Още

  Историята на изгубения остров Фердинандея

  Някога, във водите недалеч от брега на Сицилия, бил разположен остров, наречен Фердинандея. Той се намирал точно там, където Средиземно море се стеснява – между Сицилия и Тунис – стратегическо положение за военноморските сили, които искали да контролират трафика на Средиземно море. Много скоро след като островът бил открит започнала война, но тогава се случило нещо наистина интересно. По-малко от шест месеца по-късно островът потънал в морето. Днес, почти 200 години по-късно, остров Фердинандея отново се издига на повърхността – малко по малко.

  Историята на остров Фердинандея започва през юли 1831 година със серия вибрации и остра миризма на сяра. Някъде изригва вулкан. В това няма нищо необичайно, тъй като Сицилия е вулканична зона, а жителите са свикнали с малки и по-големи изригвания. Никъде обаче няма признаци подобно нещо да се е случило.

  Няколко дни по-късно огромен облак дим започва да се издига над морето. Първоначално жителите решават, че някакъв плавателен съд се е запалил, но когато се приближават с кораб до района и забелязват как мъртвите риби се носят наоколо, капитанът започва да вярва, че на мястото има морско чудовище.

  През този и през следващия месец островът продължава да расте и вече започнал да се забелязва от жителите на Сицилия. В крайна сметка той достига до 63 сантиметра над морското равнище и има обиколка от 4.8 километра. Оказва се, че островът се е появил на доста тактическо място – в близост до големите морски пътища през Средиземно море и всяка нация, разполагаща с военно присъствие в района, започва да осъзнава, че всеки, който има права над острова, ще може да контролира търговията и целия трафик в този район.

  Британците са първите, които искат права над острова. Веднага са изпратени военни части, които забиват британското знаме и го обявяват за тяхна територия. Те наричат земята остров Греъм. Владетелят на Сицилия – Фердинанд II, решавайки, че това е посегателство към сицилианските води, изпраща корвета, чийто екипаж да претендира правата над новопоявилата се земя. Той кръщава острова Фердинандея в чест на самия себе си. Испанците също проявяват интерес. Последните пристигали на мястото са французите, които сравняват изригването с шума при отваряне на бутилка шампанско и наричат острова Ile Julia – на месец юли, през който той се появява.

  Конфликтът продължава цели 5 месеца, докато страните водят „битка“ чрез пресата и по дипломатически път. Туристите от цял свят пътуват цели дни, за да видят острова и двете малки езера, които се образуват на него. Французите дори обявяват своя план – да изградят най-добрия туристически комплекс на бреговете на острова. Никой не обръща внимание на факта, че островът отново започва да потъва в морето.

  Вулканичният материал, от който е направен островът, е прекалено мек и фрагментиран, за да издържи на ефекта от океанските вълни. До 17.12.1831 година островът изчезва под водите и териториалният спор между страните приключва мирно.

  Интересното е, че това не е бил първият път, в който островът се появява на повърхността на океана. Счита се, че това се случва за първи път през 3 век пр.н.е по времето на Първата пуническа война и оттогава се е появявал и изчезвал отново четири или пет пъти. През 1863 година островът се появява отново, но за кратко, преди отново да потъне в морските води. Оттогава Фердинандея или остров Греъм, се намира на 8 метра под морското равнище. Корабите, преминаващи през района, знаят за него и го избягват, но за онези, които не са запознати, той може да изглежда като скрита заплаха. През 1987 година например, американски пилот, който бил натоварен с бомби за Либия, решава, че островът е вражеска подводница и го бомбардира.

  През 2000 година нова сеизмична активност около острова кара учените да спекулират, че той отново може да се появи. За да предотврати бъдещи спорове Италия действа бързо и изпраща екип от водолази, които да поставят сицилианския флаг върху парчето земя, което тогава все още не се било показало над повърхността на морето. Освен това, била поставена и мраморна плоча, на която било изписано „Това парче земя, някога наречено Фердинандея, принадлежи и трябва винаги да принадлежи на сицилианския народ“. Само за няколко месеца плочата е унищожена, но не става ясно дали причината са вълните или недоброжелатели.

  Ако островът отново се появи сега, подобни спорове за територията му надали ще възникнат, тъй като той няма да има толкова голяма стратегическа важност днес, както е било през 1831 година. И все пак, ако това се случи, той по право би трябвало да принадлежи на Италия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link