провинции на Китай. Среща се и в подходящи местности в Непал, Индия и Тибет.

  Общуване

  Като цяло червената панда е тихо животно, но в непосредствена близост могат да бъдат чути звуци подобни на квичене и сумтене. Те могат и да съскат. За да се спасят от хищници, като леопарди и чакали, пандите се качват на дървета или скали, където се скриват в червени лишеи и мъхове. Малките панди издават подобен на писък звук, за да сигнализират за опасността.

  Храна и хранителни навици

  За разлика от голямата панда, която консумира буквално цялата надземна част на бамбуковото стебло(включително и дървесния ствол), червената панда яде избирателно най-хранителните листни връхчета.

  Червената панда

  Техниката на хранене на червената панда е същата като при голямата панда. Тя откършва бамбукови стъбла с предните си лапи и откъсва избрани листа с устата си. Може също да рови в земята за корени, сочни треви, паднали плодове, насекоми, както и понякога да убива и яде птички и дребни бозайници.

  Бамбукът съставлява 85 до 95% от хранителния режим на червената панда. Това води до ограничени енергийни запаси през по-голямата част от годината.

  Сън

  Червените панди могат да бъдат активни по всяко време на денонощието, но най-вече при заздрачаване и зазоряване. Средно, те са будни през 45% от деня, но са по-активни при по-студено време, най-вече по време на зимния сезон на чифтосване. Въпреки това, при значително по-ниски температури, червената панда може да спи, забавяйки метаболизма си и нормализирайки го на всеки няколко часа, за да се събужда и да търси храна. Това им позволява да изразходват много малка енергия (почти колкото един ленивец), което е много важно предвид ниското хранително съдържание в тяхната диета.

  Продължителност на живота

  Червената панда живее около 22 години. На около 12-14-годишна възраст започват да проявяват симптоми на застаряване. След тази възраст женските не забременяват повече.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link