Още

  Истини и легенди за философския камък

  Ако сте чели първата книга за Хари Потър, а именно „Хари Потър и Философският камък“, то би трябвало добре да сте запознати с легендата за чудното откритие, което превръща всеки метал  в злато, a също така има свойството да направи своя притежател безсмъртен.

  Любопитно е, че в дебютната си творба за малкия магьосник Джоан Роулинг включва реална личност и реална легенда. И това е единственият път, в който го прави, що се отнася до знаменитата поредица.

  Никола Фламел действително е живял в периода между 1330 и 1418 година. Роден е във Франция и се занимава с преписване и продаване на ръкописи и книги. Алхимията обаче е науката, която до ден-днешен мистериозно витае около името му.

  Легендата разказва, че един ден Никола Фламел купил стара книга с древни ръкописи. Бързо разбрал, че това е безценен алхимичен труд, който обаче не можел сам да разшифрова. Дълго време опитвал да се справи с древните писания, но след като установил, че разчитането е невъзможно, се отправил към Испания, където срещнал еврейският лекар и учен Канчес. Предвидливо Фламел не взима книгата със себе си, а прерисува част от нея. Щом показва на испанския учен рисунките с обясненията към тях, последният разбира, че става въпрос за труд, който считал за отдавна изгубен. Двамата решават да се отправят към Франция, за да може Канчес да изследва подробно книгата, но по пътя той се разболява и умира.

  Счита се обаче, че през времето, което са прекарали заедно, той успява да предаде ценни алхимични уроци на Фламел. Според легендата той и съпругата му Пернел създават прототип на камъка и няколко пъти превръщат олово в злато. Инвестират средствата в създаването на болници, храмове и паметници, но самите те живеят скромно. Пернел Фламел умира през 1397 година, а Никола – през 1418. Значи ли това обаче, че не са успели да използват камъка като еликсир на живота, който да ги дари с безсмъртие?

  След погребението на Фламел разбойници разбиват дома му, търсейки несметни богатства. След като не откриват нищо, те решават да осквернят гробницата на него и съпругата му, надявайки се там да открият легендарния философски камък. Оказва се обаче, че там не само не е чудното рубиненочервено откритие, но и самите починали. Телата на двамата съпрузи не биват открити и през следващите векове се появява легендата, че двамата са живи и здрави, живеещи в различни точки на света.

  През годините не един и двама учени се посвещават на търсенето на философския камък. Както става ясно, той може да бъде създаден, но древната формула така и не бива открита. Не е сигурно също дали изобщо става въпрос за камък, защото в различните трудове се споменава за прах, тинктура и други. Любопитно е, че докато търсят как да създадат чудото, учените изследват огромен брой вещества, които по-късно оказват значение за развитието на фармакологията, химията, медицината, металургията и други. Един от брилянтните умове, също търсещи чудния камък, е и Исак Нютон.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link