окт. 25, 2018
6008 Views

Истина ли е, че Иисус е лекувал с канабис?

Автор:

Историята познава безчет теории, които нямат доказателства. Една от тях е, че Иисус и неговите апостоли са лекували и миропомазвали с помощта на масло от канабис. Тази теория е доста спорна, но редица експерти продължават да вярват в нея и до днес.

Един от хората, които смятат тази теория за реална е авторът и главен редактор на нюйоркското списание „High Times“ – Дейвид Биненсток. Според него растението канабис има много лечебни свойства. Той твърди, че преди 2000 години е било доста разпространено и целия Среден Изток се е възползвал от лечебните му способности.

Канабис

Смята се, че канабисът може да се проследи още от  началото на времето. За негова родина учените считат Хималаите в Азия. Някои от тях са на мнение, че хората са физиологически свързани с канабисът.

В интервю за „Дейли Стар Онлайн“, той казва: “Няма разлика между маслото от канабис, което се използва днес и по времето на Иисус – просто канабисът се превръща в масло и се абсорбира през кожата”.

Можете да направите бърза справка в Библията. Учените са открили, че в един от текстовете в нея се намира доста солидна препратка към това, че Иисус вероятно е използвал канабис да лекува

Според тях в рецептата за маслото за миропомазване на Иисус участва канабис. В Изход 30:22-25 е написано:

Вземете следните подправки: 500 шекела смирна, половината на това благоухайна канела, 250 шекела „q’aneh-bosm“, 500 шекела касия… и зехтин. Направете от всичко това свещено масло за миропомазване, ухайна смесица… Това ще бъде свещеното масло за миропомазване“.

Споменава се билката „q’aneh-bosm“. Известна е с наименованието „keneh-bosm“ – според някои това е познатият ни днес канабис.

Друг известен историк и учен, подробно запознат с естеството на канабиса – Крис Бенет, също е на мнение , че в Библията се споменава същото това растение и дори посочва, че „Ако канабисът е една от основните съставки на маслото за миропомазване на Иисус и прави християните християни, то преследването на тези, които използват канабис е антихристко“.

Той смята, че думата „keneh-bosm“ идва от „kan“, което означава „коноп“ или „хашиш“ и  думата “bosom” – ароматен, които заедно биха могли да се преведат като „блатен аир“( лечебна тръстика,) но всъщност това не е правилно.

Както всяка теория така и тази има много привърженици, но и много противници. Според някои е нелепо да се мисли, че “keneh-bosm”, която се споменава  в Новия завет всъщност е канабис.

Например професорът по ботаника към Университета Олд Доминиън в Норфолк, Вирджиния – Литън Джон Мъсълман, отхвърля хипотезата, че „keneh-bosm“ е канабис и застава зад всеобщото мнение, че това е блатен аир, познат още и като акорус. Точно както в библията.

Точните му думи са:

Акорусът е бил много важен за аюрведическата медицина и е с доказана ефикасност. В Шри Ланка например той може да бъде намерен във всяка аптека и дори в градините на хората. Северноамериканските видове пък са от изключителна важност за индианците“.

Твърдението, че Иисус е лекувал с помощта на канабис ще си остане загадка, докато не се появят по-солидни доказателства, в подкрепа на това, че “keneh-bosm“ наистина означава канабис.

Автор: Божидара Иванова

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *