Още

  Истинските шифри

  Шифърът на Микеланджело

  Освен, че Микеланджело е направил стенописа в Сикстинската капела да изглежда като огромен мозък, той е вкарал още много символи с произведенията си.

  Микеланджело е живял с политика Лоренцо де Медичи, който е практикувал кабала. В кабалата ивритската буква „гимел“ означава справедливост или наказание. Тя е кодирана в изображението на Давид, който поваля Голиат.

  Юдит и прислужницата, които носят главата на асирийския генерал Холофернес, оформят буквата „чет“, която е символ на добрината и любовта.

  Според един професор и историк, жената под ръката на Бог е Шекина, женската форма на Бога в кабала.

  Някои смятат, че Микеланджело е искал да приветства евреите в църквата. Почти във всички християнски описания на Райската градина забраненият плод е ябълка, което си е останало и до ден-днешен. Но в еврейските текстове е описан като смокиня и Микеланджело е нарисувал именно голямо смокиново дърво.

  Шифърът на Амадеус

  В статията ни за тайните общества ви говорихме за Свободните зидари, които са известни с тайните си символи. Учени, изучаващи живота и работата на Моцарт единодушно заключават, че в много от неговата музика и особено в последната му опера, Вълшебната флейта, могат да се открият символи от Свободните зидари.

  Дори да не си падате по операта, сигурно сте чували части от Вълшебната флейта. Разказва се за жена, наричаща себе си Кралица на нощта, която изпраща принц, въоръжен с вълшебна флейта, да спаси дъщеря й от злодея Сарастро. По-късно става ясно, че Сарастро всъщност е добрият и подлага принца на три изпитания за посвещаване. Малко като в „Легендата за Зелда“.

  Известно е, че Моцарт е бил Свободен зидар, но също така е бил част и от друго известно общество – Илюминати. Илюминатите са вярвали, че човечеството трябва да преследва мъдростта и да се управлява от мисълта. Във „Вълшебната флейта“ става дума именно за това.

  Чистлото „три“ е любимото число на Свободните зидари и в увертюрата на Вълшебната флейта тринотното фразиране символизира церемонията по посвещаване, която започва с почукване три пъти на вратата, за да бъде пуснат новия член на обществото.

  По онова време Моцарт е бил предан член на католическата църква, а Виена е била контролирана от Свещената римска империя. Папата предупредил всички католици, че им е забранено да участват в масонството. Поради това Моцарт е трябвало да пази в тайна участието си в обществото на Свободните зидари.

  Шифърът на Платон

  Платон е един от най-известните философи и се предполага, че е бил част от таен религиозен култ, основан от Питагор. Питагорейците са били псевдорелигиозна група от последователи, които са изучвали астрономия. Те първи предполагат, че Земята е кръгла, вярвали са, че числата са божествени и са мислили, че във вселената звучи музика.

  Конспирацията започва, когато експерт от Манчестърския университет открива, че ръкописите на Платон следват 12-нотната питагорова хроматична скала, която е основата на музиката. Питагорейците правят наука от музикалната теория и една от техните идеи е, че различните части на скалата отключват различни емоционални реакции.

  Когато експертът разделил текстовете на Платон на 12 равни части, той забелязал, че Платон е използвал хроматичната скала като модел. „Пирът“ например има 2400 реда, които са разделени на 12 раздела по 200 реда. Хармоничните раздели са за любовта, красотата, изцелението, възнесението и Аполо, богът на музиката. Нехармоничните раздели описват грешната логика, проповядването, неистинската красота, разврата и срама.

  Предполага се, че значението на тази структура е, че науката, божественото, математиката и природата са едно цяло и законите на природата се определят математически. Питагорейците вярвали, че научното откриване на тези закони ни приближава към божественото.

  Шифърът на некропола

  Думата „некропол“ произлиза от гръцкия език и буквално означава „град на мъртвите“. Некрополът в Глазгоу, Шотландия е може би най-известният. Там са погребани около 50 000 човека в 3500 гробници. Некрополът е и най-голямата масонска разкопка в Европа.

  Гробището е създадено от Камарата на търговците – организация на влиятелни бизнесмени, които действали в интерес на гражданите. Смята се, че повечето от тези хора са били Свободни зидари и са изпълнили мястото със символи.

  Един от известните символи е Кралската арка – емблема на четвърта степен в обществото на Свободните зидари. Разположението на некропола отразява Масонското пътешествие – нещо като път към просветлението. Входът към гробището е от западната страна, което е символ на мрака. Пътят води на изток, което пък символизира светлината. Вървейки измежду гробниците, могат да се видят още много и различни масонски символи.

  Шифърът на Нокс

  Колежът Нокс се намира в Гейлсбърг, Илинойс и там Ейбрахам Линкълн получава докторската си степен. Общо взето това е било най-интересния факт за този колеж, докато един професор от скука не започва да се взира в стените и пода с часове и забелязал нещо невероятно.

  Професор Ланс Фактор вярва, че е открил скрито доказателство, че главната сграда на Нокс е построена в чест на Свободните зидари. Според него, Чарлз Улрихсон е проектирал сградата като огромен масонски амулет. Използвал е техники, които впрягали енергията на „Божествения архитект“ и „Геометрията на вселената“.

  Свободните зидари заемат много от древните метафизични символи, които показват хармония между Бог, природата и математиката. Доказателствата на Фактор са именно числата и геометричните фигури, които е открил.
  „Златното съотношение“, което се равнява приблизително на 1,6, корен квадратен от пет, което е 2,2 и числото Пи са изобразени навсякъде. Размерите на старата сграда са 21 на 34 метра, което е в съотношение 1,6. Стъклата на прозорците образуват „талисманска схема“ известна като додекатоп. 12-те ъгъла символизират зодиака.

  Първоначално сградата е имала 16 стъпала, колкото е имал и храмът на Соломон и мозайката на пода, символизираща „Паважа на Моисей“. За съжаление те са били разрушени при реставрацията на сградата през 30-те години.

  Шифърът на Нютон и Галилео

  През 17-ти век учени като Галилео и Исак Нютон се опитвали да разберат как действа Земята, откривали планети, природни закони и изобретявали полезни неща, като физиката.

  Науката обаче е свирепо състезание и често се случва някой да те изпревари. Така например интегралното смятане е разработено от Исак Нютон и Готфрид Лейбниц по едно и също време, но днес признаваме само Нютон, въпреки, че Лейбниц публикува неговата версия първи. Това е така, защото преди това Нютон е написал шифъра:

  „Сега не мога да обясня интегралното смятане, затова ще го кажа така: 6accdae13eff7i3l9n4o4qrr4s8t12vx.“

  Може да ви изглежда сякаш Нютон е заспал на клавиатурата, но това всъщност e анаграма, в която числата показват колко пъти се повтаря всяка буква. При разшифроването се получава основната теорема на интегралното смятане.

  Патентната система по онова време не е била нищо особено и в общи линии е действала на принципа, че който първи публикува теория, той е направил откритието. За това е било разпространена практика учените да публикуват откритията си кодирани, още преди да са сигурни в това, което са открили. Така ако евентуално се появи някой друг, който да твърди, че е първи, просто показваш шифърът, който си написал преди година.

  По този начин Галилео е подсигурил много от откритията си, като например пръстените на Сатурн. Разбира се така има вероятност и шифърът никога да не бъде разгадан. Има теория, според която Галилео е открил Нептун 234 години преди официалното откритие.

  Източник: cracked.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

   • Информирайте се по-добре, преди да отправяте подобни забележки. Правилният превод е Свободни зидари. Масонството е обществото на свободните зидари.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link