юли 27, 2017
6267 Views

Историята на изгубения остров Фердинандея

Автор:

Някога, във водите недалеч от брега на Сицилия, бил разположен остров, наречен Фердинандея. Той се намирал точно там, където Средиземно море се стеснява – между Сицилия и Тунис – стратегическо положение за военноморските сили, които искали да контролират трафика на Средиземно море. Много скоро след като островът бил открит започнала война, но тогава се случило нещо наистина интересно. По-малко от шест месеца по-късно островът потънал в морето. Днес, почти 200 години по-късно, остров Фердинандея отново се издига на повърхността – малко по малко.

Историята на остров Фердинандея започва през юли 1831 година със серия вибрации и остра миризма на сяра. Някъде изригва вулкан. В това няма нищо необичайно, тъй като Сицилия е вулканична зона, а жителите са свикнали с малки и по-големи изригвания. Никъде обаче няма признаци подобно нещо да се е случило.

Няколко дни по-късно огромен облак дим започва да се издига над морето. Първоначално жителите решават, че някакъв плавателен съд се е запалил, но когато се приближават с кораб до района и забелязват как мъртвите риби се носят наоколо, капитанът започва да вярва, че на мястото има морско чудовище.

През този и през следващия месец островът продължава да расте и вече започнал да се забелязва от жителите на Сицилия. В крайна сметка той достига до 63 сантиметра над морското равнище и има обиколка от 4.8 километра. Оказва се, че островът се е появил на доста тактическо място – в близост до големите морски пътища през Средиземно море и всяка нация, разполагаща с военно присъствие в района, започва да осъзнава, че всеки, който има права над острова, ще може да контролира търговията и целия трафик в този район.

Британците са първите, които искат права над острова. Веднага са изпратени военни части, които забиват британското знаме и го обявяват за тяхна територия. Те наричат земята остров Греъм. Владетелят на Сицилия – Фердинанд II, решавайки, че това е посегателство към сицилианските води, изпраща корвета, чийто екипаж да претендира правата над новопоявилата се земя. Той кръщава острова Фердинандея в чест на самия себе си. Испанците също проявяват интерес. Последните пристигали на мястото са французите, които сравняват изригването с шума при отваряне на бутилка шампанско и наричат острова Ile Julia – на месец юли, през който той се появява.

Конфликтът продължава цели 5 месеца, докато страните водят „битка“ чрез пресата и по дипломатически път. Туристите от цял свят пътуват цели дни, за да видят острова и двете малки езера, които се образуват на него. Французите дори обявяват своя план – да изградят най-добрия туристически комплекс на бреговете на острова. Никой не обръща внимание на факта, че островът отново започва да потъва в морето.

Вулканичният материал, от който е направен островът, е прекалено мек и фрагментиран, за да издържи на ефекта от океанските вълни. До 17.12.1831 година островът изчезва под водите и териториалният спор между страните приключва мирно.

Интересното е, че това не е бил първият път, в който островът се появява на повърхността на океана. Счита се, че това се случва за първи път през 3 век пр.н.е по времето на Първата пуническа война и оттогава се е появявал и изчезвал отново четири или пет пъти. През 1863 година островът се появява отново, но за кратко, преди отново да потъне в морските води. Оттогава Фердинандея или остров Греъм, се намира на 8 метра под морското равнище. Корабите, преминаващи през района, знаят за него и го избягват, но за онези, които не са запознати, той може да изглежда като скрита заплаха. През 1987 година например, американски пилот, който бил натоварен с бомби за Либия, решава, че островът е вражеска подводница и го бомбардира.

През 2000 година нова сеизмична активност около острова кара учените да спекулират, че той отново може да се появи. За да предотврати бъдещи спорове Италия действа бързо и изпраща екип от водолази, които да поставят сицилианския флаг върху парчето земя, което тогава все още не се било показало над повърхността на морето. Освен това, била поставена и мраморна плоча, на която било изписано „Това парче земя, някога наречено Фердинандея, принадлежи и трябва винаги да принадлежи на сицилианския народ“. Само за няколко месеца плочата е унищожена, но не става ясно дали причината са вълните или недоброжелатели.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Ако островът отново се появи сега, подобни спорове за територията му надали ще възникнат, тъй като той няма да има толкова голяма стратегическа важност днес, както е било през 1831 година. И все пак, ако това се случи, той по право би трябвало да принадлежи на Италия.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *