Още

  Извънземни – най-големите измами

  Майкъл Шърмър

  Шърмър е редактор на списание „Skeptic“ и преди няколко години пусна кратко видео, в което показва колко лесно се подправят снимки с НЛО. Той накарал деца да направят НЛО от подръчни материали, лепило и сребриста боя и след това да направят снимки на творенията си, висящи на корда на фона на сивото небе.

  Професионален фотограф разглежда снимките и не вижда кордата, а самите снимки не са обработвани. Шърмер излязъл на улицата, където извадил снимките на показ. Някои хора били скептични, но други им повярвали. Когато им разкрил, че всичко е измама, хората били разочаровани, но твърдели, че въпреки това вярват в НЛО.

  Снимки на извънземни същества

  През 50-те години на миналия век в Америка има бум на хора, твърдящи че са видели летяща чиния или извънземни. Слухове плъзват из цялата страна и всеки използва момента, за да попадне под светлината на прожекторите. Р. Е. Харисън II дори прави снимка на нещо, което според него е извънземно.

  По-скандален и отвращаващ е примера с черно-белия филм на Рей Сантили, който показва аутопсия на извънземно – странно хуманоидно същество с големи очи и глава. Филмът е от 90-те години и привлича изключителен интерес. Едва през 2006г. Сантили признава, че всичко е измама и че съществото не било истинско извънземно.

  Гръмки заглавия по таблоидите

  Най-известните случаи са с „The National Enquirer“, „The Globe“ и „Weekly World News“. Тези списания са публикували повече фалшиви материали от всеки друг. За щастие заглавията са толкова измислени, че малцина са тези, които наистина им се връзват – „Преведоха извънземна библия“, „Руснаци свалят НЛО“, „Извънземни ми откраднаха лицето“, „Извънземни запалиха горски пожар“, „Японка се омъжва за извънземен“ и др.

  Използват ли извънземните Луната за сметище? Воюват ли с клана на голямата стъпка? Какво е общото между екзорсизма и НЛО? Без съмнение има хора, които се връзват на тези измишльотини и макар с развлекателна цел, тези списания публикуват лъжливи истории.

  Хейл Боп и Райската порта

  Какво може да бъде по-измамно от една секта? Лидерите на тези групи са известни с това, че са харизматични, сладкодумни и успяват да убедят някои хора в необикновеното без да посочат особена причина. Тези умения са отлично демонстрирани от водача на сектата Райска порта, белокосия и ексцентричен Маршал Епълуайт и неговата съпруга Бони Нетълс.

  Двойката успява да убеди 38 човека да извършат масово самоубийство, за да могат душите им да се качат на извънземен космически кораб, който преминавал зад кометата Хейл Боп. Епълуайт бил постъпвал в лудница и често твърдял, че е изпратен на Земята от по-висши същества и, че преди него е бил изпратен Исус Христос. Той също бил сред самоубийците.

  Подправени снимки и видео

  С развитието на технологиите и достъпността до 3D софтуеър, НЛО измамите достигат съвсем ново ниво. По цял свят се появяват детайлни клипове и снимки на НЛО и предизвикват множество и различни реакции, особено в Хаити. Видео с НЛО от Хаити е качено в популярния сайт Youtube и авторите му твърдят, че през Август 2007г. са успели да заснемат от близо няколко летящи чинии.


  Излишно е да казваме, че видеото за много кратко време е прегледано от милиони хора и също толкова бързо е обявено за подправено. При по-задълбочен преглед се вижда, че всички палми във видеото са абсолютно еднакви. Не само космическите кораби са триизмерни модели, но и цялата сцена, включително фона и аматьорската камера. По-късно авторът на видеото признава, че всичко е компютърна анимация.

  Розуел, Ню Мексико и Зона 51

  Според правителството на САЩ свръх секретен метеорологичен балон се разбил в Розуел, Ню Мексико през Юли 1947г. Властите веднага изземват отломките, които цивилни граждани били събрали, като ги излъгали, че ще бъдат давани по новините. По телевизията наистина показали метеорологичен балон, но очевидци на катастрофата твърдят, че са видели нещо коренно различнo – космически кораб.

  Почитателите на теориите за извънземни твърдят, че космическия кораб и мъртвите извънземни същества са били транспортирани в Зона 51 – секретна база в щата Невада, където били съхранявани и учените експериментирали с тях.

  Правителството има причини да пази тайни, а Розуел има причина да поддържа слуховете, тъй като това се оказва много благоприятно за туризма в района. Множеството противоречия и липсата на неоспорими доказателства говори едно – че цялата работа е измислица.

  Снимки с летящи чинии
  Снимка: Anna Carpenter

  След инцидента в Розуел всеки зажаднява за малко екшън и известност. Въоръжени с камери, хора тръгнали да снимат всичко, което прилича на диск – от чинии за пай до тигани и други домакински съдове. През фото обектива дори едно копче на земята може да бъде представено като катастрофа на НЛО. Някои от тези снимки дори не могат да бъдат доказани за подправени – лентата не е докосвана, а шумът по изображението пречи на експертите да установят дали снимката е фалшива.

  Дори на плаката на „Искам да вярвам“ вероятно Фокс Мълдър просто си е хвърлил шапката в кадъра, но няма как да знаем със сигурност. Знаем обаче, че през 40-те години много хлапета вземат сребърните съдове на мама и си играят на извънземни.

  Житните кръгове

  Вероятно всеки англичанин ще ви каже по нещо за житните кръгове, които никнат из полята им. През 1975г. двама такива вземат малко дъски, въже и мерки на едно поле и след няколко опита успяват да убедят местните, че там се е случило нещо неестествено, което е смачкало посевите им в необикновени форми.

  Никой не си признава и е просто естествено хората да свържат големите и загадъчни „рисунки“ с големи и загадъчни извънземни, каквито започнали да твърдят, че виждат. Чак 20 години по-късно, през 1996г. извършителите на първоначалната измама си признават, но вече е твърде късно и никой не ги слуша. Нямало значение дали кръговете могат да се направят лесно с подръчни средства или че някои хора показват точно как става това – ентусиастите са непоколебими и продължават да вярват в неземния произход на житните кръгове.

  Сциентологията

  Сциентологията е най-голямата измама с извънземни. Лафайет Роналд Хъбард – известен, но посредствен писател на научна фантастика, създава схема за източване на банкови сметки, като предлага на хората духовно спасение. Последователите на сциентологията го наричат религия, но ние си го знаем като опасна и пагубна секта.

  Какво общо имат извънземните ли? Някога последователите на сциентологията достигнали до по-висше ниво на посвещаване и им била разказана историята на Ксену, която беше публикувана преди няколко години. Ксену бил междугалактически военачалник, който преди милиони години извършил геноцид над извънземните. Цели извънземни раси били убити и захвърлени във вулкан на Земята и техните души причинявали страдание и войни на хората по света. Излишно е да казваме, че именно сциентологията предлага избавление от терора.

  Днес тази история е отхвърляна, но е факт, че десетки години е поддържана от алчните последователи на сектата. Сциентологията печели милиони долари от тази приказка, което го прави най-успешната измама с извънземни. Сциентолозите дори образуват правно дело за търговски секрет и авторски права.

  През 2000г. 5 члена на сциентоложката църква са обвинени и осъдени на затвор в Марсилия за манипулация на хора, които са дарили пари. Година по-рано пък във Франция е препоръчано да се разтури сектата, поради нейната опасна за обществото дейност.

  Интересно е, че много известни лица открито признават, че са членове на сциентоложката църква – Том Круз, Кейти Холмс, Джон Траволта, Лиза Пресли и др.

  Източник: listverse.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови