май 15, 2011
8795 Views

Извънземни – най-големите измами

Автор:
Майкъл Шърмър

Шърмър е редактор на списание “Skeptic” и преди няколко години пусна кратко видео, в което показва колко лесно се подправят снимки с НЛО. Той накарал деца да направят НЛО от подръчни материали, лепило и сребриста боя и след това да направят снимки на творенията си, висящи на корда на фона на сивото небе.

Професионален фотограф разглежда снимките и не вижда кордата, а самите снимки не са обработвани. Шърмер излязъл на улицата, където извадил снимките на показ. Някои хора били скептични, но други им повярвали. Когато им разкрил, че всичко е измама, хората били разочаровани, но твърдели, че въпреки това вярват в НЛО.

Снимки на извънземни същества

През 50-те години на миналия век в Америка има бум на хора, твърдящи че са видели летяща чиния или извънземни. Слухове плъзват из цялата страна и всеки използва момента, за да попадне под светлината на прожекторите. Р. Е. Харисън II дори прави снимка на нещо, което според него е извънземно.

По-скандален и отвращаващ е примера с черно-белия филм на Рей Сантили, който показва аутопсия на извънземно – странно хуманоидно същество с големи очи и глава. Филмът е от 90-те години и привлича изключителен интерес. Едва през 2006г. Сантили признава, че всичко е измама и че съществото не било истинско извънземно.

Гръмки заглавия по таблоидите

Най-известните случаи са с “The National Enquirer”, “The Globe” и “Weekly World News”. Тези списания са публикували повече фалшиви материали от всеки друг. За щастие заглавията са толкова измислени, че малцина са тези, които наистина им се връзват – “Преведоха извънземна библия”, “Руснаци свалят НЛО”, “Извънземни ми откраднаха лицето”, “Извънземни запалиха горски пожар”, “Японка се омъжва за извънземен” и др.

Използват ли извънземните Луната за сметище? Воюват ли с клана на голямата стъпка? Какво е общото между екзорсизма и НЛО? Без съмнение има хора, които се връзват на тези измишльотини и макар с развлекателна цел, тези списания публикуват лъжливи истории.

Хейл Боп и Райската порта

Какво може да бъде по-измамно от една секта? Лидерите на тези групи са известни с това, че са харизматични, сладкодумни и успяват да убедят някои хора в необикновеното без да посочат особена причина. Тези умения са отлично демонстрирани от водача на сектата Райска порта, белокосия и ексцентричен Маршал Епълуайт и неговата съпруга Бони Нетълс.

Двойката успява да убеди 38 човека да извършат масово самоубийство, за да могат душите им да се качат на извънземен космически кораб, който преминавал зад кометата Хейл Боп. Епълуайт бил постъпвал в лудница и често твърдял, че е изпратен на Земята от по-висши същества и, че преди него е бил изпратен Исус Христос. Той също бил сред самоубийците.

Подправени снимки и видео

С развитието на технологиите и достъпността до 3D софтуеър, НЛО измамите достигат съвсем ново ниво. По цял свят се появяват детайлни клипове и снимки на НЛО и предизвикват множество и различни реакции, особено в Хаити. Видео с НЛО от Хаити е качено в популярния сайт Youtube и авторите му твърдят, че през Август 2007г. са успели да заснемат от близо няколко летящи чинии.


Излишно е да казваме, че видеото за много кратко време е прегледано от милиони хора и също толкова бързо е обявено за подправено. При по-задълбочен преглед се вижда, че всички палми във видеото са абсолютно еднакви. Не само космическите кораби са триизмерни модели, но и цялата сцена, включително фона и аматьорската камера. По-късно авторът на видеото признава, че всичко е компютърна анимация.

Розуел, Ню Мексико и Зона 51

Според правителството на САЩ свръх секретен метеорологичен балон се разбил в Розуел, Ню Мексико през Юли 1947г. Властите веднага изземват отломките, които цивилни граждани били събрали, като ги излъгали, че ще бъдат давани по новините. По телевизията наистина показали метеорологичен балон, но очевидци на катастрофата твърдят, че са видели нещо коренно различнo – космически кораб.

Почитателите на теориите за извънземни твърдят, че космическия кораб и мъртвите извънземни същества са били транспортирани в Зона 51 – секретна база в щата Невада, където били съхранявани и учените експериментирали с тях.

Правителството има причини да пази тайни, а Розуел има причина да поддържа слуховете, тъй като това се оказва много благоприятно за туризма в района. Множеството противоречия и липсата на неоспорими доказателства говори едно – че цялата работа е измислица.

Снимки с летящи чинии

Снимка: Anna Carpenter

След инцидента в Розуел всеки зажаднява за малко екшън и известност. Въоръжени с камери, хора тръгнали да снимат всичко, което прилича на диск – от чинии за пай до тигани и други домакински съдове. През фото обектива дори едно копче на земята може да бъде представено като катастрофа на НЛО. Някои от тези снимки дори не могат да бъдат доказани за подправени – лентата не е докосвана, а шумът по изображението пречи на експертите да установят дали снимката е фалшива.

Дори на плаката на “Искам да вярвам” вероятно Фокс Мълдър просто си е хвърлил шапката в кадъра, но няма как да знаем със сигурност. Знаем обаче, че през 40-те години много хлапета вземат сребърните съдове на мама и си играят на извънземни.

Житните кръгове

Вероятно всеки англичанин ще ви каже по нещо за житните кръгове, които никнат из полята им. През 1975г. двама такива вземат малко дъски, въже и мерки на едно поле и след няколко опита успяват да убедят местните, че там се е случило нещо неестествено, което е смачкало посевите им в необикновени форми.

Никой не си признава и е просто естествено хората да свържат големите и загадъчни “рисунки” с големи и загадъчни извънземни, каквито започнали да твърдят, че виждат. Чак 20 години по-късно, през 1996г. извършителите на първоначалната измама си признават, но вече е твърде късно и никой не ги слуша. Нямало значение дали кръговете могат да се направят лесно с подръчни средства или че някои хора показват точно как става това – ентусиастите са непоколебими и продължават да вярват в неземния произход на житните кръгове.

Сциентологията

Сциентологията е най-голямата измама с извънземни. Лафайет Роналд Хъбард – известен, но посредствен писател на научна фантастика, създава схема за източване на банкови сметки, като предлага на хората духовно спасение. Последователите на сциентологията го наричат религия, но ние си го знаем като опасна и пагубна секта.

Какво общо имат извънземните ли? Някога последователите на сциентологията достигнали до по-висше ниво на посвещаване и им била разказана историята на Ксену, която беше публикувана преди няколко години. Ксену бил междугалактически военачалник, който преди милиони години извършил геноцид над извънземните. Цели извънземни раси били убити и захвърлени във вулкан на Земята и техните души причинявали страдание и войни на хората по света. Излишно е да казваме, че именно сциентологията предлага избавление от терора.

Днес тази история е отхвърляна, но е факт, че десетки години е поддържана от алчните последователи на сектата. Сциентологията печели милиони долари от тази приказка, което го прави най-успешната измама с извънземни. Сциентолозите дори образуват правно дело за търговски секрет и авторски права.

През 2000г. 5 члена на сциентоложката църква са обвинени и осъдени на затвор в Марсилия за манипулация на хора, които са дарили пари. Година по-рано пък във Франция е препоръчано да се разтури сектата, поради нейната опасна за обществото дейност.

Интересно е, че много известни лица открито признават, че са членове на сциентоложката църква – Том Круз, Кейти Холмс, Джон Траволта, Лиза Пресли и др.

Източник: listverse.com

loading...
Категория:
Мистерии
loading...

Comments to Извънземни – най-големите измами

 • Аз съм гледал филм, ако не се лъжа на BBC за житните кръгове и там се казваше, че повечето са твърде сложни за да се направят от човек. Освен това няма следи от стъпки и тн. Едно е сигурно, че стават с дъски и въжета е абсурдно твърдение.

  Вен юни 5, 2011 20:14 Отговор
 • Аз пък гледах как хора направиха доста сложен житен кръг.

  Предполагам, че е някакъв вид забавление: принтиране върху полета;-).

  Но наистина относно извънземните, съм забелязал, че хората “виждали” ги не са много добре психически…

  Швейк юни 9, 2011 17:04 Отговор
  • Т.е. искате да кажете, че съществува определена група от хора, посветили живота си на това да правят кръгове в полето със сложни геометрични форми с цел забавление? Ще се съгласите, че това е един доста странен начин за забавление. Бих ги разбрал ако славата за сложното им геометрично изкуство е явна, но при пълна анонимност и то доста години наред няма логика. Далеч съм от идеята за извънземни същества стъпвали някога на Земята, но в случая има нещо извънземно – нечия болна психика, секта, или същества от различно измерение.

   Kastiel декември 7, 2012 10:30 Отговор
 • Естествено, че всички истории за извънземни са измама! Защо човека си мисли, че е най-важен и някой извънземен иска да го овлича и изследва – ами защото всички сме егоцентрични и алчни! Притрявало му е на някого да идва при нас и защо, какво можем да дадем на вселената? Та ние всички си мислим и живеем заради някакви дребни житейски нужди, колкото и да си мислим че сме велики с делата си! И ако има извънземни, те трябва да са доста напреднали за да дойдат тук и никое правителство не би скрило това просто защото не могат!Извънземните едва ли имат осъзнаването за политика като нас хората и биха се показали на всички, а не само на САЩ, Англия или друга велика сила! Просто развитите държави са с влиятелни медии и манипулират и внушават каквото си искат. И накрая, извънземните може да са с форма и вид доста абстрактни за нашето съзнание за да контактуваме!

  Сашо юни 10, 2011 21:17 Отговор
 • Съгласен съм, че ако имаха достъп до нас, извънземните биха били много развити. Точно по същата причина не биха искали хора, които не са достатъчно развити, като “масите” да знаят за тях, биха се свързали с хората на върха на пирамидата. Обратното би значело абсолютен хаос и паника – така биха реагирали масите от обикновени хора, които си нямат и представа какво да очакват от чуждоземците – непросветените биха се хвърлили да се защитават, като не е ясно дали е нужно въобще.
  Свидетелства за съществуването на чуждоземци има много преди модерната ера – художествени произведения и архитектура от шумер, египет, ренесанса и по-модерни. За мен е идиотщина да смятаме, че в цялата вселена сме единствени и неповторими. Но разбирам Сашо защо ни смята за незначителни. Ние може би няма какво да предложим като технология – но със сигурност милата ни планета и биосфера имат какво да предложат като ресурс, което е сравнително трудно за намиране на други места. Така че може да се замислиш отново, дали не биха се внедрили подобни същества, с цел да го получат – и то не просто да го получат, а ние да им го “изкопаем” или намерим. Не казвам, че е вярно, просто го допускам като възможност.
  Колкото до скриването, елементарно е – гледай Джъстин Бийбър, пий Кока Кола и си плащай ипотеката. Нямаш време и желание да проучваш, четеш и мислиш. Това е принципът на писателят Едгар Алан По, както и Дойл и други писатели на мистерии – Hidden in plain sight, Или скрито пред очите ни. Размислете над това. Хубав ден!

  Александър Петров август 14, 2011 14:45 Отговор
 • Съгласна съм с Вен, доста съм проучила житните кръгове и има немалко доказателства, че не става просто с дъска и въжета. Създадени са с абсолютна прецизност, освен това се появяват в доста държави. Не е и възможно да се правят от хора само за една нощ (защото е документирано, че те се появяват именно за една нощ), а и не са открити стъпки около тях, никакво доказателство, че нещо е стъпвало извън пиктограмата. Остава загадка, но всеки е свободен да вярва в каквото пожелае.

  Laura август 16, 2011 17:46 Отговор
  • Дори са направили житен кръг във военна база(денонощна охрана,електрически,високи огради). Аз това не мога да го разбера. И пак е за една нощ.

   Александър април 10, 2013 20:44 Отговор
 • Hora, molq vi !!! Ako potarsite malko poveche za tezi kragove, shte vidite che sa ot izgarqne ! Obqsnete mi kak chovek moje da oparli zemq okolo 100 metra kragove? i to tolkova precizno pri polojenie che ne go pravi ot visochina !?

  poli май 30, 2013 20:32 Отговор
 • Някой да е чувал за военната база Райт Патерсън (Xангар 18)

  Mask-Without-Face октомври 9, 2013 16:32 Отговор
 • Статията ви която е конкретно за житните кръгове си противоречи с тази тук.

  Десислава септември 12, 2014 11:59 Отговор
 • С какво сциентоложката църква е по-различна от католическата, или православаната, или исляма, юдаизма? Всички те са измами и то с много по-големи поражения върху човечеството

  Томов юли 10, 2016 03:26 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu